Σ’ ένα πρόσφατο τεύχος του, το γερμανικό περιοδικό «Focus» έκανε μια ενδιαφέρουσα ιστορική σύγκριση για τους Γερμανούς που κυβέρνησαν την Ελλάδα. Αφορμή ήταν η κάθοδος στην Αθήνα του Χορστ Ράιχενμπαχ, του επικεφαλής μιας 25μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που εκ μέρους της τρόικας θα συντονίζουν τους υπουργούς και τα υπουργεία και θα επιβλέπουν την ελληνική κυβέρνηση, αν κάνει σωστά τη δουλειά της. Το «Focus» ευχόταν στον Ράιχενμπαχ «να τα καταφέρει καλυτέρα απ’ τον Όθωνα τον Α’. Ήταν ο τελευταίος Γερμανός που ήθελε να βελτιώσει την ελληνική διοίκηση. Ανέλαβε τον 19ο αιώνα ως βασιλιάς των Ελλήνων, συνοδευμένος από μια στρατιά Βαυαρών δημόσιων υπαλλήλων και απέτυχε».
Όταν κάποτε τελειώσει αυτή η μεγάλη περιπέτεια που περνάει η χώρα, θα πρέπει να μελετηθεί πώς αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να καταστήσει τον εαυτό της -και το κυριότερο, ολόκληρη τη χώρα- όμηρο των Γερμανών και των υπόλοιπων διεθνών δανειστών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χρέος είναι σκλαβιά και την ευθύνη για την όλη πορεία έχουν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας τριακονταετίας. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είχε, άλλωστε, εξηγήσει στην αρχή της κρίσης, την άνοιξη του 2010, ότι η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Ελλάδα και η ανάγκη δανεισμού οδηγούσαν αντικειμενικά σε περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας. Αλλά εδώ δεν έχουμε απλώς κάτι τέτοιο: εδώ μια ολόκληρη χώρα άγεται και φέρεται απ’ τα online ρεπορτάζ του «Spiegel».
Το γερμανικό περιοδικό ήταν που άνοιξε δημοσίως τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας απ’ την ευρωζώνη, για να επανέλθει την προηγούμενη Παρασκευή, μαζί με άλλα διεθνή ΜΜΕ είναι αλήθεια, με την πληροφορία ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί πλέον ταμπού την ελληνική χρεοκοπία και, αντίθετα, προετοιμάζεται γι’ αυτή. Μετά από κάθε τέτοιο δημοσίευμα, το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κάνει όσα συμφωνήθηκαν, παλινδρομεί, έχει, υποτίθεται, σοσιαλιστικές αγκυλώσεις κ.λπ., ο πανικός που καταλαμβάνει την τελευταία είναι τόσο μεγάλος, που εξαγγέλλει τα νέα μέτρα που έχει απαιτήσει η τρόικα στο παρασκήνιο. Την άνοιξη ήταν το Μεσοπρόθεσμο και οι ιδιωτικοποιήσεις. Το Σάββατο ήταν το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που ανήγγειλε, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, νέα μέτρα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.
Είναι, βέβαια, ηλίου φαεινότερο ότι η πηγή του γερμανικού περιοδικού είναι η γερμανική κυβέρνηση. Και το κακό με την ελληνική είναι ότι ποτέ δεν είδε ή, καλύτερα, συνειδητοποίησε πολύ αργά ότι η κυρία Μέρκελ δεν είναι μια βασικά καλοκάγαθη κυρία που απλώς έχει νεοφιλελεύθερα ιδεολογικά κολλήματα ως συντηρητική ή λέει καμιά κουβέντα παραπάνω εναντίον της Ελλάδας, λόγω κάποιων εκλογών σε κρατίδια. Αντίθετα, αποτελεί την προσωποποίηση μιας στυγνής εξωτερικής πολιτικής που κοιτάει αποκλειστικά το γερμανικό συμφέρον, φλερτάροντας με την παράδοση των Βαυαρών στην Ελλάδα, όπως έγραψε αφοπλιστικά το «Focus».
Ξανά αντιμέτωπη με τις διά του «Spiegel» πρόσφατες απειλές για χρεοκοπία, η κυβέρνηση δεν αντέδρασε με ψυχραιμία και λογική. Σίγουρα έχει λερωμένη τη φωλιά της, γιατί εκεί που θα μπορούσε να κάνει οικονομίες και ν’ αλλάξει τα κακώς κείμενα, καθυστερεί απελπιστικά (όχι λόγω σοσιαλιστικών εμμονών, αλλά λόγω ανικανότητας). Η βασική, όμως, αιτία της σημερινής, νέας κρίσης είναι ότι τα μέτρα που επέβαλε στην Ελλάδα η ηγεσία της Ευρώπης, δηλαδή η Μέρκελ με τον Σαρκοζί, είναι λαθεμένα κι έχουν οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα απ’ αυτό που υποτίθεται ότι επεδίωκαν.
Από τις ανταλλαγές ομολόγων μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις, όλες οι βασικές πηγές εσόδων με τις οποίες θα σωζόταν η Ελλάδα, σύμφωνα με την περίφημη πλέον συμφωνία της 21ης Ιουλίου, δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ούτε στην Ανατολική Γερμανία, που είχε ήδη καταρρεύσει ως κράτος, δεν γινόταν μια ιδιωτικοποίηση την εβδομάδα. Και η ύφεση που έχει προκαλέσει η συνταγή ΔΝΤ επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση.
Η γερμανική κυβέρνηση άφησε την πιθανότητα της χρεοκοπίας να διαρρεύσει γιατί έχει εκτιμήσει ότι δεν γίνεται αλλιώς. Για να μην παραδεχθεί ότι έκανε λάθος, γιατί μια Καγκελάριος ή ένας Γάλλος αυτοκράτορας δεν σφάλλουν ποτέ, ρίχνει όλα τα βάρη στην ελληνική πλευρά. Μέσα στην αναμπουμπούλα μπορεί μια γερμανική εταιρεία να τσιμπήσει και καμιά
δημόσια επιχείρηση για ψίχουλα, όπως έγινε πρόσφατα με τις μετοχές του ΟΤΕ.
Μόνο η κυβέρνηση δεν έχει μια στρατηγική για τη νέα αυτή κατάσταση, ούτε φαίνεται να συνειδητοποιεί πως ούτε οι νέοι φόροι ούτε οι άρον άρον ιδιωτικοποιήσεις έχουν αποτέλεσμα. Γιατί, ακόμη και αν η νέα δόση εγκριθεί και η χρεοκοπία προς το παρόν αποφευχθεί, το «Spiegel» έχει κι άλλες... πηγές έμπνευσης μέσα στη γερμανική κυβέρνηση.
σχόλια