Συμβουλές από τον Mario Batali

Facebook Twitter
0


Το αλεύρι έχει ημερομηνία λήξης; Θα έπρεπε! Ένας χρόνος είναι το μάξιμουμ!

Μπορώ να φτιάξω σπιτικά νιόκι την προηγούμενη μέρα;  Βράσιμο, πέρασμα από παγωμένο νερό, λάδι και μετά στο ψυγείο!

Κορυφαίες επιλογές για πιατέλα τυριών; Γκοργκονζόλα, κατσικίσιο, πεκορίνο, και παρμεζάνα!

Δεν έχω κουκουνάρι, μπορώ να φτιάξω πέστο χωρίς αυτό; Απλώς βάλε κι άλλο τυρί!

Θα φτιάξω λαζάνια για τα Χριστούγεννα. Καμιά ιδέα για συνοδευτικό; Μπρόκολο και σαλάτα φινόκιο με μανταρίνι!

Πώς καταφέρνεις να μην κολλάνε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα ενώ βράζουν; Βάζουμε βούτυρο στο νερό αλλά έχει πει μόνο αλάτι. Μεγαλύτερη κατσαρόλα!

Μια σάλτσα που ταιριάζει με μπριζόλα; Chimichurri! *

Στην κατσαρόλα είναι μια χαρά, τη στιγμή που τα μακαρόνια μπαίνουν στο πιάτο εμφανίζεται μία λίμνη νερού στον πάτο. Βράσε τα μακαρόνια ένα λεπτό στο τέλος μέσα στη σάλτσα!

Ποιά είναι η αναλογία αλεύρι/αβγό για σπιτικά ζυμαρικά για δύο; 200 γρ αλεύρι, 2 αβγά!

Ποιές είναι οι αγαπημένες σου μάρκες ζυμαρικών; DeCecco, Setaro, Afeltra, Rustichella όλες καλές!

Έφτιαξα νιόκι, παραήταν μαλακά, διαλύθηκαν στο νερό. Λύση; 1 ακόμη αβγό, 1 λεπτό ακόμη ζύμωμα.

Φτιάχνω μπισκότι. Ποιός είναι ο αγαπημένος σου συνδυασμός; Κάρδαμο με σοκολάτα!

Οι πελάτες μου ρωτούν ποιά είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ πόλη του κόσμου για φαγητό. Ποιές είναι οι αγαπημένες σου; Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Σαν Φραντζίσκο, Βαρκελώνη, Μπολόνια

Τι μπορείς να κάνεις με το βοδινό κόκκαλο που περίσσεψε από το ψητό; Σούπα με άσπρα φασόλια!

Καμιά ιδέα για καρμπονάρα χωρίς αβγά; Ο γιος μου είναι αλλεργικός αλλά του αρέσει πολύ το μπέικον. Αντικατέστησέ τα με ¼ φλιτζάνι μασκαρπόνε ανά μερίδα!

Το καλύτερο φαγητό για μια ραγισμένη καρδιά; Spaghetti aglio olio e peperoncino!*

Πώς μπορώ να πείσω τη γυναίκα μου να μαγειρεύει περισσότερο; Περισσότερα φιλιά!

Ο Μπατάλι μοιάζει με τρελό με όλα αυτά τα θαυμαστικά… Βασικά είμαι κεφάτος! ΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ!!!

*Chimichurri

H διάσημη αυτή σάλτσα από την Αργεντινή ταιριάζει με οτιδήποτε στα κάρβουνα ή μπορεί να λειτουργήσει ως μαρινάδα. Επίσης, είναι πολύ εύκολη. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές, νομίζω ότι η παρακάτω έχει υλικά που μπορεί να βρει κανείς εύκολα στην Ελλάδα:

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός

1 σκελίδα σκόρδο

1 ψιλοκομμένο μικρό κρεμμύδι

βασιλικός, θυμάρι ή ρίγανη, ή συνδυασμός

αλάτι, πιπέρι

Η σάλτσα απλώς θέλει ανακάτεμα όλων των υλικών στο μπλέντερ ή ακόμα και με το χέρι, αρκεί να είναι όλα πραγματικά ψιλοκομμένα. Συνήθως βέβαια είναι κάπως καυτερή – αυτό επιτυγχάνεται με προσθήκη καυτερής πιπεριάς ή με μπούκοβο ή με πιπέρι καγιέν (ή με συνδυασμό τους), ανάλογα με το πόσο αντέχετε. Αν τα μυρωδικά είναι φρέσκα (ειδικά ο βασιλικός) θα είναι και πιο αρωματική, αλλά αν όχι, μη σκάσετε κι όλας.

*Spaghetti aglio olio e peperoncino

Πανεύκολη συνταγή, βάλσαμο για την ψυχή. Διαβάζοντάς τη λες «ε σιγά» αλλά αν οι πρώτες ύλες είναι καλές, πραγματικά καλές, είναι παράδεισος, τύφλα να έχουν οι φασιανοί, που λέει ο λόγος. Θα σας πρότεινα να κάνετε τη θυσία και να αγοράσετε σπαγγέτι καλής ποιότητας, ακόμα κι αν σας φαίνεται μεγάλο το έξοδο, κάνει μεγάλη διαφορά. Δε χρειάζεται να είναι φρέσκα, πάντως-ίσα ίσα, μια καλή μάρκα είναι μεγαλύτερη εγγύηση. Για το λάδι δε λέω τίποτα, ως Έλληνες θα έχετε βρει καλό.

μισό κιλό σπαγγέτι

ελαιόλαδο

5-6 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλά κομμένο

1 πιπερίτσα τσίλι, εναλλακτικά, ένα κουταλάκι μπούκοβο, ή όσο αντέχετε

παρμεζάνα και μαϊντανός προαιρετικά

Βράστε το σπαγγέτι σε πολύ νερό. Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει μετά το σπαγγέτι, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά.

Το επόμενο στάδιο είναι απλό αλλά θέλει και λίγη προσοχή: μόλις ζεσταθεί το λάδι, βάλτε το σκόρδο μέχρι να ξανθύνει, μερικά δευτερόλεπτα, δηλαδή πριν γίνει καφέ, και αμέσως το τσίλι, για μερικά δευτερόλεπτα- πάντως πρέπει να τσιτσιρίζει. Προσθέστε μερικές κουταλιές από το νερό στο οποίο βράζουν το σπαγγέτι  και βάλτε στο στην άκρη. Όταν το σπαγγέτι είναι σχεδόν έτοιμα, στραγγίξτε τα πάρα πολύ καλά (όχι κρύο νερό, όχι βούτυρο, όχι βλακείες) και βάλτε τα αμέσως στο τηγάνι, ανακατέψτε καλά για δύο λεπτά μέχρι να σκεπαστούν παντού. Αν θέλετε βάλτε παρμεζάνα και μαϊντανό, ανακατέψτε λίγο ακόμα. Πρέπει να τα φάτε ΑΜΕΣΩΣ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ