Στις 25 Μαΐου οι εκλογές στην Ουκρανία

Στις 25 Μαΐου οι εκλογές στην Ουκρανία Facebook Twitter
0

Για τις 25 Μαΐου ορίστηκαν οι πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία, την ώρα που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ήδη έχει αποφυλακιστεί μετά από νόμο που πέρασε στη Βουλή η Γιούλια Τιμοσένκο ενώ συνταγματικά ανίκανος κηρύχθηκε ο Γιανούκοβιτς.


Η Τιμοσένκο βγαίνοντας από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη δήλωσε ότι «η δικτατορία έπεσε».

Εν τω μεταξύ πρακτορεία όπως το Ιντερφάξ μετέδωσαν ότι ο Γιανούκοβιτς επιχείρησε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος και να μεταβεί στη Ρωσία. Νωρίτερα πάντως ο «συνταγματικά ανίκανος» Πρόεδρος χαρακτήρισε στη διάρκεια συνέντευξης του την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ως «πραξικόπημα». Ο Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι «τα γεγονότα τα οποία παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται όλοι εμείς στην χώρα και ολόκληρη η υφήλιος αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος». 

«Αυτό που όλοι μας παρακολουθούμε σήμερα είναι ένας βανδαλισμός, ένα έγκλημα, ένα πραξικόπημα» είπε. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραιτηθεί.

«Δεν προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου. Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα» υπογράμμισε ο Γιανούκοβιτς που συνέκρινε την κατάσταση με ό,τι γινόταν στη Γερμανία το 1930, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία.

Τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου δεν έχουν καμία νομιμότητα, ότι δεν υπέγραψε καμία συμφωνία με «τους μαφιόζους που τρομοκρατούν τη χώρα», ενώ κατήγγειλε ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε.

Την ίδια ώρα οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας συνεχίζονται παρά τη συμφωνία και οι σκηνές των διαδηλωτών παραμένουν εκεί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ