Η περίοδος των Χριστουγέννων αφυπνίζει το αίσθημα αλληλεγγύης σε ομάδες ανθρώπων που αποζητούν τη συμπερίληψή τους.
Μια τέτοια ομάδα είναι και εκείνοι που ζουν με την άνοια ή το Αλτσχάιμερ, κι ένα να φωτεινό παράδειγμα αλληλεγγύης, είναι η σύσταση της χορωδίας Unforgettable στη Νέα Υόρκη, στην οποία το CNN έκανε αφιέρωμα, νωρίτερα σήμερα.
Η χορωδία ιδρύθηκε το 2011 αποκλειστικά για τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με άνοια, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά συνοδευόμενοι από εκείνους που τους φροντίζουν.
Στις συναντήσεις τους, τα μέλη τραγουδούν το ίδιο κομμάτι. Τα μέλη επικεντρώνονται στη συμμετοχή και στην καταγραφή των λέξεων. Aπολαμβάνουν στιγμές γέλιου, αλλά και τις αποδεδειγμένα θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής.
Οι «Unforgettables» κάνουν πρόβες κάθε εβδομάδα και και διοργανώνουν δύο συναυλίες το χρόνο. Τραγουδούν κυρίως παλιά τραγούδια, με τα οποία τα μέλη της είναι περισσότερο εξοικειωμένα. Στην αρχή κάθε πρόβας, η ομάδα τραγουδά το «Unforgettable».
Η Τάνια Παπαγιαννοπούλου, μουσική διευθύντρια και μαέστρος της χορωδίας δήλωσε στο CNN: «Προσπάθησα να χτίσω τη χορωδία έτσι ώστε οι άνθρωποι να έρχονται και να αισθάνονται πραγματικά ότι μπορούν να είναι ο εαυτός τους. Ότι θα μπορούσαν να έχουν μια καλύτερη ημέρα και μια καλύτερη εβδομάδα επειδή θα μπορούσαν να μεταφέρουν τη μουσική μαζί τους».
Τα οφέλη της μουσικής στους ασθενείς
Η ενεργή ενασχόληση με τη μουσική - όπως το τραγούδι, η κίνηση, το χειροκρότημα ή το χτύπημα - ενεργοποιεί τους υγιείς νευρώνες και προάγει ένα συναίσθημα ευφορίας. Όταν οι ασθενείς έχουν καλή διάθεση, μπορούν να συνδεθούν καλύτερα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να μοιραστούν ευτυχισμένες στιγμές, σύμφωνα με την κ. Παπαγιαννοπούλου.
Ο νευρολόγος, Borna Bonakdarpour, εξήγησε πως η μακροπρόθεσμη μνήμη της μουσικής παραμένει άθικτη μέχρι τα τελευταία στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Μελέτη ερευνητών του University of Utah Health έδειξε ότι η μουσική, «ειδικά αυτή που φέρει προσωπικό νόημα», μπορεί να ενεργοποιήσει τον εγκέφαλο «ακόμη και μετά την καταστροφή άλλων λειτουργιών». Η ακρόαση αυτού του είδους μουσικής βοήθησε επίσης στη βελτίωση της προσαρμοστικότητας του εγκεφάλου σε ασθενείς με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ ή ήπια γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Η συμμετοχή στη χορωδία έχει ενδυναμώσει τα μέλη της, δήλωσε η Τάνια Παπαγιαννοπούλου. «Η μουσική τους επιτρέπει να επανασυνδεθούν πραγματικά με το ποιοι είναι και για τι είναι ικανοί» σχολίασε.
Με πληροφορίες από CNN