Ταξίδεψε και ήρθε, νέος, θανατηφόρος ιός στην Ευρώπη

Ταξίδεψε και ήρθε, νέος, θανατηφόρος ιός στην Ευρώπη Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Ταξίδεψε και ήρθε, νέος, θανατηφόρος ιός στην Ευρώπη Facebook Twitter

Μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα οι Αρχές Δημόσιας Υγείας του κόσμου σήμαναν συναγερμό για τον καινούργιο Sars, που πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του ’12 στον κόσμο, αλλά εμφάνισε διαδοχικές μολύνσεις στην Μ. Βρετανία τις τελευταίες ημέρες φανερώνοντας την απειλητική του δυναμική.

Ο καινούργιος ιός μεταδίδεται όπως φαίνεται αερόβια, όπως τα κοινά κρυολογήματα, και ανήκει άλλωστε στην κατηγορία των κορονο-ιών, που είναι η οικογένεια των ιών του κοινού κρυολογήματος. Είναι όμως βαριάς και επικίνδυνης μορφής, και από τα 12 περιστατικά που μέχρι σήμερα απομονώθηκαν διεθνώς, οι πέντε ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους, στην Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και Ιορδανία, τρείς ταξίδεψαν από την Μέση Ανατολή στην Αγγλία και Γερμανία, όπου και νόσησαν, και άλλοι δύο μολύνθηκαν εντός της Μ. Βρετανίας, όπως πιθανολογείται, από τον έναν ασθενή που είχε ήδη προσβληθεί ταξιδεύοντας.

Ταξίδεψε και ήρθε, νέος, θανατηφόρος ιός στην Ευρώπη Facebook Twitter

Η διεθνής επαγρύπνηση βρίσκεται ξαφνικά και πάλι σε επιφυλακή, κατ αρχήν για το ότι η αιτία, η πηγή και ο βαθμός μολυσματικότητας του καινούργιου ιού παραμένουν άγνωστα, πολύ περισσότερο όμως, γιατί από την αρχή της έκρηξής του εμφανίζει την ταξιδιωτική του δύναμη στη διασπορά. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τον χειμώνα του 2002- 2003, όταν ο SΑRS κατέκλισε τα αεροδρόμια του κόσμου ξεκινώντας από την Κίνα και φτάνοντας μέχρι τον Καναδά, με θερμικές κάμερες να σκανάρουν τους ταξιδιώτες ακόμη και για απλό πυρετό, και τις πρώτες καραντίνες να συνωστίζουν «πιθανούς υπόπτους» στα αεροδρόμια ώστε να προφυλαχθεί ο υγιής από τον μολυσμένο πληθυσμό.

Ταξίδεψε και ήρθε, νέος, θανατηφόρος ιός στην Ευρώπη Facebook Twitter

Σήμερα η αντιμετώπιση, μετά και την πανδημία, έχει γίνει πιο φιλική για τον άρρωστο, και οι ταξιδιωτικές καραντίνες, ως μέτρο, έχουν σε μεγάλο βαθμό αποδυναμωθεί.Όμως θεραπεία για τον καινούργιο SARS ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχει, ούτε και εμβόλιο. Στα φάρμακα που χορηγούνται για την γρίπη o νέος ιός δεν ανταποκρίνεται, και το χειρότερο, τα συμπτώματά του θυμίζουν εύκολα γρίπη ή κρυολόγημα, με κίνδυνο να πληρώσει κάτι τέτοιο με την ζωή του ο ασθενής. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ζήτησε από τα κράτη μέλη να επαγρυπνούν και να εξετάζουν με προσοχή περιστατικά ασυνήθιστης πνευμονίας ή βαριάς γρίπης που δεν υποχωρούν με τις γνωστές θεραπείες, αλλά στην Ελλάδα ειδικά, και αυτό θεωρείται πολυτέλεια, με το σύστημα υγείας και την κλινική αντιμετώπιση να έχουν όσο ποτέ αποδιοργανωθεί.

Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ συνέστησε τις προηγούμενες ώρες σε όλους όσους ταξιδεύουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής να επιτηρούν προσωπικά την υγεία τους, και ακόμη και με απλό βήχα, πυρετό ή αναπνευστική δυσχέρεια να απευθύνονται σε γιατρό. Και πάλι όμως, περισσότερες λεπτομέρειες για την φυσιογνωμία του νέου SARS δεν υπάρχουν, για να γίνει και αυτή η σύσταση πιο αποτελεσματική. Σημαντικό, τονίζουν οι επιστήμονες, για να προφυλαχθεί κανείς στην δύσκολη στιγμή, η προσωπική κάλυψη με εμβόλιο αντιγριπικό, αλλά και του πνευμονιόκοκκου, ώστε να αποφευχθούν οι απειλητικές επιπλοκές, η ιατρική σύγχυση, και η επιδείνωση πιθανών νεοεμφανιζόμενων περιστατικών πριν καν εντοπιστούν.

Είναι ιός καλά οργανωμένος για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, εξηγούν Ελβετοί επιστήμονες που εκπονούν τις πρώτες μελέτες από την στιγμή της εισόδου του καινούργιου SARS στην Δύση από την Μέση Ανατολή, και προσθέτουν ότι καταφέρνει να διεισδύει με επιτυχία στους πνεύμονες από τους αεραγωγούς, με εξαιρετική ικανότητα να εξαπλώνεται και να αναπτύσσεται γρήγορα στα αναπνευστικά κύτταρα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
"Σημαντικό, τονίζουν οι επιστήμονες, για να προφυλαχθεί κανείς στην δύσκολη στιγμή, η προσωπική κάλυψη με εμβόλιο αντιγριπικό, αλλά και του πνευμονιόκοκκου, ώστε να αποφευχθούν οι απειλητικές επιπλοκές..κλπ κλπ"...μετάφραση : "ΓΙΑ ΑΡΧΗ,σκάστε τα φράγκα σας για αυτά και έπειτα ΟΤΑΝ θα βγεί και εμβόλιο επίσημο,θα σας τα φάμε και απο εκεί."