Γροιλανδία: Σίγουρος για την προσάρτησή της ο Τραμπ σε νέες δηλώσεις

Γροιλανδία: Σίγουρος για την προσάρτησή της ο Τραμπ σε νέες δηλώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA / Unsplash
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε σίγουρος, ότι οι ΗΠΑ θα προσαρτήσουν τη Γροιλανδία, αμφισβητώντας τη διεκδίκηση της Δανίας.

«Θεωρώ πως θα συμβεί», είπε στη συνάντησή το υ με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, νωρίτερα. «Είναι απαραίτητο για τη διεθνή ασφάλεια», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Και απλά σκέφτομαι, δεν το είχα σκεφτεί πολύ πριν, αλλά κάθομαι με έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικός. Ξέρεις, Μαρκ, τον χρειαζόμαστε για τη διεθνή ασφάλεια», είπε ο Τραμπ, «δείχνοντας» τον Ρούτε. Ο Ρούτε συμφώνησε ότι η Γροιλανδία και ο Αρκτικός Κύκλος είναι κρίσιμοι για λόγους ασφαλείας, σημειώνοντας ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή. Τόνισε όμως, ότι οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τις προσπάθειες του Τραμπ να αποκτήσει τη Γροιλανδία είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του. «Δεν θέλω να εμπλέξω το ΝΑΤΟ σε αυτό», δήλωσε ο Ρούτε.

Το κεντροδεξιό Demokraatit της Γροιλανδίας, το οποίο κέρδισε τις εκλογές της Τρίτης για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης, έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από τη Δανία αλλά όχι με βιαστικά βήματα.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν έχει καταστήσει σαφές πως η Γροιλανδία αποτελεί τμήμα του βασιλείου και «δεν είναι προς πώληση».

Ο κ. Τραμπ αμφισβήτησε τη διεκδίκηση της Δανίας στην αυτόνομη περιοχή, λέγοντας ότι η χώρα «είναι πολύ μακριά» από τη Γροιλανδία, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μέρος του βασιλείου της χώρας. «Ένα πλοίο αποβιβάστηκε εκεί πριν από 200 χρόνια ή κάτι τέτοιο. Λένε ότι έχουν δικαιώματα σε αυτό. Δεν ξέρω αν αυτό είναι αλήθεια. Δεν νομίζω ότι είναι».

Όσο για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία, το σχόλιο του Τραμπ ήταν: «Ίσως δείτε όλο και περισσότερους στρατιώτες να πηγαίνουν εκεί».

Με πληροφορίες από Sky News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Νόνι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Διεθνή / Από το Νόβι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σερβία μετά το Νόβι Σαντ έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
LIFO NEWSROOM
Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο Αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας

Διεθνή / Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ο 64χρονος Δανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία
LIFO NEWSROOM
Η αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH που είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Διεθνή / Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH, η οποία είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Η Hermès ξεπέρασε την LVMH σε κεφαλαιοποίηση, ενισχυμένη από την ανθεκτικότητα του μοντέλου της πολυτέλειας, ενώ η LVMH πλήττεται από χαμηλότερα κέρδη λόγω της ποικιλίας εμπορικών σημάτων
LIFO NEWSROOM