Μαθηματικοί και αρχαιολόγοι από το Ισραήλ υποστηρίζουν ότι διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι βιβλικά κείμενα ενδεχομένως να γράφτηκαν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιώντας γραφολογικές αναλύσεις παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν επαγγελματίες γραφολόγοι των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για να αναλύσουν το γνήσιο της υπογραφής και τον γραφικό χαρακτήρα εγκληματιών, απέδειξαν ότι αρχαία εβραϊκά κείμενα – που χρονολογούνται γύρω στο 600 π.Χ. – γράφτηκαν ίσως πολύ νωρίτερα και μάλιστα από 6 διαφορετικούς ανθρώπους.
Την έρευνα εκπόνησε ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι υπήρχε συγγραφικό υπόβαθρο πολύ πριν από τις πρώτες απόπειρες σύνταξης αυτού που όλοι σήμερα γνωρίζουμε ως Βίβλο. Τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας συμβάλλουν σε μία μακροχρόνια συζήτηση – αντιπαράθεση μεταξύ ιστορικών και αρχαιολόγων και αναφορικά με το πότε άρχισαν να συγκεντρώνονται για πρώτη φορά τα βιβλικά κείμενα. Ήταν μία διεργασία που συνέβη πριν ή μετά τη βαβυλωνιακή πολιορκία και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 586 π.Χ. με την εξορία των κατοίκων της στη Βαβυλώνα;
Από τον τόνο των γραφομένων – κι από την ιστορική συνάφεια – όπως αποκαλύφθηκε, διαπιστώθηκε ότι οι γραφές προέρχονταν κάθε φορά και από διαφορετικό συντάκτη
Σύμφωνα με τον ισραηλινό αρχαιολόγο Israel Finkelstein, που συμμετείχε στη συγκεκριμένη πρωτοποριακή έρευνα η θεωρία που όλοι διδαχθήκαμε στα σχολεία της σύγχρονης εποχής, λέει ότι τα βιβλικά κείμενα γράφτηκαν ως αποτέλεσμα της πολιορκίας της Βαβυλώνας, όταν οι συντάκτες τους άρχισαν να αναμετρώνται με το παρελθόν τους και να το καταγράφουν σε μία προσπάθεια να βάλουν σε μία λογική σειρά την ιστορία τους.
Ο ίδιος, όμως, αναφέρει ότι για χρόνια υπήρχε η ιστορική υπόνοια ότι αυτά τα κείμενα γράφτηκαν στα τέλη του 7ου π.Χ. αιώνα στην Ιερουσαλήμ, πριν από την πολιορκία. Όπως χαρακτηριστικά λέει, αυτή η έρευνα έχει πολλά να προσφέρει σε αυτή τη διαφοροποιημένη ιστορική εκδοχή.
“Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα τόσο αδιάσειστο στοιχείο στη διάθεση μας”, εξηγεί, αποκαλύπτοντας πως η ομάδα χρησιμοποίησε εφαρμοσμένα μαθηματικά και σύγχρονη τεχνολογία για να εξετάσει περίπου 16 κεραμικές γραφές. Στη συνέχεια ανασυστάθηκαν με ακρίβεια σημεία των γραφών που είχαν σβηστεί και με έναν αλγόριθμο αναλύθηκε ο γραφικός χαρακτήρας. Από τον τόνο των γραφομένων – κι από την ιστορική συνάφεια – όπως αποκαλύφθηκε, διαπιστώθηκε ότι οι γραφές προέρχονταν κάθε φορά και από διαφορετικό συντάκτη…
Στοιχεία από την Hurriyet
σχόλια