Fomo, Momo κ.λπ.: 5 νέοι τύποι κατάθλιψης και άγχους στην εποχή των social media

Fomo, Momo κ.λπ.: 5 νέοι τύποι κατάθλιψης και άγχους στην εποχή των social media Facebook Twitter
3

Η Kate Moss γιόρτασε τα 42α γενέθλια της την προηγούμενη εβδομάδα. Λέμε "γιόρτασε", αλλά η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε τι έκανε διότι α) κήρυξε σιγή ασυρμάτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και β) οι παπαράτσι μας απογοήτευσαν. Ούτε Instagram, ούτε Vines, ούτε ψήγμα πληροφορίας, εκτός από τον Boy George, που έσπασε το εμπάργκο τουϊτάροντας ότι "πέρασε μια υπέροχη βραδιά" σε ένα πάρτυ με θέμα τον Bowie. Φυσικά το μυαλό αναρωτιέται τι συνέβη εκεί, εμπνέοντας εκείνο που θα περιέγραφε κανείς ως ένα βαθύ αίσθημα Momo, δηλαδή το "mystery of missing out" ή στα ελληνικά το μυστήριο του να χάνεις όσα συμβαίνουν.

 

Το νέο, κακό αδελφάκι του Fomo (που γεννήθηκε το 2011 ως φόβος του να χάνεις όσα συμβαίνουν, αναφερόμενο στο δυσάρεστο συναίσθημα του να παρακολουθεί κανείς την διασκέδαση άλλων στο Instagram ή το Facebook), το Momo είναι η υποψία ότι χάνεις γεγονότα που δεν καταγράφονται και δεν αναρτώνται καν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (συχνά επειδή οι άνθρωποι που παρευρίσκονται είναι πιο απασχολημένοι με το να "βιώνουν την εμπειρία".) Αυτό συμβαίνει τώρα και δεν ξεκίνησε με την Moss. Σήμερα όσο καλύτερη/ενδιαφέρουσα/διασκεδαστική είναι μία εκδήλωση, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πιο σικ συμπεριφορά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν να κάνεις check out. Όταν πέθανε ο Bowie, η σωστότερη αντίδραση ήταν να πενθήσει κανείς σιωπηλά, και ίσως να αναρτήσει κάτι μερικές ημέρες αργότερα. Η Phoebe Philo, η καλλιτεχνική διευθύντρια της Céline, χαιρέτησε να να ειναι κάποιος unGoogleable, να μην εμφανίζεται δηλαδή στις μηχανές αναζήτησης, ως το αποκορύφωμα της κομψότητας. 

Το γεγονός ότι το Momo έχει γίνει πραγματικότητα είναι αιτία κατάθλιψης από μόνο του, αν σας απασχολεί τι δεν αναρτάται στο Instagram όσο και ό,τι αναρτάται: μάλλον έχει έρθει ο καιρός να ρίξετε μια σοβαρά απολογιστική ματιά σε εσάς και τον ευρύτερο κοινωνικό σας κύκλο. Αυτή η κοινωνική διαταραχή όμως δεν σταματάει στο Momo: η σταθερά του "missing out" ή αλλιώς το να νιώθεις ότι χάνεις, επειδή δεν συμμετέχεις στο πάρτι των κοινωνικών δικτύων είτε ως πρωταγωνιστής, είτε ως θεατής, έχει πλέον εμπλουτιστεί με άλλα ακρώνυμα όπως τα Bromo, Foji και Jomo.

Fomo, Momo κ.λπ.: 5 νέοι τύποι κατάθλιψης και άγχους στην εποχή των social media Facebook Twitter
Η Kate Moss πρόσφατα στα εγκαίνια ενός εστιατορίου. "Όσο πιο αποκλειστική είναι μια εκδήλωση, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης."

 

Ιδού ένας οδηγός με τα πέντε πιο διαδεδομένα:

Bromo: Η πράξη του να μην αναρτούν οι φίλοι σου (bros) φωτογραφίες από το πάρτι που χάνεις, για να αποφύγουν να σου το τρίψουν στα μούτρα. Ευγενικό μεν, αλλά αν το σκεφθείς καλά λίγο χειριστικό. 

Foji: Ο φόβος του να συμμετάσχεις, ή η άλλη όψη του νομίσματος του Momo, βασιζόμενο στην ιδέα του να μην συμμετέχεις στο Instagram και τα αδελφάκια του, επειδή δεν ξέρεις τι να ποστάρεις και/ή φοβάσαι ότι κανείς δεν θα σε ακολουθήσει.

Fo-momo: Ο φόβος του μυστηρίου του να χάνεις κάτι. Βασισμένο στην ασυνήθιστη αρχή του "όπου δεν υπάρχουν φωτογραφίες, συνήθως συμβαίνουν συγκλονιστικά πράγματα", περιγράφει τον πανικό του να μην γνωρίζεις καν τι αναρτούν οι άλλοι γιατί έχεις μείνει χωρίς μπαταρία. 

Slomo: ή όταν αργείς να ανακαλύψεις τι έχασες. Αυτό που συμβαίνει, όταν έχεις βγει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κοιμηθείς και ξυπνάς ανακαλύπτοντας στο Instagram ότι οι άλλοι ξεφάντωσαν, κάτι που συνήθως έχει ως αποτέλεσμα μια Μαύρη Μέρα.   

Jomo: Η χαρά του να μην συμμετέχεις. Μια άξια εναλλακτική που εμφανίστηκε πριν από ένα δυο χρόνια, βασισμένη στην λανθασμένη εντύπωση ότι η μη-συμμετοχή είναι κάτι που πρέπει να απολαμβάνει κανείς.  

Στοιχεία από την Guardian

Υγεία & Σώμα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ