Με τον Monsieur Minimal στο Tailor Made

Με τον Monsieur Minimal στο Tailor Made Facebook Twitter
0

Απ’ τα δυο παλιά ραδιόφωνα που έχουν μετατραπεί σε υψηλής πιστότητας ηχεία παίζει το «Everything’s coming up roses» του Black και μετά το «Model» των Kraftwerk σε μια κάπως ακατανόητη εμμονή των ιδιοκτητών με τα ‘80s, που όμως έχει πλάκα. Η σκαλισμένη στον τοίχο υπερμεγέθης φιγούρα του Ερνστ Τσίλλερ (τον οποίο πολλοί μπερδεύουν με τον Λένιν ή τον Στάλιν) είναι το σήμα κατατεθέν του χώρου, ένας φόρος τιμής στον σπουδαίο αρχιτέκτονα που άφησε πίσω του μερικά απ’ τα ελάχιστα όμορφα κτίρια της πόλης, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό εδώ, στη συμβολή της οδού Βασιλικής με την πλατεία της Αγίας Ειρήνης, που στο παρελθόν υπήρξε ένα απ’ τα πρώτα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Πίσω απ’ το μπαρ, οι τοίχοι είναι ντυμένοι με ξύλο OSB κι έχουν πάνω τους σχεδιασμένα πατρόν από ένα γυναικείο φόρεμα. Στο τραπεζάκι αριστερά απ’ την είσοδο μια ραπτομηχανή και πίσω από μια γυάλινη προθήκη στον πάνω όροφο κρύβεται ένα καβουρντιστήρι για καφέ που καβουρντίζει και κόβει σπάνιες και γευστικές ποικιλίες καφέ. Ο Monsieur Minimal μεγάλωσε στα Γιαννιτσά («Γιαννιτζάζ τη λέμε εμείς την πόλη», μου λέει ο ίδιος), ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής σαν τον Σαραβάκο και ως έφηβος είχε μακριά μαλλιά κι έκανε βουτιές στα νερά του grunge. Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Alice In Chains, Dinosaur Jr. «Όταν άκουσα πρώτη φορά Nirvana, ήταν τέτοιο το σοκ, που πήγα και αγόρασα αμέσως μια κιθάρα και ξεκίνησα μαθήματα. Μετά έπαιρνα τις αυγοθήκες απ’ το μίνι μάρκετ της μάνας μου και τις κολλούσα στον τοίχο του υπογείου του σπιτιού, φτιάχνοντας σιγά σιγά ένα υποτυπώδες στούντιο για τις πρόβες μου». O Minimal είναι ένας ευφυής, ποπ τραγουδοποιός, φτιάχνει με απλά υλικά κομμάτια που σου κολλάνε αμέσως στο μυαλό, σαν αυτά που έκανε ο Μπερτ Μπάκαρα ή σύγχρονα indie ποπ συγκροτήματα, όπως οι Saint Etienne ή οι Belle & Sebastian.

Σ’ ένα γύρισμα της τύχης θα μπορούσε να είχε βρεθεί απ’ το στούντιο με τις αυγοθήκες σ’ ένα υπόγειο γεμάτο καλώδια στη ΔΕΗ των Γιαννιτσών (όπου δούλεψε για ενάμιση χρόνο), ν’ ακούει στο iPod Jens Lekman και Radiohead και να ονειρεύεται ότι κάποτε θ’ ανέβει σε μια σκηνή μαζί με τον Moby (που έγινε φέτος πραγματικότητα). Τελικά, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και από εκεί, μέσω της αναγνώρισης που του έδωσε το Coca Cola Soundwave και της επιτυχίας του «Silk», έβγαλε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Αθήνα, μ’ ένα συμβόλαιο με τη Sound Of Everything στο χέρι. «Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η περίοδος της στρατιωτικής μου θητείας στην Ικαρία. Ήμουν δόκιμος και είχα ένα καταπληκτικό σπίτι μπροστά στη θάλασσα, στον Άγιο Κήρυκο. Όταν τελείωνα τις δουλειές που είχα στο στρατόπεδο, κλεινόμουν στο σπίτι κι έγραφα μουσική 15 ώρες την ημέρα. Εκεί αποφάσισα ότι θα γίνω μουσικός και θα παρατήσω όλα τα υπόλοιπα».

Έξω η πλατεία είναι ήσυχη, το πλακόστρωτο είναι υπέροχο (ευτυχώς, δεν έχει φτάσει μέχρι εδώ ο τύπος που καθαρίζει κάθε πρωί τα μάρμαρα της Αιόλου για να πουλήσει το «θαυματουργό» ροζ προϊόν του), το ρολό από τα «θρυλικά» σουβλάκια του Κώστα με τη μυστική καυτερή σάλτσα είναι κατεβασμένο, μέσα απ’ τα κάγκελα απ’ το κιόσκι του κύριου Βασιλείου (που πουλάει φυτά από το 1951) ξεπροβάλλουν γιούκες, βασιλικοί, ελιές και ντοματιές. Το Tailor Made, η πιο πρόσφατη κι εντυπωσιακή άφιξη στο Ιστορικό Κέντρο, είναι ένα πανέξυπνο υβρίδιο μπαρ, καφεκοπτείου και micro roastery σαν κι αυτά που συναντάς στη Νέα Υόρκη, ένα εντυπωσιακό DIY μαγαζί για τους flâneurs της μοντέρνας πόλης, φτιαγμένο από ανθρώπους που σαρώνουν τα βραβεία στα παγκόσμια πρωταθλήματα του καφέ (η «Ολυμπιάδα της καφεΐνης»).

«Η μεγάλη επιτυχία έγινε με το “Love Story”, ένα κομμάτι που ταξίδεψε μέχρι την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Ιταλία και αλλού. Μ’ έπαιρναν φίλοι μου και μου έλεγαν ότι το κομμάτι παιζόταν σε καφέ στην πλατεία Ταξίμ», μου λέει ο Minimal μ’ ένα αινιγματικό μειδίαμα. Και μετά μου μιλάει για τις καλοκαιρινές του περιπέτειες από την περιοδεία του, το φεστιβάλ του Αλιάκμονα όπου έπαιξε μαζί με τον Παύλο Παυλίδη σ’ ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο κάτω από κάτι τεράστια δέντρα, τις πέστροφες στον Άγιο Νικόλαο στο Βέρμιο που τις ψαρεύεις και σ’ τις ψήνουν στο λεπτό, για τα λουτρά Πόζαρ στην Αριδαία όπου οι καταρράκτες έχουν μισό ζεστό και μισό κρύο νερό ενώ τα βράδια πετούν εκατοντάδες πυγολαμπίδες, και για ένα απόκοσμο μέρος μετά τη Μηχανιώνα, όπου έδωσε συναυλία σ’ ένα beach bar. Από μέσα ακούγεται το «Fade to gray» των Visage και στο μυαλό μου τριγυρίζουν οι ιστορίες της πλατείας.

Κάποτε σ’ εκείνο το κτίριο έμενε ο Ελευθεριάδης, ένα πάρτι σε μια ταράτσα με θέα την Ακρόπολη, ένα yoga center στον δεύτερο όροφο ενός νεοκλασικού, η ανθρωπογεωγραφία των μεσημεριανών ωρών με τα παιδιά που ξεφορτώνουν βίδες, γεωργικά εργαλεία και υφάσματα στην περιοχή να τρώνε σουβλάκια, μια Μεγάλη Παρασκευή στον επιτάφιο της Αγίας Ειρήνης, μια τεράστια ροζ μηχανή με τη χαλκομανία της Μέριλιν Μονρό που είχε παρκάρει κάποιος εδώ ένα κυριακάτικο απόγευμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ