6 βήματα για να αγαπήσετε μια δουλειά που μισείτε

6 βήματα για να αγαπήσετε μια δουλειά που μισείτε Facebook Twitter
0

6 βήματα για να αγαπήσετε μια δουλειά που μισείτε Facebook Twitter
O διάβολος φορούσε Prada

 

Αν μόλις πριν λίγο καιρό καταφέρατε να βρείτε δουλειά και αισθάνεστε ήδη να την μισείτε, σίγουρα η πρώτη σας σκέψη δεν είναι, φυσικά, να παραιτηθείτε. Η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν επιτρέπει τέτοιου είδους πολυτέλειες. Αφού λοιπόν, προς το παρόν, η δουλειά των ονείρων σας πρέπει να περιμένει, υπάρχουν τρόποι να αντλήσετε χαρά από αυτήν, που τώρα σας απογοητεύει. 

 

 

1. Βρείτε την αιτία του μίσους

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε ποιος είναι ο λόγος που μισείτε την καινούρια σας δουλειά. Είναι βαρετή και κατώτερη των δυνατοτήτων σας ή μήπως σκοτώνεστε από την κούραση;  Υπάρχει πρόβλημα στη σχέση με το αφεντικό σας ή με κάποιον συνάδελφο; «Το να εξετάσει κανείς τι πηγαίνει στραβά απαιτεί ενδοσκόπηση», αναφέρει η σύμβουλος καριέρας Cheryl Lynch Simpson, τονίζοντας ότι πολλές φορές δεν είναι η εργασία το πραγματικό πρόβλημα αλλά εξωτερικοί παράγοντες. «Μερικές φορές οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι στη δουλειά τους, επειδή είναι δυστυχισμένοι σε κάποιον άλλο τομέα της ζωής τους», λέει η Simpson. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.  Αν το πρόβλημα δεν είναι η καινούρια σας δουλειά, τότε η λύση προφανώς δεν είναι να την αλλάξετε –παντού θα αισθάνεστε δυστυχείς. Βρείτε το πραγματικό πρόβλημα και εστιάστε σε αυτό.

 

2. Εξετάστε το σύνολο των δυνατοτήτων σας

Προσδιορίστε το σύνολο των δυνατοτήτων που η νέα σας δουλειά θα σας επιτρέψει να ακονίσετε και  εκτιμήστε κατά πόσο αυτές είναι δυνατότητες που πραγματικά θέλετε ή απαιτείται να αποκτήσετε. Έχοντας αυτήν τη γνώση, θα αποκτήσετε δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε και να διατηρήσετε την εργασία σας.

 

3. Ψάξτε για ευκαιρίες να ασχοληθείτε με πράγματα που σας ενδιαφέρουν

Αν η εργασία σας αισθάνεστε ότι δε σας καλύπτει, ίσως στην εταιρεία που εργάζεστε να υπάρχουν άλλες ευκαιρίες, που θα σας κάνουν να νιώσετε πιο δημιουργικοί. Αναζητήστε ευκαιρίες να εργαστείτε εθελοντικά σε προγράμματα που σας ενθουσιάζουν. Όταν κανείς είναι δημιουργικός και αποκτά καινούριες εργασιακές εμπειρίες, «χτίζει» ένα βιογραφικό που θα τον βοηθήσει στο μέλλον να βρει μια εργασία που θα τον κάνει να αισθάνεται πλήρης. Άλλωστε, δεν υπάρχει ιδανικότερη εργασία από αυτήν που αγαπάς.

 

 

4. Μιλήστε ειλικρινά με το αφεντικό σας

Υπάρχουν ορισμένες πτυχές της δουλειάς σας που ήταν ασαφείς, όταν σας προσφέρθηκε η θέση;  Ίσως συζητώντας με το αφεντικό σας να μπορέσετε να βρείτε λύσεις που θα σας βοηθήσουν να εκπληρώσετε τις επιθυμίες σας, στα πλαίσια της εργασίας σας.  «Μερικές φορές μπορείτε να επαναδιαπραγματευτείτε τη δουλειά», λέει η Simpson. Θα μπορούσατε να ζητήσετε να αφήσετε κάποια από τα καθήκοντά σας και να αναλάβετε κάποια άλλα, που θα σας κάνουν να αντλείτε μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη δουλειά σας. Σύμφωνα με την Simpson, πολλά αφεντικά είναι πρόθυμα να δώσουν σε έναν υπάλληλο την ευκαιρία να κάνει αυτό που του ταιριάζει, αλλά η προθυμία τους εξαρτάται και από το αν αυτός είναι υψηλόβαθμος ή όχι. Όπως και να έχει, δεν έχετε τίποτα να χάσατε, αρκεί να έχετε σκεφτεί συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία επιθυμείτε να κάνετε και να μην καταθέσετε απλά ένα «ευχολόγιο».

 

5. Αξιολογήστε τις δυσκολίες της προσαρμογής

Η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον εργασίας, νέα προγράμματα και νέες διαδικασίες μπορεί να είναι συντριπτική. «Η αλλαγή είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους», λέει η Simpson. Ρωτήστε τον εαυτό σας μήπως η δυσαρέσκειά σας για τη νέα σας δουλειά είναι απλά αποτέλεσμα των δυσκολιών της προσαρμογής. Είναι εύκολο να ερμηνεύσετε την αποστροφή σας στην αλλαγή ως κακή επιλογή εργασίας, όταν στην πραγματικότητα είστε καταπιεσμένοι από όλα τα καινούρια πράγματα που πρέπει να μάθετε. Η Simpson συνιστά να μένει κανείς τουλάχιστον έξι μήνες σε μια δουλειά, ώστε να διαπιστώσει αν την μισεί ή αν απλά μισεί την αλλαγή που απαιτείται. Αν πάλι έχουν περάσει μήνες και χρόνια και δεν αλλάζετε γνώμη με τίποτα, τότε περάστε στο επόμενο βήμα.

 

6. Σχεδιάστε την επόμενη κίνησή σας.

Αν έχετε διαπιστώσει ότι η νέα θέση εργασίας σας δεν είναι πραγματικά για σας και έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε, η Simpson λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσετε τι πήγε στραβά με την απόφασή σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η επόμενη δουλειά σας θα είναι η σωστή. Μήπως η εταιρεία σας απέκρυψε πληροφορίες; Μήπως έπρεπε να έχετε κάνει περισσότερες ερωτήσεις; Αναγνωρίστε τα μοτίβα στις δικές σας σκέψεις και συμπεριφορές, για να έχετε μια ιδέα του τι πρέπει να κάνετε σωστά την επόμενη φορά. Κάντε μια λίστα από τα πράγματα που δε σας άρεσαν στην τελευταία δουλειά ή εταιρεία και ύστερα αντιστρέψτε την, ώστε να έχετε την λίστα με την ιδανική εργασία/εταιρεία, για να την χρησιμοποιήσετε στην αναζήτηση της καινούριας σας θέσης. «Οι εργοδότες έχουν την τάση να θέλουν να βλέπουν τους ανθρώπους να τοποθετούνται σε θέσεις, που είναι σαν  εκείνες από τις οποίες μόλις έφυγαν», προειδοποιεί η Simpson. Αυτό μπορεί να σας εγκλωβίσει σε θέσεις εργασίας που μισείτε. Να είστε προσεκτικοί όταν ετοιμάζετε το βιογραφικό σας και να συνεχίσετε έτσι, ώστε να μην κολλήσετε στην ίδια εργασία που μισείτε ξανά και ξανά. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM