Οι γυναίκες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν

Facebook Twitter
0

η Amanda Cohen

"Αναρωτιόμουν πολύ καιρό σχετικά και δεν είχα πει τίποτα ως τώρα, αλλά τελικά αυτό που υποψιαζόμουν τελικά επιβεβαιώθηκε: οι γυναίκες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν. Νόμιζα ότι μπορούν αλλά μετά τα φετινά βραβεία James Beard το συνειδητοποίησα: όχι. 24 άνθρωποι βραβεύτηκαν φέτος και 3 από αυτούς ήταν γυναίκες (μια σεφ, μία ζαχαροπλάστης και η Ariane Batterberry, η οποία μοιράστηκε το βραβείο συνολικής προσφοράς με τον άντρα της). Το 2008 από τους 24 νικητές οι γυναίκες ήταν 5 (ένα βραβείο ζαχαροπλαστικής μοιρασμένο στα δύο, ένα βραβείο σέρβις και τρία τοπικά βραβεία). Το 2007 τέσσερις γυναίκες έλαβαν το βραβείο (τα δύο ήταν μαζί με άλλους).

Μέσα σε τέσσερα χρόνια δόθηκαν 93 βραβεία James Beard και τα 15 πήγαν σε γυναίκες.  Και δεν είναι μόνο τα βραβεία James Beard. Το Food & Wind ανακοινώνει κάθε χρόνο τους 10 καλύτερους σεφ της Αμερικής. Από το 2000 ως σήμερα έχουν ανακοινωθεί 110 ονόματα και μόνο 15 γυναίκες ήταν αρκετά καλές για να μπουν στη λίστα.

Με ένα μικροσκοπικό εστιατόριο εννιά τραπεζιών στο όνομά μου δεν περιμένω να βραβευτώ σύντομα ή να ανακηρυχτώ μία εκ των καλύτερων σεφ στο Food & Wine αλλά φέτος κατάφερα να πάρω ένα βραβείο ανερχόμενου σεφ από το StarChefs, οι οποίοι επέλεξαν 15 σε της Νέας Υόρκης. Η άλλη γυναίκα που πήρε ένα βραβείο ήταν η Claire Paparazzo και όσο ταλαντούχα κι αν είναι, είναι σομελιέ, κι όχι σεφ.

Με τη βοήθεια γραφημάτων κι επιστήμης, μπορώ να καταλήξω μόνο σε ένα συμπέρασμα: οι γυναίκες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν.

Οι αριθμοί δε λένε ψέματα!

Βλέπω συνέχεια γυναίκες που δουλεύουν σε εστιατόρια σ’ όλη την πόλη, οπότε γιατί δεν κερδίζουν βραβεία; Γιατί δεν ξέρουν περισσότεροι τα ονόματά τους; Εύκολο: γιατί να μάθεις τα ονόματα μερικών ασήμαντων;

Οι γυναίκες μπορούν να γράφουν για φαγητό, εντάξει. Η Gael Greene και η Ruth Reichl είναι ζωντανοί θρύλοι με την Julia Child και την MFK Fisher στην κατηγορία θρύλων που δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Γυναίκες έχουν στήλες στη Village Voice, στο Time Out, στο New York Magazine, στους NYT και στο Saveur. Μία από τις πιο διάσημες φιγούρες λάιφσταϊλ και φαγητού στον κόσμο είναι η Μάρθα Στιούαρτ αλλά και μόνο από το όνομά της φαίνεται ότι πρόκειται για γυναίκα. Το Eater, το μεγαλύτερο μπλογκ φαγητού έχει διευθύντρια. Το πόσο κακές είναι οι γυναίκες στην κουζίνα φαίνεται και από το ότι και όλες αυτές οι γυναίκες δε βρίσκουν κάτι καλό να πουν για τις σεφ. Προφανώς αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν αναφέρονται σ’ αυτό το θέμα κι εγώ δε θα έπρεπε να το δηλώνω δημοσίως γιατί είναι ντροπή να παραδέχομαι πόσο χάλια μαγειρεύουμε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει σαφές στις νεαρές: αν είσαι γυναίκα και σκοπεύεις να κάνεις καριέρα στη μαγειρική, δε θα πάρεις βραβεία και δε θα σου δοθούν μεγάλες ευκαιρίες. Γιατί; Δύο είναι οι πιθανές απαντήσεις και όλοι ξέρουμε ποια είναι η σωστή: αν είσαι γυναίκα, δε μπορείς να μαγειρέψεις.

Οπότε, σταμάτα να προσπαθείς.

+ μία συνέντευξη της Cohen στο Restaurant Girl

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες ενός χωριού γράφουν τη γαστρονομική ιστορία της Λέσβου

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ