Είναι εξοργιστικό και συγχρόνως λυπηρό να βλέπεις ορισμένες φορές τους βουλευτές να πυροβολούν τα πόδια τους. Την ώρα δηλαδή που αμφισβητείται τόσο έντονα ο ρόλος των ίδιων, της Βουλής και των κομμάτων, να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη και τις ίδιες συμπεριφορές που οδήγησαν, ειδικά στην Ελλάδα, την πολιτική και τους πολιτικούς στη σημερινή αξιοθρήνητη κατάσταση.
Αφορμή του άρθρου η τύχη που φαίνεται ότι επιφυλάσσεται στο μεγαλύτερο ίσως -σε πολιτικό, εθνικό επίπεδο- σκάνδαλο της προηγούμενης πενταετίας: των τηλεφωνικών υποκλοπών και του ανεξήγητου θανάτου του στελέχους της Vodafone Κ. Τσαλικίδη.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε μετά τις εκλογές τη σύσταση μιας σειράς Εξεταστικών Επιτροπών για τα καραμπινάτα σκάνδαλα «της εποχής της ακρίδας», δηλαδή της καραμανλικής πενταετίας. Μέχρι εδώ όλα καλά: πράγματι, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προσπαθήσει να κουκουλώσει πολλές υποθέσεις και καλώς κάνει η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τις ανακινεί.
Θα περίμενε κανείς ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών θα φιγουράριζε από τα πρώτα στη σχετική λίστα. Μάλιστα, μόλις λίγους μήνες πριν, 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν υποβάλει μια πολύ οργισμένη ερώτηση στον τότε υπουργό των Εσωτερικών, ζητώντας «να δικαιολογήσει την έλλειψη απαντήσεων στα καίρια ερωτήματα που παραμένουν προκλητικά αναπάντητα εξαιτίας της συγκάλυψης ενός σκανδάλου πρωτοφανούς παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και ενδεχόμενης μείζονος απειλής της δημόσιας ασφάλειας, που οδήγησε και στην αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone».
Στην ίδια ερώτηση υπάρχουν μια σειρά ερωτήματα από τα οποία προκύπτει ότι οι βουλευτές γνωρίζουν τα εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία που έχουν προκύψει για την υπόθεση. Υπογραμμίζουν ότι την «αμέσως επόμενη μέρα (από τον θάνατο Τσαλικίδη) ακολούθησε μυστική συνάντηση της ηγεσίας της κυβέρνησης Καραμανλή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone με θέμα το παράνομο λογισμικό συνακροάσεων στο δίκτυο της εταιρείας».
Προσθέτουν επίσης ότι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είχε μυστηριωδώς πληροφορηθεί αμέσως για την «αυτοκτονία» Τσαλικίδη «και μάλιστα τουλάχιστον μία ώρα πριν (11.00 π.μ.) η οικογένειά του είχε επικοινωνήσει το γεγονός σε τρίτα πρόσωπα που ενδεχομένως μετέπειτα να πληροφόρησαν την εταιρεία». Αναρωτιούνται γιατί παρά την προσφυγή της οικογένειας του Κ. Τσαλικίδη «δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ οι κάτοχοι των αριθμών τηλεφώνων που κλήθηκαν ή κάλεσαν τον κινητό του Κ. Τσαλικίδη τις ώρες πριν από τον θάνατό του» κ.λπ. κ.λπ.
Θα χρειάζονταν 3 σελίδες για την παράθεση των πρώτων ερωτημάτων καθώς και όσων έχουν εν τω μεταξύ προκύψει. Η Εισαγγελική Διάταξη του κ. Ι. Διώτη, λόγου χάρη, με την οποία η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, συσχετίζει άμεσα την υπόθεση Τσαλικίδη με τις υποκλοπές, αναφέροντας ότι το στέλεχος της Vodafone αυτοκτόνησε υπό το βάρος της γνώσης των υποκλοπών ή ίσως επειδή δέχθηκε πιέσεις γι' αυτόν το λόγο. Από πού άραγε;
Τελικά, εξεταστικές θα γίνουν για τα πάντα: για το Βατοπέδι, τη Siemens, την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote, ακόμη και για το Χρηματιστήριο της προηγούμενης δεκαετίας. Μαντέψατε σωστά: οι υποκλοπές και ο Τσαλικίδης δεν υπάρχουν πουθενά.
Είναι παρακινδυνευμένη η πρόβλεψη ότι από τις υποθέσεις που τελικά θα εξεταστούν δεν θα προκύψει τίποτα που να ικανοποιήσει τους πολίτες και να αναβαθμίσει στα μάτια τους το Κοινοβούλιο; Η ΝΔ π.χ. δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τη σύσταση όλων των Επιτροπών, ακόμη και για το Βατοπέδι, ώστε, εξήγησε ο εισηγητής του κόμματος Χρήστος Μαρκογιαννάκης, «να μην κατηγορηθεί από οποιονδήποτε ότι δεν είναι υπέρ της διαφάνειας ή ότι φοβάται το οτιδήποτε». Άλλωστε, πρόσθεσε αμέσως μετά, είναι βέβαιο ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα κάνει «μια τρύπα στον αέρα».
Είναι δυνατόν ένα κόμμα να ψηφίζει υπέρ μιας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας απλώς για τα μάτια του κόσμου και μάλιστα να το βροντοφωνάζει; Μπορεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης να μην είναι ο Αϊνστάιν, αλλά κατάφερε με μια κουβέντα να εξηγήσει γιατί την επόμενη φορά οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές ίσως δεν σταματήσουν έξω από τη Βουλή.
σχόλια