Χάλκινα φίδια μεταξύ των θησαυρών που βρέθηκαν σε αρχαία ιαματικά λουτρά της Τοσκάνης

Χάλκινα φίδια και άθικτα αυγά μεταξύ των θησαυρών που βρέθηκαν σε αρχαία ιαματικά λουτρά της Ιταλίας Facebook Twitter
Φωτ.: Municipality of San Casciano of the Bagni Unistrasi
0

Χάλκινα φίδια, αγάλματα, δύο χρυσά στέμματα, κοσμήματα, χιλιάδες νομίσματα και άθικτα αυγά είναι μεταξύ των τελευταίων αξιοσημείωτων ανακαλύψεων που προέκυψαν από τον χώρο ενός αρχαίου ιαματικού λουτρού σε μια μικρή πόλη της Τοσκάνης.

Ο θησαυρός είχε διατηρηθεί από τα ζεστά νερά και τη λάσπη των πηγών, που πιστεύεται ότι χτίστηκαν από τους Ετρούσκους τον δεύτερο αιώνα π.Χ., στο Σαν Κασάνο ντεϊ Μπάνι, μια πόλη στην κορυφή ενός λόφου κοντά στη Σιένα. Ο χώρος, που αποτελούσε τόπο λατρείας για τους Ετρούσκους και αργότερα για τους Ρωμαίους, βρίσκεται υπό ανασκαφή από το 2019, ενώ τα πρώτα ευρήματα -24 χάλκινα αγάλματα, αφιερωμένα κυρίως στους θεούς- αποκαλύφθηκαν τρία χρόνια αργότερα.

Τα τελευταία λείψανα βρέθηκαν από μια ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Γιάκοπο Ταμπόλι, σε βάθος σχεδόν 5 μέτρων στην πισίνα Bagno Grande, στην οποία οι λουόμενοι έριχναν αφιερώματα.

Η συλλογή χάλκινων ανδρικών και γυναικείων μορφών περιλάμβανε ένα ανδρικό σώμα κομμένο στη μέση και προσφερόμενο ως αναθηματικό από κάποιον Γάιο Ρόσκιο. Ένα γενειοφόρο φίδι μήκους 1 μέτρου που πιστεύεται ότι αναπαριστούσε τον Άγαθο, ή Καλό Πνεύμα, ήταν μεταξύ του θησαυρού των χάλκινων φιδιών. Ο Ταμπόλι, ο οποίος στην πόλη είναι γνωστός ως Ιντιάνα Τζόουνς, δήλωσε ότι ο χώρος προσφέρει «άπειρες εκπλήξεις».

Το λουτρό έγινε πιο πολυτελές κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, όταν το επισκέπτονταν αυτοκράτορες όπως ο Αύγουστος, και παρέμεινε σε χρήση μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. πριν κλείσει, αλλά δεν καταστράφηκε, κατά τους χριστιανικούς χρόνους. Οι πισίνες σφραγίζονταν με βαριές πέτρινες κολώνες και τα θεϊκά αγάλματα παρέμεναν στο νερό, το οποίο ήταν πλούσιο σε μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και του μαγνησίου. Το νερό θεωρούνταν καλό για το συκώτι, για την αντιμετώπιση του πόνου στο πρόσωπο και για τη γονιμότητα.

Τα ευρήματα θα εκτεθούν τελικά σε ένα μουσείο που πρόκειται να ανοίξει στο Σαν Κασάνο ντεϊ Μπάνι στα τέλη του 2026.

Με πληροφορίες από Guardian

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ