Τίνος είναι αυτό το σπίτι, τελικά;

Τίνος είναι αυτό το σπίτι, τελικά; Facebook Twitter
0

«Θα μας πάρουν και το σπίτι τώρα;» αναρωτήθηκε ο Θοδωρής Αντωνόπουλος στο ομότιτλο ρεπορτάζ του για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών. Με αφορμή το ρεπορτάζ του ξεκίνησε μια μεγάλη, ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Ο The man who sold the world έγραψε: «Νομίζω πως οι πλειστηριασμοί δεν θα προχωρήσουν σε μεγάλη έκταση, γιατί δεν συμφέρει τις τράπεζες. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς θεωρείται ιδιοκτησία ακίνητο που αγοράστηκε με δανεισμό (που δεν εξυπηρετείται)».

Του απάντησε η Aιγινίτισσα: «Για πάτε να τα πείτε αυτά σε ανθρώπους που πήραν δάνειο πριν από λίγα χρόνια, έχοντας ένα σταθερό εισόδημα, και τώρα έχουν χάσει τη δουλειά τους, χωρίς δική τους υπαιτιότητα!».

Ο/η Op.Il σχολίασε: «Νομικά, το σπίτι-ακίνητο δεν είναι του αγοραστή, εφόσον δεν έχει αποπληρωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τα αυτοκίνητα. Το ηθικό μέρος είναι άλλο θέμα και τελείως ρευστό, βέβαια, καθώς δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Άλλος πήρε δάνειο για το 30% της αξίας του σπιτιού που ήθελε να αγοράσει, γιατί το 70% το είχε σε μετρητά, και άλλος πήγε και δανείστηκε το 100% του συνολικού ποσού. Ο δεύτερος μπορεί να το έκανε γιατί με τα τότε δεδομένα ήταν καλυμμένος, αλλά, και πάλι, απερισκεψία του, καθώς ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα είσαι σε θέση για τα επόμενα 30 χρόνια να πληρώνεις τις δόσεις. Εν ολίγοις, οι μαλακίες πληρώνονται. Με τράπεζες έμπλεξαν, δεν πήραν δανεικά από τη μητέρα τους ή τον πατέρα τους που δείχνουν κατανόηση και τους σκέφτονται. Το κρίμα είναι τα παιδιά τους, που πληρώνουν μαλακίες άλλων».

Ο Charmides πρόσθεσε: «Δεν βλέπω για ποιον λόγο ένας τέτοιος τίτλος ιδιοκτησίας θεωρείται "ιερός". Όσοι φοβήθηκαν να χρεωθούν μέχρι τον λαιμό (γιατί κι εκείνες τις εποχές υπήρχαν συνετοί άνθρωποι, που γνώριζαν πολύ καλά ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να προβλέψεις τα εισοδήματα και τις δυνατότητες αποπληρωμής σου για τα επόμενα 30-40 χρόνια) παρέμειναν στο νοίκι. Και σήμερα, αν δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι, ο ιδιοκτήτης τούς πετάει έξω, σωστά; Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο, όποιος χρωστάει το σπίτι του στις τράπεζες, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται προνομιακά σε σχέση με κάποιον που αρνήθηκε να χρεωθεί και έμεινε στο νοίκι. Γιατί να τιμωρείται ο δεύτερος, μόνο και μόνο επειδή αρνήθηκε να δανειστεί χρήματα που δεν διέθετε για να αγοράσει ένα σπίτι στις εξωφρενικές τιμές που επικρατούσαν τότε;».

Τέλος, ο Lycos καταλόγισε ευθύνες σε όλες τις πλευρές: «Ξεπερνάει τη λογική το ότι η έννοια του ρίσκου στη σύναψη δανείου δεν λαμβάνεται υπόψη από καμία πλευρά. Ας καταλάβουν οι τράπεζες ότι, αν έδωσαν τοξικά δάνεια, πρέπει να γράψουν τη χασούρα και όχι να ζητιανεύουν για ελεημοσύνη. Ας καταλάβουν οι δανειολήπτες ότι η ιδιοκατοίκηση δεν είναι δικαίωμα αλλά επιλογή που χρειάζεται πολλή σκέψη. Ας καταλάβει και το κράτος ότι όταν αλλάζει τα γκολπόστ χωρίς προειδοποίηση και περίοδο προσαρμογής, πρέπει να αποζημιώνει όσους βλάπτει με την αλλαγή αυτή».

«Γιατί η επικείμενη αμερικανική "αντίδραση" δεν έχει να κάνει με το δράμα του συριακού λαού» εξήγησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο άρθρο του...

... και ο Mstrog πρόσθεσε: «Το αστείο είναι ότι πολλοί κατά καιρούς θρηνούν για το μέγεθος και τη σύνεση των σημερινών ηγετών (αναπολώντας τους γίγαντες των '60s και των '80s). Αν δεν κάνω λάθος, αυτοί οι γίγαντες είναι που εξέθρεψαν φαινόμενα τύπου Άσαντ (με τη λογική "οι δικοί μας μπάσταρδοι") ή της ασύδοτης απορρύθμισης των αγορών. Και τώρα φταίνε ο Ομπάμα ή ο Κάμερον που τρέχουν και δεν προφταίνουν».

☛ Στη «Γειτονιά της εβδομάδας» η Ελένη Ψυχούλη μας μίλησε για τη δική της περιοχή, την οδό Παπαδιαμαντοπούλου. Αρκετοί αναγνώστες που έζησαν ή ζουν εκεί ταυτίστηκαν απόλυτα μαζί της...

«Η Ελένη Ψυχούλη έχει δίκιο!» έγραψε ο Nikolasnf. «Στη λαϊκή αγορά μπροστά στο Συγγρού θα δεις την αξιότιμη κ. Μέλπω Ζαρόκωστα και πόσους άλλους ηθοποιούς της γενιάς της».

«Ο Καρτελιάς πολύ εύστοχα θεώρησε ότι η πείνα είναι βασικό ένστικτο και βάφτισε έτσι το μαγαζί του» σχολίασε ο/η Karelia. «Απέναντι σχεδόν είναι και το άλλο "παιδί" του, η Κόκκινη Κλωστή, ένα εξαιρετικό μικρούλι καφέ».

 

Με την Ψυχούλη συμφώνησε και ο/η jbunderground: «Όντως, αυτό το Hopper Café κάνει τέλειο freddo. Βρέθηκα εκεί μετά από επίσκεψη σε δερματολόγο (!), κι εγώ που θέλω σχεδόν ένα πακέτο τσιγάρα για να πιω τον καφέ μου, τον ήπια μονορούφι!».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ