Η εξέγερση της Αιγύπτου είναι το σημαντικότερο γεγονός που έχετε ζήσει στην περιοχή;
Eίναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο, γιατί έχει να κάνει με μια σειρά από πράγματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Δεν ήρθε από το πουθενά. Όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν, αν δεν υπήρχε το προηγούμενο της Τυνησίας. Ξαφνικά, βλέπουμε ότι η Μέση Ανατολή δεν αρκείται σε αυτά που είχε μέχρι τώρα...
Και πού οφείλεται αυτό;
Έχει να κάνει με το διαδίκτυο, την ευρεία διάδοση των ιδεών και, πάνω απ' όλα, με οικονομικούς λόγους.
Προβλέπετε ντόμινο; Ήδη στην Αλγερία έχουν ξεκινήσει διαδηλώσεις;
Η Αλγερία ήταν έτοιμη πριν από την Αίγυπτο. Όλοι εκτιμούσαν πως Μουμπάρακ και Μπεν Άλι θα έλεγχαν την κατάσταση. Δεν τα κατάφεραν και η Αλγερία έρχεται τέταρτη μετά και από την Υεμένη. Απέναντι στο ντόμινο στέκομαι επιφυλακτικός, γιατί, έχοντας δει πώς εξελίσσονται τα πράγματα, νομίζω ότι οι κυβερνήσεις που θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουν να το ελέγξουν. Πρόσφατα παραιτήθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή φοβούμενη τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν. Υπάρχει η εμπειρία πια και οι Αρχές θα προσπαθήσουν να ελέγξουν διαφορετικά τα φαινόμενα: όχι τόσο με καταστολή αλλά με εκδημοκρατισμό, έστω και αν αυτός δεν είναι ειλικρινής.
Το Ισραήλ τον φοβάται αυτό τον εκδημοκρατισμό;
Σαφώς και τον φοβάται. Άλλο να έχεις να συνομιλείς με δικτάτορες και άλλο να έχεις να κάνεις με δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ισραήλ, από την πτώση του Μουμπάρακ κι έπειτα, κρατά πολύ χαμηλούς τόνους. Αυτό που φοβίζει περισσότερο απ' όλα δεν είναι η Αλγερία ή η Υεμένη, αλλά το τι θα μπορούσε να συμβεί στη Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία είναι στενός συνεργάτης της Ουάσινγκτον στα της Μέσης Ανατολής και η παρουσία της βοηθά ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες. Αν η Σαουδική Αραβία χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, τότε τα πράγματα θα λάβουν μια δραματική τροπή όσον αφορά την επόμενη ημέρα.
σχόλια