Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για την μουσική;

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για την μουσική; Facebook Twitter
0

Πόσες φορές λαχταρήσαμε να ξέρουμε καλύτερα κλασική μουσική; Να μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερο τη τζαζ ή την παραδοσιακή μουσική;
Δια βίου μάθηση. Οσο ξεμακραίνουμε,λόγω υποχρεώσεων, τόσο μας λείπει. Οπως και η κατανοητή καθοδήγηση.
Ψάχνοντας να βρω με ποιο τρόπο θα μπορούσα να αναγνωρίζω και να καταλαβαίνω περισσότερα πράγματα, να μάθω λίγο περισσότερα, βρήκα το Ελεύθερο Εργαστήριο Μουσικής Παιδείας. πριν πάρω οποιαδήποτε απόφαση έκανα το σχετκό ρεπορτάζ.
Θα γράψω εδώ, στον πρόλογο το πρώτο συμπέρασμα. Παρόλη την κρίση και τα προβλήματα, ο κόσμος έχει ανάγκη, διψά να έχει την ευκαιρία για να μάθει κάτι περισσότερο.

Τα πράγματα έχουν ως εξής:
Σήμερα ξεκινούν οι εγγραφές του δεύτερου κύκλου του Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας στη Βιβλιοθήκη του μεγάρου Μουσικής, που περιλαμβάνει τις παρακάτω ειδικές θεματικές ενότητες:
• Όπερα και αρχαίοι μύθοι (22,29/01/2014), Εύη Νίκα-Σαμψών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Σχολής Καλών Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
• Μουσική για τον κινηματογράφο (03,12/02/2014), Χρήστος Γούσιος, Λέκτωρ, Τμήμα Κινηματογράφου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
• Βυζαντινή μουσική (19, 26/02 & 05/03/2014), Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών
• Εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική (12,19,26/03/2014), Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ενας ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει οποιονδήποτε κύκλο θέλει ή και τους 4 ειδικούς θεματικούς κύκλους.

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για την μουσική; Facebook Twitter

Αναζητήσαμε τον μουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα, για να μας δώσει μια εικόνα από αυτά που θα ακούσει ένας ακροατής στα σεμινάριά του: 

 

Αυτό το σεμινάριο μπορεί να το παρακολουθήσει και κάποιος που δεν έχει ιδιαίτερη μουσική παιδεία;
O κύκλος των τριών διαλέξεων προτείνει μια γενική γνωριμία με την ιστορική πορεία, τη δομή, το περιεχόμενο και τις λειτουργίες της ελληνικής δημοτικής μουσικής. Η μουσική παράδοση εξετάζεται ως ενότητα λόγου-μέλους-κίνησης (τραγούδι-μουσική-χορός), σε συνδυασμό με τους συμβολικούς κώδικες που εμπεριέχει και τις λειτουργίες που επιτελεί.

Που δίνετε ιδιαίτερη έμφαση;
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα στοιχεία της προφορικότητας και του αυτοσχεδιασμού, καθώς και στη διασάφηση των όρων: παραδοσιακό, λαϊκό, δημοτικό, φολκλόρ και έθνικ. Με αφετηρία την έρευνα του Σαμουέλ Μπο-Μποβί, σχολιάζεται η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής μουσικής παράδοσης από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, κι επισημαίνονται συνέχειες και τομές, εξωτερικές επιδράσεις και αμοιβαίες ανταλλαγές, μέσα από τα πολιτισμικά δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Δηλαδή με αυτό τον τρόπο χαρτογραφείται η ελληνική μουσική;
Σκιαγραφείται ο «μουσικός χάρτης του Ελληνισμού», μέσα από τη διάκριση στεριανής και θαλασσινής παράδοσης ως προς τις κλίμακες, τους ρυθμούς, τα μουσικά όργανα και τη μουσικοποιητική δομή, σε συνδυασμό με αντιπροσωπευτικά ηχητικά δείγματα απ' όλες τις περιοχές, τα είδη και τους τύπους ρεπερτορίου.
Τέλος, γίνεται μια ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του ήχου και της μουσικής στο θέατρο σκιών, όπου μέσα από μιαν ιδιαίτερη σύνθεση τεχνών προκύπτει η ελληνική λαϊκή «όπερα».

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για την μουσική; Facebook Twitter

Η μουσική εκπαίδευση μας αφορά όλους.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνθηκα στην διευθύντρια της Mουσικής Bιβλιοθήκης του Μεγάρου Στεφανία Μεράκου.
Την αναζήτησα στους χώρους της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μέσα στην οποία θα πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια.

Αν βάζατε ένα δικό σας τίτλο σε αυτά τα σεμινάρια ποιός θα ήταν;
Σκεφτείτε ότι το ευρύτερο πρόγραμμα του Εργαστηρίου θέλει να απαντήσει σε «όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τη μουσική και δεν είχατε την ευκαιρία να ρωτήσετε».
Στους πέντε κύκλους που έχουν μέχρι τώρα υλοποιηθεί έχουν πάρει μέρος 820 «σπουδαστές» σε 23 διαφορετικές θεματικές ενότητες και 52 διαλέξεις τις οποίες έχουν δώσει μερικοί από τους διαπρεπέστερους ειδικούς στον τομέα της μουσικής και της μουσικολογίας.

Ποιά είναι τα θέματα που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς;
Τα θέματα των σεμιναρίων είναι ποικίλα και σχετίζονται με τη βασική ιστορική εξέλιξη της τέχνης της μουσικής από το Μεσαίωνα μέχρι τον 21ο αιώνα, την ιστορία της συμφωνίας, τη φιλοσοφία της μουσικής, τη μουσική εκτέλεση και ερμηνεία, τη μουσική ιστοριογραφία και την ιστορία της ελληνικής μουσικής, την ιστορία των μουσικών οργάνων, τη σύνθεση στον 20ο αιώνα, τη μορφολογία, την ενορχήστρωση και πολλά άλλα.

 Πόσο προσιτά είναι τα θέματα που έχετε επιλέξει σε κάποιον που θα προσπαθήσει να έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με την μουσική παιδεία;

Στον έκτο κύκλο που ξεκινάει το τέλος Ιανουαρίου προσφέρονται τέσσερις ανεξάρτητες ενότητες για πολύ ενδιαφέροντα και δημοφιλή θέματα συγκεκριμένα την όπερα και τους αρχαίους μύθους, η μουσική για τον κινηματογράφο, η βυζαντινή μουσική και η ελληνική δημοτική μουσική, παρουσιάζονται δε από διαπρεπείς εισηγητές.


Η προσφορά του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής και της Βιβλιοθήκης όμως συνεχίζεται και μετά τη διεξαγωγή των σεμιναρίων, αφού ακολουθώντας τους σύγχρονούς τρόπους επικοινωνίας, διαθέτουν τη βιντεοσκόπηση όλων των ομιλιών on demand μέσω της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης, έτσι ώστε να επωφεληθούν και όσοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια ζωντανά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ

*****

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Μουσική / Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Η υποψηφιότητα ενός ξεχασμένου και μάλλον αδιάφορου κομματιού του Τζον Λένον για το βραβείο του δίσκου της χρονιάς φαίνεται να συμπυκνώνει όλη την σύγχυση και την έλλειψη σοβαρότητας που διακρίνει τον κουρασμένο μηχανισμό κύρους των Grammy.
THE LIFO TEAM
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Δημοσιογράφος, στιχουργός. Θα ήταν ευχαριστημένος αν, απ’ όλα τα τραγούδια του, έμενε στην ιστορία το τετράστιχο: «Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει, σαν αμάξι γέρικο, στην ανηφοριά».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
Stilpon: Η επιστροφή ενός Έλληνα κοσμοπολίτη του σύγχρονου ροκ

Μουσική / Stilpon: Η επιστροφή ενός Έλληνα κοσμοπολίτη του σύγχρονου ροκ

Ο Στίλπων Νέστωρ μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους παρουσιάζουν αυτή την Πέμπτη στην Αθήνα τη νέα του δουλειά που έχει τίτλο «The Second Cloud Commission» και αποτελεί το απόγειο μιας δημιουργικής πορείας στο σύγχρονο ροκ που διανύει τέσσερις δεκαετίες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το κονσέρτο που σφράγισε μια βαθιά φιλία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Το κονσέρτο που σφράγισε μια βαθιά φιλία

Η Ματούλα Κουστένη βουτά στα άδυτα μιας βαθιάς φιλίας, αυτής των Γιόζεφ Γιόακιμ και Γιοχάνες Μπραμς, που στηρίχτηκε στην καλλιτεχνική ιδιοφυΐα και τη χημεία αυτών των δύο μουσικών, αφήνοντας ένα μοναδικό ενθύμιο, το Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα που υπογράφει -ποιος άλλος;- o Γιοχάνες Μπραμς.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Συναυλία Μαλερ

Μουσική / Ένας έξοχος Μάλερ του Κουρεντζή στο Μέγαρο

Ο Κουρεντζής βημάτισε αργά πάνω στο λεπτό σκοινί που συνδέει το υπαρκτό και του μαγικό, του εδώ και του επέκεινα, και με αδρές κινήσεις δεν παρουσίασε απλώς το Adagietto αλλά εξήγησε στον ακροατή κάθε του συλλαβή
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ
Νταλάρας - Παπακωνσταντίνου: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμένομενη συνεργασία τους

Πολιτισμός / Νταλάρας - Παπακωνσταντίνου: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη συνεργασία τους

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές θα συναντηθούν επί σκηνής από τις 5 Δεκεμβρίου στο Vox σε μια θεατροποιημένη παράσταση με κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου τα οποία θα παρουσιάζει o ίδιος έχοντας τον ρόλο του αφηγητή
LIFO NEWSROOM
Πόση techno αντέχει η Αθήνα;

The Review / Πόση techno αντέχει η Αθήνα;

O Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ Νίκος Ζώης συναντήθηκαν στη δεύτερη μέρα του φετινού Techniques και σχολιάζουν τη βραδιά, το σετ της –ακριβοθώρητης πλέον– Charlotte de Witte και όσα είναι hot τώρα στην ηλεκτρονική σκηνή και στο αθηναϊκό nightlife.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
νταλαρας παπακωνσταντίνου

Μουσική / Γιώργος Νταλάρας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξανά μαζί 33 χρόνια μετά

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές ετοιμάζονται να μοιραστούν και πάλι τη σκηνή, παρουσιάζοντας μια θεατροποιημένη μουσική παράσταση με κείμενα και αφήγηση του Οδυσσέα Ιωάννου που θα αφορούν το ελληνικό τραγούδι.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντος μας

Daily / Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντός μας

«Μετά από 50 χρόνια στον δρόμο, είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τώρα», δηλώνει μ’ ένα διακριτικό μειδίαμα ο 75χρονος ροκ σταρ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την πρόσφατη περιοδεία του Μπρους Σπρίνγκστιν και της θρυλικής μπάντας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ