Με τον Monsieur Minimal στο Tailor Made

Με τον Monsieur Minimal στο Tailor Made Facebook Twitter
0

Απ’ τα δυο παλιά ραδιόφωνα που έχουν μετατραπεί σε υψηλής πιστότητας ηχεία παίζει το «Everything’s coming up roses» του Black και μετά το «Model» των Kraftwerk σε μια κάπως ακατανόητη εμμονή των ιδιοκτητών με τα ‘80s, που όμως έχει πλάκα. Η σκαλισμένη στον τοίχο υπερμεγέθης φιγούρα του Ερνστ Τσίλλερ (τον οποίο πολλοί μπερδεύουν με τον Λένιν ή τον Στάλιν) είναι το σήμα κατατεθέν του χώρου, ένας φόρος τιμής στον σπουδαίο αρχιτέκτονα που άφησε πίσω του μερικά απ’ τα ελάχιστα όμορφα κτίρια της πόλης, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό εδώ, στη συμβολή της οδού Βασιλικής με την πλατεία της Αγίας Ειρήνης, που στο παρελθόν υπήρξε ένα απ’ τα πρώτα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Πίσω απ’ το μπαρ, οι τοίχοι είναι ντυμένοι με ξύλο OSB κι έχουν πάνω τους σχεδιασμένα πατρόν από ένα γυναικείο φόρεμα. Στο τραπεζάκι αριστερά απ’ την είσοδο μια ραπτομηχανή και πίσω από μια γυάλινη προθήκη στον πάνω όροφο κρύβεται ένα καβουρντιστήρι για καφέ που καβουρντίζει και κόβει σπάνιες και γευστικές ποικιλίες καφέ. Ο Monsieur Minimal μεγάλωσε στα Γιαννιτσά («Γιαννιτζάζ τη λέμε εμείς την πόλη», μου λέει ο ίδιος), ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής σαν τον Σαραβάκο και ως έφηβος είχε μακριά μαλλιά κι έκανε βουτιές στα νερά του grunge. Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Alice In Chains, Dinosaur Jr. «Όταν άκουσα πρώτη φορά Nirvana, ήταν τέτοιο το σοκ, που πήγα και αγόρασα αμέσως μια κιθάρα και ξεκίνησα μαθήματα. Μετά έπαιρνα τις αυγοθήκες απ’ το μίνι μάρκετ της μάνας μου και τις κολλούσα στον τοίχο του υπογείου του σπιτιού, φτιάχνοντας σιγά σιγά ένα υποτυπώδες στούντιο για τις πρόβες μου». O Minimal είναι ένας ευφυής, ποπ τραγουδοποιός, φτιάχνει με απλά υλικά κομμάτια που σου κολλάνε αμέσως στο μυαλό, σαν αυτά που έκανε ο Μπερτ Μπάκαρα ή σύγχρονα indie ποπ συγκροτήματα, όπως οι Saint Etienne ή οι Belle & Sebastian.

Σ’ ένα γύρισμα της τύχης θα μπορούσε να είχε βρεθεί απ’ το στούντιο με τις αυγοθήκες σ’ ένα υπόγειο γεμάτο καλώδια στη ΔΕΗ των Γιαννιτσών (όπου δούλεψε για ενάμιση χρόνο), ν’ ακούει στο iPod Jens Lekman και Radiohead και να ονειρεύεται ότι κάποτε θ’ ανέβει σε μια σκηνή μαζί με τον Moby (που έγινε φέτος πραγματικότητα). Τελικά, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και από εκεί, μέσω της αναγνώρισης που του έδωσε το Coca Cola Soundwave και της επιτυχίας του «Silk», έβγαλε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Αθήνα, μ’ ένα συμβόλαιο με τη Sound Of Everything στο χέρι. «Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η περίοδος της στρατιωτικής μου θητείας στην Ικαρία. Ήμουν δόκιμος και είχα ένα καταπληκτικό σπίτι μπροστά στη θάλασσα, στον Άγιο Κήρυκο. Όταν τελείωνα τις δουλειές που είχα στο στρατόπεδο, κλεινόμουν στο σπίτι κι έγραφα μουσική 15 ώρες την ημέρα. Εκεί αποφάσισα ότι θα γίνω μουσικός και θα παρατήσω όλα τα υπόλοιπα».

Έξω η πλατεία είναι ήσυχη, το πλακόστρωτο είναι υπέροχο (ευτυχώς, δεν έχει φτάσει μέχρι εδώ ο τύπος που καθαρίζει κάθε πρωί τα μάρμαρα της Αιόλου για να πουλήσει το «θαυματουργό» ροζ προϊόν του), το ρολό από τα «θρυλικά» σουβλάκια του Κώστα με τη μυστική καυτερή σάλτσα είναι κατεβασμένο, μέσα απ’ τα κάγκελα απ’ το κιόσκι του κύριου Βασιλείου (που πουλάει φυτά από το 1951) ξεπροβάλλουν γιούκες, βασιλικοί, ελιές και ντοματιές. Το Tailor Made, η πιο πρόσφατη κι εντυπωσιακή άφιξη στο Ιστορικό Κέντρο, είναι ένα πανέξυπνο υβρίδιο μπαρ, καφεκοπτείου και micro roastery σαν κι αυτά που συναντάς στη Νέα Υόρκη, ένα εντυπωσιακό DIY μαγαζί για τους flâneurs της μοντέρνας πόλης, φτιαγμένο από ανθρώπους που σαρώνουν τα βραβεία στα παγκόσμια πρωταθλήματα του καφέ (η «Ολυμπιάδα της καφεΐνης»).

«Η μεγάλη επιτυχία έγινε με το “Love Story”, ένα κομμάτι που ταξίδεψε μέχρι την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Ιταλία και αλλού. Μ’ έπαιρναν φίλοι μου και μου έλεγαν ότι το κομμάτι παιζόταν σε καφέ στην πλατεία Ταξίμ», μου λέει ο Minimal μ’ ένα αινιγματικό μειδίαμα. Και μετά μου μιλάει για τις καλοκαιρινές του περιπέτειες από την περιοδεία του, το φεστιβάλ του Αλιάκμονα όπου έπαιξε μαζί με τον Παύλο Παυλίδη σ’ ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο κάτω από κάτι τεράστια δέντρα, τις πέστροφες στον Άγιο Νικόλαο στο Βέρμιο που τις ψαρεύεις και σ’ τις ψήνουν στο λεπτό, για τα λουτρά Πόζαρ στην Αριδαία όπου οι καταρράκτες έχουν μισό ζεστό και μισό κρύο νερό ενώ τα βράδια πετούν εκατοντάδες πυγολαμπίδες, και για ένα απόκοσμο μέρος μετά τη Μηχανιώνα, όπου έδωσε συναυλία σ’ ένα beach bar. Από μέσα ακούγεται το «Fade to gray» των Visage και στο μυαλό μου τριγυρίζουν οι ιστορίες της πλατείας.

Κάποτε σ’ εκείνο το κτίριο έμενε ο Ελευθεριάδης, ένα πάρτι σε μια ταράτσα με θέα την Ακρόπολη, ένα yoga center στον δεύτερο όροφο ενός νεοκλασικού, η ανθρωπογεωγραφία των μεσημεριανών ωρών με τα παιδιά που ξεφορτώνουν βίδες, γεωργικά εργαλεία και υφάσματα στην περιοχή να τρώνε σουβλάκια, μια Μεγάλη Παρασκευή στον επιτάφιο της Αγίας Ειρήνης, μια τεράστια ροζ μηχανή με τη χαλκομανία της Μέριλιν Μονρό που είχε παρκάρει κάποιος εδώ ένα κυριακάτικο απόγευμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ