Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Χρειάστηκαν μια παγκόσμια οικονομική κρίση, πολλές αναίσχυντες απατεωνιές και μερικά ακριβή εγκεφαλογραφήματα για να προσδώσουν στην έννοια της ντροπής την τιμή και την αξία που της πρέπει.
Σήμερα οι ντροπαλοί συστήνονται από τους κοινωνικούς ψυχολόγους ως ιδανικοί συνέταιροι, φίλοι και γιατί όχι ακόμα και σύντροφοι.
Εκείνοι που εύκολα κοκκινίζουν, παρατηρεί το Πανεπιστήμιο του Berkeley είναι περισσότερο άξιοι εμπιστοσύνης πιο γενναιόδωροι και αρκετά πιο μονογαμικοί. «Η έρευνά μας εισηγείται ότι η ντροπαλότητα, η συστολή , είναι κάτι καλό και όχι προβληματικό στοιχείο που θα ’πρεπε ν αλλάξει κανείς » τονίζει η ομάδα των ειδικών.
Τα θετικά στοιχεία του ντροπαλού χαρακτήρα, διευκρινίζεται, αφορούν το μέσο βαθμό της ιδιότητας της συστολής, όχι τα βαθιά συναισθήματα ντροπής ή τα τυχόν σύνδρομα κοινωνικού στρες , αναφέρει η δημοσίευση στην Επιθεώρηση Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των ντροπαλών βασίστηκαν σε ψυχολογικά τεστ και προσωπικές περιγραφές για το πώς και γιατί οι συνεσταλμένοι ντρέπονται. Πχ. πώς θα αντιδρούσε κανείς αν κατά λάθος αποκαλούσε έγκυο μια γυναίκα που θα ήταν απλώς πιο παχιά. Με παράλληλα ψυχολογικά τεστ αξιολογηθήκαν και άλλες ιδιότητες του ντροπαλού χαρακτήρα όπως ο αλτρουισμός, η γενναιοδωρία, η συνεργασιμότητα.
Μην σαρκάζετε όσους, ακόμα και σήμερα, σε καιρούς σαν τους δικούς μας ντρέπονται υποστηρίζει ο επικεφαλής επιστήμονας. Η αιδώς είναι ένδειξη αρετής και προσφοράς των ατόμων αυτών και μάλιστα, υπογραμμίζει, η ντροπή είναι ένας συναισθηματικός μηχανισμός που μπορεί να βοηθήσει εκείνους που αναζητούν αξιόπιστους παρτενέρ στη δουλειά και τη ζωή
Τα συμπεράσματα της κοινωνικής έρευνας θεωρούνται τόσο εντυπωσιακά που η μελέτη μόλις ολοκληρώθηκε αποφασίστηκε να συνεχιστεί εξετάζοντας τον αντίποδα της ντροπαλής συμπεριφοράς. Το εάν, δηλαδή, τα άτομα με υπερβολική αυτοπεποίθηση τελικά είναι άξια εμπιστοσύνης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα.
σχόλια