Στο αστικό τοπίο της Καμπούλ με τους σημαδεμένους τοίχους από πυρά και το σχεδόν διαρκές μποτιλιάρισμα, ένα διακοσμητικό στοιχείο ξεχωρίζει: τα πανταχού παρόντα αυτοκόλλητα και στένσιλ στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων που μοιράζονται αποφθέγματα σοφίας, δηλώσεις υπέρτατης καγκουριάς και χιουμοριστικές ατάκες. Η συνήθεια του να διακοσμεί κανείς το αυτοκίνητο του για να του προσθεσει προσωπικότητα και να εκφραστεί εξακολουθεί να αποτελεί θεμελιώδες αξίωμα της αστικής αφγανικής ζωής, η οποία δεν επηρεάζεται από την έλλειψη ρευστού, την ανεργία και τον περιορισμένο προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
Ολοένα και περισσότεροι νεαροί άνδρες χρησιμοποιούν ην αγγλική γλώσσα στα αυτοκόλλητα που κοτσάρουν στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου τους. Το "Mafia love" πουλάει πολύ. Το "Κορίτσια Μην Κλαίτε, Θα Γυρίσω" είναι εξίσου δημοφιλές, όπως και η θρησκευτική συμβουλή "Όχι Ποτό Γιατί Αμαρτία."
Πλέον τα δημοφιλή διακοσμητικά σχέδια συμπεριλαμβάνουν το έμβλημα του προεδρικού ανακτόρου και στένσιλ του τέως προέδρου Χαμίντ Καρζάι, όχι του τρέχοντος και μη δημοφιλούς προέδρου Άσραφ Γκάνι, καθώς και του εμβληματικού μουτζαχεντίν Αχμαντ Σα Μασούντ.
Συχνά η μαγκιά υπερτερεί της έστω και αμυδρά σωστής σύνταξης: "Πολεμικό Αυτοκίνητο. Αν Με Ακολουθήσεις Θα Είναι Πεθάνεις" προειδοποιεί ένα παλιό Toyota Corolla. Ένα άλλο όχημα προσφέρει μαθήματα ζωής: "Live Well, Love Mach, Laug Often," (Ζήσε Καλά, Αγάπησε Πωλή, Γκέλα Συχνά) συνοδευόμενο παραδόξως από ένα στένσιλ του Τσε Γκεβάρα κουρνιασμένο μέσα σε ένα λογότυπο της Apple.
Η ιστορία των αυτοκόλλητων στα αυτοκίνητα της Καμπούλ ξεκίνησε την δεκαετία του 1970 όταν, σύμφωνα με τους εμπόρους, κάποιος ονόματι Μόσεν επέστρεψε από το Πακιστάν με υλικά και μια φρέσκια ιδέα. Ο Μόσεν, ο οποίος απεβίωσε πριν από τρία χρόνια, διατήρησε την τεχνική του κρυφή επί μακρόν, αλλά με τον καιρό τα άλλα μαγαζιά προσεταιριζονταν τους παραγιούς του και τελικά μπήκαν κι αυτά στην αγορά.
"Τα λεφτά είναι καλά και η δουλειά ξεκούραστη" λέει ο Μωχάμαντ Ράφι 34 ετών, του οποίου ο πατέρας ήταν ο πρώτος που ακολούθησε τα βήματα του Μόσεν πριν από 35 χρόνια. Ένα αυτοκόλλητο κοστίζει ανάμεσα σε 1,70 και 6 ευρώ και σε μια καλή ημέρα η οικογενειακή επιχείρηση μπορεί να εισπράξει μέχρι και 180 ευρώ.
Οι οδηγοί στην Καμπούλ είναι ως επί το πλείστον άνδρες και, αν πιστέψουμε τα παρμπρίζ τους, διψασμένοι για έρωτα.
"Πάντα σ'εχω στην καρδιά μου. Η καρδιά μου είναι έτοιμη για σένα." λέει ένα αυτοκόλλητο στον τοίχο του Ράφι. "Καρφώθηκα Για Σένα, Σε Παρακαλώ Γύρνα Πίσω" με γραμματοσειρά που θυμίζει το σήμα της κόκα κόλα.
Άλλοι αντιστέκονται στον έρωτα "Χωρίς κορίτσι, χωρίς πρόβλημα" δηλώνει κάποιος ενώ μια σαφώς πιο έντονη επιλογή είναι το "Μισώ Τα Κορίτσια."
Αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα δίνει μια ιδέα του εκσυγχρονισμού του Αφγανιστάν, καθώς και της αλλαγής του πολιτικού κλίματος και των ηθών. Πριν από σαράντα χρόνια ο Μόσεν χρησιμοποιούσε μαχαίρι για να κόβει τα σχέδια τα οποία ζωγράφιζε στο χέρι από ρολά αυτοκόλλητου βινυλίου. Τα μοτίβα ήταν απλά, κυρίως φλόγες ή άλογα. Επί καθεστώτος Ταλιμπάν οι ρήσεις από το Κοράνι ήταν της μόδας, στολισμένες με περίτεχνη καλλιγραφία και σπαθιά ενός μέτρου.
Από δουλειά τεχνίτη μετατράπηκε σε ολόκληρη βιομηχανία. Τα υλικά δεν μεταφέρονται πια από το Πακιστάν στοιβαγμένα μέσα σε αυτοκίνητα αλλά καταφθάνουν μέσα σε εμπορευματοκιβώτια από την Κίνα. Όλα σχεδιάζονται σε υπολογιστές.
Πλέον τα δημοφιλή διακοσμητικά σχέδια συμπεριλαμβάνουν το έμβλημα του προεδρικού ανακτόρου και στένσιλ του τέως προέδρου Χαμίντ Καρζάι, όχι του τρέχοντος και μη δημοφιλούς προέδρου Άσραφ Γκάνι, καθώς και του εμβληματικού μουτζαχεντίν Αχμαντ Σα Μασούντ.
Επί Ταλιμπάν δεν επιτρέπονταν ούτε συνθήματα στα αγγλικά ούτε τα πρόσωπα των ηρώων, οι οποίοι απαγόρευαν την απεικόνιση ανθρώπων και ζώων.
"Αν είχα βάλει το πρόσωπο του Μουλά Ομάρ [ηγέτη των Ταλιμπάν] ή του Μασσούντ σε αυτοκόλλητο θα με είχαν κρεμάσει" λέει ο Φαράντ, σχεδιαστής αυτοκόλλητων.
Το Αφγανιστάν αυτή την στιγμή ζει ξανά μεγάλες αλλαγές, και πολλοί είναι εξαιρετικά πιεσμένοι από την οικονομία που είναι σε ύφεση και την ασφάλεια που επιδεινώνεται. Πρόσφατα σε ένα παρμπρίζ στην Καμπούλ έλεγε: "Αν τα καταφέρω τα κατάφερα. Αλλιώς θα πάω στην Γερμανία."
Πηγή: Guardian