Δικαιοσύνη για το πολύνεκρο δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, που στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, απαιτούν Σέρβοι φοιτητές, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις τους.
Οι φοιτητές καλούν την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό τους, ωστόσο η διοργάνωση γενικής απεργίας αποδείχθηκε αδύνατη, καθώς οι περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο.
«Μην πάτε στη δουλειά σας την Παρασκευή. Πάρτε μία μέρα άδεια ή επικαλεστείτε ασθένεια, αν φοβάστε τον εργοδότη σας», παροτρύνουν τους εργαζομένους. «Η συμμετοχή σας κάνει τη διαφορά. Ας πάρουμε την ελευθερία στα χέρια μας», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.
Συμμετοχές και απειλές για απολύσεις
Τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία έχουν δηλώσει δικηγόροι, ηθοποιοί, κάποιες οργανώσεις εκπαιδευτικών, καθώς και εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία. Παράλληλα, ανεξάρτητα τηλεοπτικά κανάλια θα προβάλλουν αποκλειστικά τις κινητοποιήσεις.
Ωστόσο, εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικούς οργανισμούς καταγγέλλουν πιέσεις και απειλές από τους εργοδότες τους για να μην συμμετάσχουν στην απεργία, με ορισμένους να προειδοποιούνται ακόμη και για απολύσεις.
Στο Βελιγράδι, φοιτητές θα συγκεντρωθούν έξω από τις σχολές τους, ενώ έχει γίνει κάλεσμα για εθελοντική αιμοδοσία. Μαθητές λυκείων που τελούν υπό κατάληψη εδώ και έναν μήνα, μαζί με τους καθηγητές τους, θα πραγματοποιήσουν πορεία και θα αποκλείσουν τη γέφυρα που συνδέει την παλιά με τη νέα πόλη.
Οι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας ξεκίνησαν μετά την κατάρρευση τσιμεντένιου γείσου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου 2024. Η τραγωδία σημειώθηκε τρεις μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του σταθμού.
Οι φοιτητές ηγούνται των κινητοποιήσεων, ζητώντας την απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών για την τραγωδία, καθώς και τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν το έργο της ανακαίνισης.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απαντά στις κινητοποιήσεις οργανώνοντας συγκεντρώσεις υποστηρικτών του σε διάφορες πόλεις της χώρας, με σύνθημα «Προβολή της τίμιας και κανονικής Σερβίας».
Στις ομιλίες του, ο Βούτσιτς αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του για την ίδρυση ενός «κινήματος για το κράτος και τον λαό», το οποίο, όπως δηλώνει, θα συσπειρώσει όλες τις πατριωτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.
Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος αποδίδουν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις σε «ξένα κέντρα που επιδιώκουν τη βίαιη ανατροπή της εξουσίας και τη διάλυση της χώρας».