Ο κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΤΣΙΟΣ, το κόμμα Νίκη και οι ομοϊδεάτες του, από την ημέρα που μπήκαν στη Βουλή, διαρκώς ανησυχούν. Φιλορώσοι, αντιδυτικοί και επίδοξοι συνεχιστές του τραμπισμού στη χώρα μας, υιοθετούν τον ρόλο του λογοκριτή και του σωτήρα έναντι μιας πολιτισμικής αλλοίωσης που δήθεν μας απειλεί. Κάθε ομιλία, παρέμβαση και δελτίο Τύπου τους είναι μνημείο αναχρονισμού και μεσαιωνικών αντιλήψεων. Αφορισμοί, κηρύγματα και ένας τοξικός λόγος που παραπέμπει σε εκπροσώπους του ιερατείου του ορθόδοξου φονταμενταλισμού. Κάθε φορά που τους παρακολουθείς νιώθεις ότι έχεις επιστρέψει στην εποχή του Κατηχητικού και ότι όλοι γύρω μας θα έπρεπε να περιφέρονται με πλαστικοποιημένες εικονίτσες, να πιστεύουν σε δοξασίες και να προσκυνούν ως ηγέτη τους τον Άγιο Παΐσιο.
Σήμερα ήταν η έκθεση «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου» στην Εθνική Πινακοθήκη που προκάλεσε τα «χρηστά» ήθη τους. Το προηγούμενο διάστημα ήταν τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, στα οποία «εκπαιδευτικοί τραβεστί θα διδάσκουν τα παιδιά», επειδή το Ίδρυμα Ωνάση αποτελεί «απροκάλυπτο ενεργητικό προαγωγό της woke ατζέντας στην Ελλάδα». Νωρίτερα, ήταν οι αμβλώσεις και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, που τα χαρακτήριζαν απειλή για την ελληνική κοινωνία και την οικογένεια. Φυσικά, είχαν ταχθεί απέναντι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ακόμη και σήμερα δεν έχουν σταματήσει να διακινούν θεωρίες συνωμοσίας. Ακόμη και για την ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία είχαν υποστηρίξει ότι προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, δεν είχε διστάσει να προτείνει την επιστροφή της μαθητικής στολής, της έπαρσης της σημαίας και του εθνικού ύμνου στα σχολεία, ενώ είχε υπογραμμίσει ότι θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου για να καταργηθεί η διάταξη για τη φυλομετάβαση από την ηλικία των 15 ετών. Συγχρόνως, ως δάσκαλος και θεολόγος, σε δημόσιες τοποθετήσεις του είχε ασκήσει έντονη κριτική στα βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία: «Στην έκτη δημοτικού, όπου διδάσκω φέτος, έχει κείμενο για την οικογένεια και στο τέλος λέει ο μαθητής “δεν ξέρω τι οικογένεια θα κάνω όταν μεγαλώσω”. Αφήνει κενό, χωρίς να απαντά στο καίριο ερώτημα αν θα κάνει φυσιολογική οικογένεια», είχε υποστηρίξει.
Οι πατριδοκάπηλοι, συνωμοσιολόγοι, αρνητές της επιστήμης και θρησκόληπτοι που επιθυμούν διακαώς την επιστροφή μας στις εποχές του τριπτύχου «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια» θα αποτελέσουν σε λίγο καιρό θλιβερά κομματίδια αλλοτινών περιόδων τα οποία θα συνεχίσουν να επιζούν στο περιθώριο.
Η Νίκη είναι ένα ακροδεξιό μόρφωμα που εμφανίστηκε ως έκπληξη στις εκλογές του 2023, συγκεντρώνοντας 2,92% στις εκλογές του Μαΐου, και έναν μήνα μετά έλαβε 3,7%, εξασφαλίζοντας την είσοδό του στη Βουλή με 10 βουλευτές. Ουσιαστικά, χαϊδεύοντας τα χαμηλότερα λαϊκά ένστικτα, συγκρότησαν έναν πολιτικό σχηματισμό που παραπέμπει σε λούμπεν παλαιοημερολογίτες. Πρόκειται για καρικατούρες της χριστιανικής δεξιάς, που επωάστηκαν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και με ρητορική ομοφοβική, σκοταδιστική και ξενοφοβική διατυμπανίζουν με κάθε τρόπο ένα και μόνο σύνθημα: «Όπισθεν ολοταχώς». Το κόμμα Νίκη δίνει έμφαση μόνο σε θέματα που άπτονται της θρησκείας, της πατρίδας και της οικογένειας. Τάσσονται πάντοτε υπέρ της αναθεώρησης των αυτονόητων και προσμένουν να διαβρώσουν κεκτημένα ετών αλλά και συλλήβδην τις φιλελεύθερες ευρωπαϊκές αξίες.

Για τους εκπροσώπους αυτού του νεοσυντηρητικού κόμματος, νόημα στην πολιτική έχει μόνο το να σκορπάς ηθικό πανικό. Παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως «παιδιά της πονεμένης Ρωμιοσύνης» και διαλαλούν ότι μένουν πιστοί στα ιερά και στα όσια. Έτσι και σήμερα ο Νίκος Παπαδόπουλος, βουλευτής της Νίκης, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός ακόμα προκλητικού επεισοδίου, όταν εισέβαλε στην Εθνική Πινακοθήκη και κατέστρεψε εκθέματα της έκθεσης «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», διαμαρτυρόμενος για έργα που χαρακτήριζε «βλάσφημα».
Στο καταστατικό του κόμματος η πολιτική του ταυτότητα περιγράφεται με ξεκάθαρο τρόπο: η Νίκη δεν ορίζεται και δεν εκφράζεται με τους πολιτικούς όρους «δεξιά», «κέντρο» ή «αριστερά», ούτε ως «προοδευτικό» ή «συντηρητικό» κόμμα, αλλά μόνο από τις «διαχρονικές αξίες και αρχές του ελληνισμού και της ορθόδοξης πίστης». Αναμφίβολα, η Νίκη είναι ένα κόμμα που θυμίζει θρησκευτική αίρεση και, ευτυχώς, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οδηγείται σταδιακά προς την έξοδο. Οι πατριδοκάπηλοι, συνωμοσιολόγοι, αρνητές της επιστήμης και θρησκόληπτοι που επιθυμούν διακαώς την επιστροφή μας στις εποχές του τριπτύχου «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια» θα αποτελέσουν σε λίγο καιρό θλιβερά κομματίδια αλλοτινών περιόδων τα οποία θα συνεχίσουν να επιζούν στο περιθώριο.
Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή της έκθεσης που έγινε στόχος βανδαλισμού από τον βουλευτή της Νίκης, Νίκο Παπαδόπουλο, «αξιοποιώντας τη θεατρικότητα της καρναβαλικής παράδοσης και της Commedia dell’ Arte, με αφορμή τα έργα του Goya που συνθέτουν ένα καινοφανές σύμπαν στο οποίο κυριαρχεί η αμφισημία και η υβριδικότητα, η διαρκής αιώρηση ανάμεσα στο οικείο και το ανοίκειο, αίσθηση που οφείλεται στην αριστοτεχνική συναρμογή δημοφιλών, καθημερινών θεμάτων με παράταιρες, απειλητικές, αποκρουστικές ή και δυσερμήνευτες μορφές, οι οποίες παραδόξως μας έλκουν αντί να μας απωθούν, ίσως διότι σ’ αυτές αναγνωρίζουμε διαισθητικά κάτι βαθιά δικό μας, δέκα καλλιτέχνες εμπνέονται και δημιουργούν τα δικά τους έργα με έμπνευση το αλλόκοτο». Είναι ξεκάθαρο λοιπόν γιατί τους ενόχλησε η συγκεκριμένη έκθεση. Ακόμη και οι ίδιοι αντιλήφθηκαν τι είναι απωθητικό και αποκρουστικό όταν διέκριναν τον εαυτό τους στα έργα τέχνης των δέκα καλλιτεχνών που από διαφορετικές αφετηρίες εναγκαλίζονται και εικονίζουν το αλλόκοτο, το υβριδικό και το γκροτέσκο.