Τελικά, είχε τον θάνατο που του άξιζε ο Μουαμάρ Καντάφι;
Όχι. Βέβαια, κάθε δικτάτορας κάποτε φτάνει στο τέλος του. Απλώς, για μένα, θα είχε ενδιαφέρον να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κι εκεί να βγάλει στη φόρα όλες τις μυστικές συμφωνίες που ‘χε κάνει με τις κυβερνήσεις της Δύσης. Είναι λυπηρό που δεν θα μάθουμε τίποτα. Επίσης, και μετά τον θάνατό του μπορεί να πυροδοτήσει εμφύλια διαμάχη μεταξύ της φυλής του στη Σύρτη και αυτής που τον σκότωσε στη
Μιζράτα.
Πού οφείλεται η καλή εικόνα πουείχε δημιουργηθεί στην Ελλάδα για τον δικτάτορα, ιδιαίτερα τη δεκαετία του '80;
Την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ ερχόταν στην εξουσία, ο Καντάφι είχε ξεκινήσει μια πολιτική εθνικοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας, είχε προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, έδωσε δάνεια για να χτίσει ο λαός κι έτσι δημιούργησε αρκετές συμπάθειες στο Κίνημα
και στους ψηφοφόρους του. Ακόμα, ο Καντάφι περίμενε απ' το ΠΑΣΟΚ κι από τον Παπανδρέου να βγάλει την Ελλάδα απ’ το ΝΑΤΟ, όπως ευαγγελιζόταν, για να φύγει απ’ τον ορίζοντα ο κίνδυνος με τη βάση της Σούδας. Δεν έγιναν όλα αυτά και ψυχράνθηκαν οι σχέσεις τους.
Η Λιβύη θα προχωρήσει στην εκδημοκρατικοποίηση ή χρειάζεται πολύ δρόμο ακόμα;
Είναι πολύ δύσκολο, γιατί δεν υπάρχουν οι πολιτικοί θεσμοί. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με την Αίγυπτο, όπου ο στρατός έχει ρυθμιστικό ρόλο, η Λιβύη δεν έχει έναν αντίστοιχο στρατό. Υπάρχουν διάφορες ένοπλες μονάδες που δεν έχουν κάποιο συνδετικό κρίκο, δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα μ’ εθνική εμβέλεια που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος σ’ εκλογές και μάλλον η κάθε φυλή θα κοιτάξει τα δικά της συμφέροντα. Πιθανότατα, θα επικρατήσουν οι Ισλαμιστές, που είναι πιο ισχυρή παράταξη, και ο ισλαμικός νόμος θα είναι και ο κρατικός νόμος.
Η υπόλοιπη Μεσόγειος πώς θα επηρεαστεί;
Αυτή που στην ουσία κέρδισε τον πόλεμο είναι η γαλλοαγγλική συμμαχία, που θα θελήσει να καλύψει το κενό της Αμερικής. Η Γαλλία θα παίξει κυρίαρχο ρόλο, εκτός αν η Λιβύη εμπλακεί σ’ εμφύλιο πόλεμο και το ΝΑΤΟ επαναλάβει ό,τι έκανε στο Αφγανιστάν, δηλαδή να φυτέψει εκεί έναν αντίστοιχο Καρζάι. Τότε, πιθανότατα θα έχουμε και επανάσταση της Αλ Κάιντα. Όλα αυτά, αν συνδυαστούν και με οικονομικά προβλήματα και ανεργία, θα δημιουργήσουν ισχυρό ρεύμα μετανάστευσηςπρος την Ευρώπη και ιδιαίτερα προς την Ελλάδα.
σχόλια