4 φράσεις για να κερδίσεις αμέσως την εμπιστοσύνη των άλλων

4 φράσεις για να κερδίσεις αμέσως την εμπιστοσύνη των άλλων Facebook Twitter
Αν θέλουμε να μας εμπιστευθούν, πρέπει πρώτα να δείξουμε ότι ξέρουμε να εμπιστευόμαστε. Δεν χρειάζεται να ρισκάρουμε με μεγάλες υποθέσεις, τονίζει η Edmondson
3

Δεν είναι εύκολο να κινείται κανείς στο εργασιακό του περιβάλλον με ασφάλεια. Ο ανταγωνισμός και η έλλειψη εμπιστοσύνης που συνήθως χαρακτηρίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι το πρώτο – και βασικό – εμπόδιο που ο «νεοσύλλεκτος» πρέπει να περάσει με επιτυχία. Ωστόσο, από την ίδια καχυποψία χαρακτηρίζονται και εν γένει οι ανθρώπινες σχέσεις. Όσο εξωστρεφής κι αν είναι κάποιος, όσο κι αν καταφέρνει να γίνεται συμπαθής με την πρώτη, πάντα – στην πορεία – εμφανίζεται ένας τοίχος που πάνω του γράφει: «Δεν σε ξέρω. Κι αν οι προθέσεις σου είναι απολύτως κακές;».

Σύμφωνα με την Amy Edmondson, καθηγήτρια οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ, υπάρχουν 4 μαγικές φράσεις που μπορούν να αλλάξουν άρδην αυτό το κλίμα και να γίνουν έδαφος για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ συναδέλφων, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιες φράσεις έχουν αποτελέσματα και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Από τη στιγμή βέβαια που συνοδεύονται και από πραγματικά καλές προθέσεις και δεν είναι απλώς λόγια του αέρα.

«Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;»

Ακόμη κι αν η απάντηση στην καλοπροαίρετη ερώτηση μας είναι «τίποτα, ευχαριστώ πολύ», έχουμε ήδη κάνει ένα βήμα που μας «παρουσιάζει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η απάντηση μπορεί να είναι αρνητική, ωστόσο, η προσφορά μας έχει «κλειδώσει» στο μυαλό αυτού, στον οποίο την κάναμε. Την επόμενη φορά, μπορεί όντως να ζητήσει τη βοήθεια μας, όμως με κάποιον τρόπο έχουμε κατοχυρωθεί ως άνθρωποι καλής θέλησης και με διάθεση συνεργασίας.

«Εμπιστεύομαι τις κινήσεις σου»

Αν θέλουμε να μας εμπιστευθούν, πρέπει πρώτα να δείξουμε ότι ξέρουμε να εμπιστευόμαστε. Δεν χρειάζεται να ρισκάρουμε με μεγάλες υποθέσεις, τονίζει η Edmondson. Αρκεί να δώσουμε τα εύσημα, για μία μικρή δουλειά που κάποιος συνεργάτης μας έφερε ή θα φέρει εις πέρας. Είναι μία μαγική κουβέντα που γεμίζει τον απέναντι με ίσιες δόσεις αυτοπεποίθησης, αλλά και ευθύνης. Το περιθώριο λάθους, με μία τόση δα ενθαρρυντική κουβέντα, θα είναι μικρό.

«Πώς μπορούμε να το κάνουμε διαφορετικά;»

Να μια φράση, που αμέσως σκορπάει έμπνευση. Αν έχετε αναλάβει κάτι τετριμμένο, κάτι που δεν είναι ακριβώς... παρθενογένεση, μπορείτε να το μετατρέψετε από αγγαρεία σε κάτι σπουδαίο, μόνο και μόνο επειδή θα το κάνετε με τον τρόπο σας. Πόσω μάλλον, αν «πετάξετε» την ιδέα, τη στιγμή που όλοι σκέφτονται πώς μπορούν να απεμπλακούν από το βαρετό project. Το να «εμπνέεις», από τη γάτα σου, μέχρι μια ομάδα ανθρώπων, θεωρείται σημαντικό προσόν τόσο στην επαγγελματική αρένα, όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις.

«Τι θα ήταν το καλύτερο για εμάς;»

Μυστικό Νο 1: Αποφεύγουμε να επισημάνουμε σε συνεργάτη ή συνάδελφο ότι αυτό που λέει ή ότι ο δρόμος που επέλεξε είναι λάθος. Μυστικό Νο 2: Χρησιμοποιούμε πληθυντικό αριθμό. Και στις δύο περιπτώσεις η εμπιστοσύνη κερδίζεται τόσο από τη λεπτότητα μας να μην «επιτεθούμε», υπογραμμίζοντας μία λάθος απόφαση, όσο και από το κλίμα ομάδας, που επιχειρούμε να εμπνεύσουμε. Γενικώς, σε κάθε συζήτηση και κάθε σχέση, το να μην αφήνεις τον άλλο να νιώσει μόνος και ανυπεράσπιστος, έχει οφέλη. Αν όχι άμεσα, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα.  Και κυρίως, κάπως έτσι, αργά, αλλά σταθερά – όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος – «χτίζονται» συμμαχίες από το πουθενά. 

Με στοιχεία από το Inc.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ