Αντιδράσεις για το ντοκιμαντέρ του BBC για τη Γάζα – Γιατί αποσύρθηκε

Αντιδράσεις για το ντοκιμαντέρ του BBC για τη Γάζα – Γιατί αποσύρθηκε Facebook Twitter
Ο 13χρονος αφηγητής στο ντοκιμαντέρ του BBC
0

Το BBC αφαίρεσε το ντοκιμαντέρ για τη Γάζα με τίτλο «Gaza: How To Survive A Warzone» μετά τις επικρίσεις πως το 13χρονο αγόρι-αφηγητής είναι γιος αξιωματούχου της Χαμάς.

Το ντοκιμαντέρ έπαιξε σε πρώτη μετάδοση τη Δευτέρα στις 21:00 το βράδυ στο BBC Two και η διοίκηση του BBC αποφάσισε σήμερα να κατεβάσει από την πλατφόρμα του το ντοκιμαντέρ, επισημαίνοντας πως διενεργεί «περαιτέρω έρευνα» μετά τις αντιδράσεις.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τη ζωή τεσσάρων παιδιών που προσπαθούν να επιβιώσουν από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς καθώς ελπίζουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε ένα γλαφυρό και τολμηρό ντοκιμαντέρ για τη ζωή σε μια εμπόλεμη ζώνη, όπως αναφέρει στην περιγραφή της η εταιρεία παραγωγής Hoyo Films, με έδρα το Λονδίνο. Το ντοκιμαντέρ κινηματογραφήθηκε από δύο εικονολήπτες στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε διάστημα 9 μηνών, σε σκηνοθεσία εξ αποστάσεως από δύο παραγωγούς στο Λονδίνο.

«Γάζα, καλοκαίρι 2024: Καλημέρα. Είστε καλά; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν ο κόσμος γύρω σας καταστραφεί. Μπορείτε να ζείτε σε σκηνή;. Οπότε ας σας πω την ιστορία μας. Ποιος ξέρει; Ίσως μια μέρα σας να σας χρειαστεί» λέει στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ ο 13χρονος Αμπντουλάχ Αλγιαζούρι, αφηγητής και πρωταγωνιστής, που μιλά για το πώς ένα παιδί ζει, πώς προσπαθεί να παραμείνει παιδί και να παίζει σε μια εμπόλεμη ζώνη στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Όταν έγινε γνωστό ότι ο 13χρονος Αμπντουλάχ είναι γιος του Αϊμάν Αλγιαζούρι, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν υφυπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση της Χαμάς που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα τα τελευταία 20 χρόνια, η διοίκηση του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ζήτησε συγγνώμη και πρόσθεσε μια δήλωση αποποίησης ευθύνης στο ντοκιμαντέρ, μέχρι που σήμερα ανακοίνωσε ότι κατεβάζει το ντοκιμαντέρ και πραγματοποιεί «περαιτέρω δέουσα επιμέλεια με την εταιρεία παραγωγής». Περαιτέρω κατηγορίες διατυπώθηκαν για το ντοκιμαντέρ όπως ισχυρισμοί ότι άλλα παιδιά εμφανίζονται στο ίδιο πλάνο με μαχητές της Χαμάς.

Τι απαντά το BBC στις επικρίσεις για το ντοκιμαντέρ

Στη σελίδα του, το BBC αναφέρει: «το Gaza: How To Survive A Warzone παρουσιάζει σημαντικές ιστορίες που πιστεύουμε ότι πρέπει να ειπωθούν, αυτές από τις εμπειρίες παιδιών στη Γάζα». Ωστόσο, επίσης αναφέρεται πως «συνεχείς ερωτήσεις που προέκυψαν από το ντοκιμαντέρ και υπό το πρίσμα αυτών, διεξάγουμε περαιτέρω έλεγχο με την εταιρεία παραγωγής. Το πρόγραμμα δεν θα είναι διαθέσιμο στο iPlayer όσο πραγματοποιείται ο έλεγχος». Η Hoyo Films έκανε την ταινία έπειτα από συνεργασία με το BBC σε ένα άλλο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ukraine: Enemy In The Woods» (Ουκρανία: Εχθρός Ανυποψίαστος)

Το Διεθνές Κέντρο Δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους επέκρινε τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με το ντοκιμαντέρ και ζήτησε από το BBC να «μην υποχωρήσει σε αυτές τις προσπάθειες να αποτραπεί μαρτυρίες από πρώτο χέρι για τη ζωή στη Γάζα να φτάσουν στο κοινό». «Για ορισμένους, σχεδόν οποιαδήποτε παλαιστινιακή οπτική φαίνεται να θεωρείται απαράδεκτη. Σε αυτή την περίπτωση, έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις επειδή ο πατέρας του Αμπντουλάχ έχει κυβερνητικό ρόλο στην κυβέρνηση της Χαμάς της Γάζας. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί τη βιωμένη εμπειρία του παιδιού ούτε ακυρώνει τη μαρτυρία του», τόνισε η οργάνωση αυτή.

Την Τετάρτη, με επιστολή τους η Βρετανίδα ηθοποιός Τρέισι-Αν Όμπερμαν και οι παραγωγοί Ντάνι Κοέν και Λίο Πέρλμαν που έχουν συνεργαστεί με το BBC ζήτησαν από το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα να κατεβάσει το ντοκιμαντέρ. Ο Κοέν είπε σήμερα ότι είναι η προβολή του ντοκιμαντέρ είναι «μια σοκαριστική αποτυχία του BBC και μια μεγάλη κρίση για τη φήμη του» και υποστήριξε ότι ένα κοριτσάκι και ένα αγόρι, που μεταφέρει τραυματίες αμάχους στο ντοκιμαντέρ, έχουν δεσμούς με τη Χαμάς.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίσα Νάντι δήλωσε χθες Πέμπτη ότι θα «συζητούσε» το ζήτημα της προβολής του ντοκιμαντέρ με το BBC. «Αυτά τα πράγματα είναι δύσκολα και θέλω να αναγνωρίσω για το BBC ότι φροντίζει περισσότερο από τους περισσότερους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να απεικονίσει αυτά τα πράγματα. Συζητάμε επίσης την εκπαίδευση και τη δουλειά που κάνουν εσωτερικά για το προσωπικό τους όχι μόνο για τον αντισημιτισμό, αλλά και για τα ζητήματα γύρω από το Ισραήλ και τη Γάζα και τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζουν αυτά εσωτερικά για το προσωπικό», τόνισε η υπουργός.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Διεθνή / Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Κείμενο απόφασης 65 λέξεων για «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας φέρνει η κυβέρνηση Τραμπ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM