Πότε το ΝΑΤΟ νομιμοποιείται να επέμβει στα εσωτερικά μιας χώρας;
Το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης για ανθρωπιστικούς σκοπούς έχει οδηγήσει στη διατύπωση συγκρουόμενων απόψεων ως προς τα κριτήριά της. Το
ΝΑΤΟ, πάντως, έχει αυτήν τη δυνατότητα ακόμα και χωρίς εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως, για παράδειγμα, συνέβη στο Κόσοβο πριν από 12 χρόνια.
Είναι νόμιμο να ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων;
Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (1973), η οποία ορίζει το πλαίσιο των επιχειρήσεων στη Λιβύη. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα έλλειψης νομιμότητας, εφόσον, βέβαια, τηρούνται οι όροι της απόφασης αυτής.
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Στόχος είναι να διώξουν τον Καντάφι; Και αν ναι, ισχύει ότι Γάλλοι και Βρετανοί θα έχουν τον πρώτο λόγο;
Ουδείς μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, ενώ η πιθανότητα εμφυλίου δεν πρέπει να αποκλειστεί. Ασαφές παραμένει, επίσης, αν η εκδίωξη του Καντάφι είναι στρατιωτικός στόχος, καθώς οι απόψεις διίστανται. Επικεφαλής των επιχειρήσεων φαίνεται πως θα είναι η Γαλλία, με τη Μεγάλη Βρετανία να ακολουθεί. Ο ρόλος των ΗΠΑ αναμένεται να περιοριστεί.
Η συμμετοχή της Ελλάδας θα πλήξει τη σχέση της με τον αραβικό κόσμο;
Είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Πρέπει, βέβαια, να λάβουμε υπόψη μας πως η χώρα μας δεν διαδραματίζει ενεργό ρόλο στους βομβαρδισμούς. Σέβεται, ωστόσο, τη διεθνή νομιμότητα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Γιατί, κατά τη γνώμη σας, έχει επικρατήσει το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Δηλαδή, για ποιον λόγο οι Έλληνες έχουν σχηματίσει αρνητική εικόνα για τη Συμμαχία;
Πρόκειται για «σύνθημα» μιας άλλης εποχής, το οποίο δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση των βομβαρδισμών στη Λιβύη, οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, καθοδηγούνται από το Παρίσι και όχι την Ουάσινγκτον. Γενική αρχή της ελληνική εξωτερικής πολιτικής, πάντως, είναι η διευθέτηση των διαφορών με ειρηνικό τρόπο και όχι η προσφυγή στην ένοπλη βία.
σχόλια