Επισπεύδει η ΕΚΤ την επανεξέταση του ΕLA για τις ελληνικές τράπεζες

Επισπεύδει η ΕΚΤ την επανεξέταση του ΕLA για τις ελληνικές τράπεζες Facebook Twitter
0

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας (Τετάρτη ή Πέμπτη), προκειμένου να επανεξετάσει το όριο της έκτακτης γραμμής χρηματοδότησης (ΕLA) προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στέλεχος της ΕΚΤ, που επικαλείται το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων.

Η πάγια τακτική, με ελάχιστες εξαιρέσεις μέχρι σήμερα, ήταν να επαναξιολογείται η κατάσταση και να ανανεώνεται η έκτακτη ρευστότητα κάθε δύο εβδομάδες. Η τελευταία σχετική απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, οπότε και εγκρίθηκε η χορήγηση πρόσθετης ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. Συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω αυτού του μηχανισμού ανέρχεται στα 68,8 δισ. ευρω.


Το στέλεχος της ΕΚΤ αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η απόφαση να γίνει επαναξιολόγηση μέσα σε μία εβδομάδα -αντί του δεκαπενθημέρου- αντανακλά τη βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υπάρξει μία πιο στενή παρακολούθηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Διευκρινίζεται ότι ακόμη δεν είναι γνωστό αν στη διάρκεια της επαναξιολόγησης αυτής η Τράπεζα της Ελλάδος θα αιτηθεί να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ