Έαν ανήκετε σε όσους αντιπαθούν να χρησιμοποιούν την όσφρηση για να ελέγξουν την φρεσκάδα -η μή- του γάλακτος και άλλων συσκευασμένων υγρών τροφίμων, τότε το επόμενο νέο θα σας ενθουσιάσει.
Ομάδες ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Chiao Tung της Ταϊβάν, δημιούργησαν ένα «έξυπνο καπάκι» για δοχεία αποθήκευσης τροφίμων που μπορεί να ανιχνεύσει την αλλοίωση του περιεχομένου τους με μεγάλη ακρίβεια.
Χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που ενσωματώνει ηλεκτρικά εξαρτήματα σε τρισδιάστατα εκτυπωμένο πλαστικό, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα καπάκι, μέσω 3D printer, το οποίο περιέχει ένα κύκλωμα που είναι σε θέση να ανιχνεύσει τις αλλαγές στα ηλεκτρικά σήματα που οφείλονται στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, και αναγνωρίζει τις τυχόν αλλοιώσεις του περιεχομένου.
Έτσι, ο καταναλωτής, απλά πιέζει το "έξυπνο" καπάκι ελαφρά προς το εσωτερικό, ώστε να έρθει σε επαφή με το υγρό, και ο μηχανισμός μπορεί άμεσα να μετρήσει τη φρεσκάδα του χυμού ή του γάλακτος, ενώ οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στο μέλλον θα υπάρχει ειδική εφαρμογή που θα επικοινωνεί με τις συσκευασίες και θα λαμβάνει πληροφορίες για τη φρεσκάδα των προϊόντων.
σχόλια