Ξεπερνούν τους 1.000 οι άμαχοι - θύματα της Μπόκο Χαράμ το 2015

Ξεπερνούν τους 1.000 οι άμαχοι - θύματα της Μπόκο Χαράμ το 2015 Facebook Twitter
0

Οι επιθέσεις από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 αμάχους από την αρχή του 2015, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Ο αριθμός προκύπτει από μαρτυρίες και ανάλυση αναφορών μέσων ενημέρωσης.

Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ έχουν επιτεθεί σε χωριά και έχουν διαπράξει μαζικές δολοφονίες και απαγωγές, ενώ οι επιθέσεις τους έχουν εξαπλωθεί από τη βορειοανατολική Νιγηρία, στο Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα από τον Φεβρουάριο.

«Κάθε εβδομάδα που περνάει, μαθαίνουμε για όλο και πιο βάρβαρες ωμότητες από τη Μπόκο Χαράμ σε βάρος αμάχων», τόνισε η ερευνήτρια της ΜΚΟ για τη Νιγηρία, Mausi Segun. «Η κυβέρνηση της Νιγηρίας πρέπει να καταστήσει την προστασία των αμάχων προτεραιότητα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Μπόκο Χαράμ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ το 2014 είναι τουλάχιστον 3.750. Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι ο αριθμός των θυμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014, καθώς μεταξύ άλλων σημειώθηκαν επτά επιθέσεις αυτοκτονίας από γυναίκες και παιδιά.

Ξεπερνούν τους 1.000 οι άμαχοι - θύματα της Μπόκο Χαράμ το 2015 Facebook Twitter

Ωστόσο, δεν είναι εφικτό να δοθεί αξιόπιστος απολογισμός των θυμάτων από τις ενέργειες της Μπόκο Χαράμ και από τις επιχειρήσεις για την καταστολή της, λόγω των δυσκολιών στην επικοινωνία με τις περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, όπου γίνονται οι περισσότερες επιθέσεις.

Οι απολογισμοί που δίνονται για τον συνολικό αριθμό των θυμάτων μετά το 2009 εμφανίζουν τεράστιες αποκλίσεις. Ο πρόεδρος της χώρας Γκούντλακ Τζόναθαν είχε κάνει λόγο το 2014 για πάνω από 13.000 νεκρούς. Άλλες πηγές δίνουν αριθμούς με τεράστια απόκλιση, από 9.000 ως 17.500.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM