Ο φίλος της Μέρκελ, που κατηγορείται για κρυφό λογαριασμό στην Ελβετία

Ο φίλος της Μέρκελ, που κατηγορείται για κρυφό λογαριασμό στην Ελβετία Facebook Twitter
1

Ως πλήγμα θεωρείται για την Άνκελα Μέρκελ αλλά και για το στενό πυρήνα της καγκελαρίας η περίπτωση του προέδρου της Μπάγερν Uli Hoeness, φίλου της καγκελαρίου, που όπως αποκαλύφθηκε έκρυβε 10 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό στην Ελβετία.

Το Spiegel γράφει ότι πρόκειται για ένα γεγονός που δεν μπορεί να το χωνέψει ούτε η Μέρκελ αλλά ούτε και ο Σόιμπλε, καθώς το κόμμα τους έχει σηκώσει τη σημαία κατά της φοροδιαφυγής. Για αυτό, εκτιμά το περιοδικό, η κ. Μέρκελ άρχισε να παίρνει ήδη αποστάσεις από τον φίλο της. "Πολλοί άνθρωποι είναι σήμερα απογοητευμένοι από τον Hoeness Uli, και η καγκελάριος είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε απέφυγε να σχολιάσει τα δυσάρεστα νέα.  

«Η επίπληξη της Μέρκελ δείχνει πόσο σοβαρά παίρνει το θέμα», γράφει το Σπιγκελ που εκτιμά ότι η αποκάλυψη θα μπορούσε να δώσει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μια νέα δυναμική. «Το πρόβλημα με τον Hoeness είναι ότι πρόκειται για μια εξέχουσα προσωπικότητα. Και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ευάλωτη», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Για τον κυβερνητικό συνασπισμό που εμφανίζεται λάβρος κατά της φοροδιαφυγής είναι δύσκολο να βρίσκεται ξαφνικά σε θέση άμυνας. Οι Σοσιαλδημοκράτες καιρό τώρα προσπαθούσαν να κερδίσουν πόντους από το θέμα της φοροδιαφυγής προτείνοντας πιο δραστικές λύσεις και το σκεπτικό του Στάινμπρουκ είναι ότι «μερικές φορές το ιππικό είναι καλύτερο από τη διπλωματία», σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία π.χ. για τους μαύρους λογαριασμούς Γερμανών.

Για το SPD και τους Πράσινους, που από καιρό κάνουν εκστρατεία για το θέμα "ο Hoeness είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» , όπως λέει ο οικονομικός εμπειρογνώμονας των Πρασίνων στο κοινοβούλιο Eike Hallitzky.  

Ο ίδιος ο Ούλι Χένες δεν έχει δώσει ως τώρα εξηγήσεις για τα κρυμμένα 10 εκατομμύρια. Αρκέστηκε σε λίγα απειλητικά λόγια:  «Δεν θα πω τίποτα. Θα αφήσω να περάσουν μερικές εβδομάδες μέχρι να πω οτιδήποτε. Πάντως θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου απέναντι στις υπερβολές που αναφέρονται στα ΜΜΕ. Θα το πληρώσουν ακριβά».

Κάποτε είχε βάλλει κατά της Ελλάδας για τη φοροδιαφυγή, είχε μιλήσει και για την ανάγκη της διαφάνειας στο ποδόσφαιρο, όμως τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα για αυτόν.

Η Σίλβια Σενκ, εντεταλμένη της Διεθνούς Διαφάνειας για τον αθλητισμό, είπε για την υπόθεση, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία: «Θεωρούσα ότι ο Ούλι Χένες είναι άνθρωπος που εκτιμά τα καθαρά λόγια και δραστηριοποιείται και ο ίδιος κοινωνικά. Και πραγματικά ευχόμουν να ζει με βάση αυτά που ο ίδιος κηρύττει. Αλλά αυτό δεν ίσχυε προφανώς».


όταν ρωτήθηκε αν ο Χένες κινδυνεύει με φυλάκιση δεν απέκλεισε τίποτα: «Δεν ξέρω», είπε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό εξαρτάται. Αν ισχύσει η αυτοκαταγγελία, τότε δεν υπάρχει ποινή. Αν δεν ισχύσει και το φορολογικό χρέος υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, τότε πρέπει να υπολογίζει σε ποινή φυλάκισης».

Ίσως όμως η απάντηση στο πλήγμα που δέχτηκε η Μέρκελ να βρίσκεται σε μερικές φράσεις από το πρωτοσέλιδο άρθρο της Die Zeit: "Ο Uli Hoeness ήταν και είναι όχι μόνο η κοινωνική συνείδηση της Μπάγερν Μονάχου και του γερμανικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε γενικές γραμμές, αλλά ήταν επίσης και μέρος του ηθικού εποικοδομήματος αυτής της χώρας."

Ο τίτλος του άρθρου είναι ακόμη πιο "περιεκτικός": "Ο Uli Hoeness και η βλακεία της γερμανικής ελίτ".

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια