Στη σοβαρότερη προκλητική ενέργεια της από τότε που η Κυπριακή Δημοκρατία οριοθέτησε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της προχώρησε η Τουρκία δεσμεύοντας για έρευνα περιοχές ακόμη και εντός Οικοπέδων της Κύπρου.
Το ΑΜΠΕ δημοσίευσε χάρτη που απεικονίζει την τουρκική πρόκληση με την κόκκινη περιοχή να είναι η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες από τις 20 Οκτωβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου.
Όπως φαίνεται η περιοχή αυτή είναι μέσα σε δύο οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS.
Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στα ανωτέρω οικόπεδα ενώ η κόκκινη συνεχόμενη γραμμή είναι αυτή που συμφωνήθηκε στις οριοθετήσεις της ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας, Λιβάνου, Ισραήλ και Αιγύπτου.
Η συνεχόμενη γαλάζια γραμμή δείχνει τις συνταταγμένες -όπως έχουν δημοσιευτεί- της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τη μέση γραμμή σε συνάφεια με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Λευκωσία έχει ήδη ως αντίδραση διακόψει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για «σοβαρή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιωμάτων των εταιρειών ENI-KOGAS, οι οποίες είναι σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για να δραστηριοποιηθούν εντός συγκεκριμένων οικοπέδων».
Κοστίζουν στην Άγκυρα οιπροκλήσεις
Εν τω μεταξύ, την τελευταία στιγμή και μετά από επιστολή του Ν. Αναστασιάδη συμπεριελήφθησαν στην έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία οι τουρκικές απειλές.
Η έκθεση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το κυριαρχικό δικαίωμα όλων των κρατών μελών να συνάπτουν συμφωνίες και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Όπως επισημαίνεται, η Τουρκία εξέδωσε δηλώσεις και προέβη σε ενέργειες, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, προς όφελος όλων των Κυπρίων.