ΚΙΝΗΣΗ

Τελικά, πότε γράφτηκε η Βίβλος και πόσοι συντάκτες επιχείρησαν να μαζέψουν υλικό πριν το τελικό αποτέλεσμα;

Τελικά, πότε γράφτηκε η Βίβλος και πόσοι συντάκτες επιχείρησαν να μαζέψουν υλικό πριν το τελικό αποτέλεσμα; Facebook Twitter
Τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας συμβάλλουν σε μία μακροχρόνια συζήτηση – αντιπαράθεση μεταξύ ιστορικών και αρχαιολόγων και αναφορικά με το πότε άρχισαν να συγκεντρώνονται για πρώτη φορά τα βιβλικά κείμενα.
0

 

Μαθηματικοί και αρχαιολόγοι από το Ισραήλ υποστηρίζουν ότι διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι βιβλικά κείμενα ενδεχομένως να γράφτηκαν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιώντας γραφολογικές αναλύσεις παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν επαγγελματίες γραφολόγοι των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για να αναλύσουν το γνήσιο της υπογραφής και τον γραφικό χαρακτήρα εγκληματιών, απέδειξαν ότι αρχαία εβραϊκά κείμενα – που χρονολογούνται γύρω στο 600 π.Χ. – γράφτηκαν ίσως πολύ νωρίτερα και μάλιστα από 6 διαφορετικούς ανθρώπους.

Την έρευνα εκπόνησε ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι υπήρχε συγγραφικό υπόβαθρο πολύ πριν από τις πρώτες απόπειρες σύνταξης αυτού που όλοι σήμερα γνωρίζουμε ως Βίβλο.  Τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας συμβάλλουν σε μία μακροχρόνια συζήτηση – αντιπαράθεση μεταξύ ιστορικών και αρχαιολόγων και αναφορικά με το πότε άρχισαν να συγκεντρώνονται για πρώτη φορά τα βιβλικά κείμενα. Ήταν μία διεργασία που συνέβη πριν ή μετά τη βαβυλωνιακή πολιορκία και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 586 π.Χ. με την εξορία των κατοίκων της στη Βαβυλώνα;

 

Από τον τόνο των γραφομένων – κι από την ιστορική συνάφεια – όπως αποκαλύφθηκε, διαπιστώθηκε ότι οι γραφές προέρχονταν κάθε φορά και από διαφορετικό συντάκτη

Σύμφωνα με τον ισραηλινό αρχαιολόγο Israel Finkelstein, που συμμετείχε στη συγκεκριμένη πρωτοποριακή έρευνα η θεωρία που όλοι διδαχθήκαμε στα σχολεία της σύγχρονης εποχής, λέει ότι τα βιβλικά κείμενα γράφτηκαν ως αποτέλεσμα της πολιορκίας της Βαβυλώνας, όταν οι συντάκτες τους άρχισαν να αναμετρώνται με το παρελθόν τους και να το καταγράφουν σε μία προσπάθεια να βάλουν σε μία λογική σειρά την ιστορία τους.  

Ο ίδιος, όμως, αναφέρει ότι για χρόνια υπήρχε η ιστορική υπόνοια ότι αυτά τα κείμενα γράφτηκαν στα τέλη του 7ου π.Χ. αιώνα στην Ιερουσαλήμ, πριν από την πολιορκία. Όπως χαρακτηριστικά λέει, αυτή η έρευνα έχει πολλά να προσφέρει σε αυτή τη διαφοροποιημένη ιστορική εκδοχή.

“Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα τόσο αδιάσειστο στοιχείο στη διάθεση μας”, εξηγεί, αποκαλύπτοντας πως η ομάδα χρησιμοποίησε εφαρμοσμένα μαθηματικά και σύγχρονη τεχνολογία για να εξετάσει περίπου 16 κεραμικές γραφές. Στη συνέχεια ανασυστάθηκαν με ακρίβεια σημεία των γραφών που είχαν σβηστεί και με έναν αλγόριθμο αναλύθηκε ο γραφικός χαρακτήρας. Από τον τόνο των γραφομένων – κι από την ιστορική συνάφεια – όπως αποκαλύφθηκε, διαπιστώθηκε ότι οι γραφές προέρχονταν κάθε φορά και από διαφορετικό συντάκτη…

Στοιχεία από την Hurriyet

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ