Ο θρυλικός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών, ο Αμερικανός Μοχάμεντ Αλι, πέθανε σε ηλικία 74 σε νοσοκομείο στο Φοίνιξ της Αριζόνα στις ΗΠΑ, μετά από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού. Η είδηση κυκλοφόρησε αστραπιαία σε κάθε γωνιά του πλανήτη και προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση για το θάνατο του κορυφαίου πυγμάχου και για πολλούς κορυφαίου αθλητή όλων των εποχών.
Ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής, Τζόρτζ Φόρμαν, ο μεγάλος αντίπαλός του Αλι στο «μάχη στην ζούγκλα» στο Ζαϊρ, υποστήριξε ότι ήταν «η μεγαλύτερη προσωπικότητα που πέρασε και θα περάσει ποτέ από τον αθλητισμό. Είναι ένας από αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους, που συναντάς ίσως για μόλις μία φορά στη ζωή σου, όπως μία ολική έκλειψη ηλίου. Δεν θα ξαναδούμε κάτι τέτοιο ποτέ. Το μποξ δεν αρκεί για να τον καθορίσει. Ήταν η μεγαλύτερη προσωπικότητα στην ιστορία. Ένα μέρος μου, το καλύτερο, έφυγε μαζί του.»
Ανάλογες και οι δηλώσεις του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή, Εβάντερ Χόλιφιλντ: «Είμαι ευτυχής που γνώρισα τον Άλι, επειδή όταν ήμουν οκτάχρονο παιδί, μου είπαν να γίνω σαν κι αυτόν. Το να πεις ότι «είμαι ο καλύτερος», σε βάζει σε θέση στόχου. Αυτό έκανε ο Άλι. Είναι εκπληκτικό που έγινε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.»
Ενας ακόμη σταρ των ρινγκ, ο Μάικ Τάισον, παγκόσμιος πρωταθλητής κι αυτός, τόνισε σε μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο Θεός ήρθε γι' αυτόν τον πρωταθλητή. Αντίο σπουδαίε.»
God came for his champion. So long great one. @MuhammadAli #TheGreatest #RIP pic.twitter.com/jhXyqOuabi
— Mike Tyson (@MikeTyson) 4 Ιουνίου 2016
Ο Αλι πήγε κόντρα στο κατεστημένο, αρνήθηκε να πάει στον πόλεμο του Βιετνάμ και τιμωρήθηκε γι' αυτό με αποκλεισμό αρκετών χρόνων, όταν ήταν στο απώγειο της καριέρας του. Τη μαχητικότητα και εκτός των ρινγκ επισήμανε και ο «βασιλιάς» του ΝΒΑ, ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος μιλώντας στο «ESPN» τόνισε πως ο Αλι αποτέλεσε έμπνευση για εκείνον και για όλους τους Αφροαμερικάνους: «Ο Αλί είναι ένας από τους λόγους που οι Αφροαμερικανοί σήμερα μπορούμε και κάνουμε αυτά που κάνουμε στον κόσμο του αθλητισμού. Είμαστε ελεύθεροι. Μας επιτρέπουν να έχουμε πρόσβαση σε οτιδήποτε θέλουμε. Το οφείλουμε σε αυτούς και ο Αλί ήταν σίγουρα ο πλέον πρωτοπόρος. Ο κόσμος ξεχνά τι έκανες ως επάγγελμα. Ο κόσμος ξεχνά τα πρωταθλήματα και όλα τα κατορθώματα, αλλά ποτέ δεν ξεχνά το πως τον έκανε κάποιος να νιώσει».
Ο Αλι αποσύρθηκε από την πυγμαχία το 1981, έχοντας κερδίσει στους 56 από τους 61 αγώνες που είχε δώσει, με 37 νοκ άουτ και 19 τεχνικές αποφάσεις.
Είχε πολεμήσει τη νόσο του Πάρκινσον για πολλά χρόνια και τον τελευταίο καιρό έδειχνε όλο και πιο αδύναμος στις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του. Η τελευταία ήταν στις 9 Απριλίου στο ετήσιο δείπνο των διασημοτήτων του μποξ που πραγματοποιήθηκε στο Φοίνιξ, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον.
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα μηνύματα από ανθρώπους του θεάματος, όπως η Madonna, πολιτικούς αρχηγούς σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και την κόρη του Μοχάμεντ Άλι, που σε ανάρτησή της στο Twitter έγραψε: "Ο πατέρας μας ήταν ένα 'ταπεινό βουνό'".
I treasure this picture of @muhammadali & baby @thereallailaali given me by Michael Gaffney which is hung up at home pic.twitter.com/JPNchws9St
— Gareth A Davies (@GarethADaviesDT) 4 Ιουνίου 2016
Muhammad Ali was not just a champion in the ring - he was a champion of civil rights, and a role model for so many people.
— David Cameron (@David_Cameron) 4 Ιουνίου 2016
God bless Muhammad Ali peace and love to all his family. ?✌️??
— #RingoStarr (@ringostarrmusic) 4 Ιουνίου 2016