Η αηδία ως μέσο προφύλαξης και αποτελεσματικότερης υγιεινής

Η αηδία ως μέσο προφύλαξης και αποτελεσματικότερης υγιεινής Facebook Twitter
Απ' ό,τι φαίνεται το ανθρώπινο είδος έχει αναπτύξει ένα ανησυχητικό αίσθημα ανοσίας σε πράγματα που πρέπει να το αηδιάζουν, αλλά τώρα πια δεν του προξενούν τίποτα απολύτως.
3

Τα βικτοριανά χρόνια το να φτερουγίζουν μύγες μέσα στα σπίτια - ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και βιοτικού επιπέδου - ήταν το σύνηθες. Υπήρχε ένα πλαίσιο αυτοπροστασίας, που ως επί το πλείστον στηριζόταν στην αηδία, και έκανε τους ανθρώπους να διώχνουν τα ενοχλητικά και επικίνδυνα έντομα από το φαγητό τους ή να δημιουργούν αυτοσχέδιες παγίδες για να τα κρατήσουν μακριά, όμως, μέχρι εκεί. Λίγο αργότερα και σύμφωνα με τις αναφορές ενός κλινικού ελεγκτή της εποχής στο Μπράιτον, ήταν σχεδόν αδύνατον να πειστούν οι κάτοικοι της περιοχής ότι οι μύγες ήταν κάτι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία τους. 

Και το επίπεδο αηδίας είχε ατονήσει. Δεν μπορούσε να χρησιμεύσει πια ως μέσο προφύλαξης. Παρά το ότι μέχρι το 1914 ο πληθυσμός ήταν ενήμερος για τις συνέπειες που η συνύπαρξη με τέτοιου είδους έντομα μπορούσε να προκαλέσει - από διάρροια έως αύξηση της παιδικής θνησιμότητας - το πρόβλημα εντοπιζόταν στο ότι οι άνθρωποι, ειδικότερα των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, δεν αηδίαζαν από την ύπαρξη τους. Ανέχονταν μύγες και λοιπά παράσιτα στο σπίτι και στον χώρο εργασίας τους, απλώς επειδή δεν υπήρχε τρόπος να πειστούν για το μέγεθος της ζημιάς που μία μύγα πάνω σε μία φέτα ψωμί μπορούσε να προκαλέσει. 

Tο ανθρώπινο είδος έχει αναπτύξει ένα ανησυχητικό αίσθημα ανοσίας σε πράγματα που πρέπει να το αηδιάζουν, αλλά τώρα πια δεν του προξενούν τίποτα απολύτως.

 

Δεν μπορείς ούτε να προσπεράσεις ούτε να μπερδέψεις μια γκριμάτσα αηδίας: εκείνο το σούφρωμα της μύτης και των χειλιών, σαν το ανθρώπινο πρόσωπο να προσπαθεί να αποβάλλει όχι μόνο μία απαίσια μυρωδιά, όπως χαρακτηριστικά παρατηρούσε ο Δαρβίνος το 1872, αλλά να απομακρύνει και την αύρα του θανάτου που αναδύεται από κάθε τι χαλασμένο, μουχλιασμένο, κάτι που έχει λήξει. Όταν μιλάμε για την αηδία, μιλάμε για ένα σπλαχνικό συναίσθημα, μία από τις βασικές κινητήριες συμπεριφορές της ανθρώπινης φύσης. Απομακρυνόμαστε από κάτι που έχει σαπίσει, κάτι που μυρίζει άσχημα για να μας προειδοποιήσει για τα δεινά που μας περιμένουν, αν δεν προσέξουμε. Η αηδία είναι φύλακας άγγελος, φύλακας προειδοποίησης. Και χρησιμοποιείται ως τέτοιος από τις οργανώσεις υγείας και πρόληψης σε όλον τον κόσμο: το 2004 η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία, για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, επέλεξε να επενδύσει σε αηδιαστικές καταχωρήσεις τσιγάρων που έσταζαν λίπος. Δυο ουσίες που πρακτικά σκοτώνουν την καρδιά μας.

Η αηδία ως μέσο προφύλαξης και αποτελεσματικότερης υγιεινής Facebook Twitter
Ενημερωτική αφίσα του 1944 από τον αμερικανικό οργανισμό δημόσιας υγείας και για την επαγρύπνηση των πολιτών περί μολυσματικών ασθενειών που μπορούν να προκληθούν από τις μύγες.

Το 2012 η Αυστραλία πήγε το όλο θέμα ακόμη πιο μακριά βγάζοντας στην αγορά πακέτα τσιγάρων με φωτογραφίες κατεστραμμένων πνευμόνων καρκινοπαθών, σε μία προσπάθεια να πείσει τους πολίτες να κόψουν το κάπνισμα ή έστω να το ελαττώσουν. Και, ναι, ήταν μία κίνηση που είχε αποτέλεσμα. Μέχρι πρότινος. Και σε συγκεκριμένες χώρες (ηπείρους για την ακρίβεια). Γιατί σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας  Valerie Curtis - με μακρά εμπειρία έρευνας σε ζητήματα υγιεινής στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη -  ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε πλέον στις λάθος οσμές (και τις αηδιαστικές εικόνες) έχει αλλάξει. 

"H δυσοσμία, η βρωμιά, τα αποφάγια, το αίμα, το πύον, οι τρίχες, τα έντομα, κάποιοι δηλαδή από τους πιο σοβαρούς φορείς αηδίας, δεν μας αηδιάζουν πια. Αντιδρούμε με αποστροφή μόνο στη θέα ή την οσμή των κοπράνων κι αυτό είναι ανησυχητικό", εξηγεί η Curtis, τόσο σε άρθρα, όσο και στο βιβλίο της "Μην κοιτάς, μην αγγίζεις, μην το φας: Η επιστήμη πίσω από τη μεταστροφή μας απέναντι στην αηδία".

Με λίγα λόγια η Curtis θεωρεί ότι το ανθρώπινο είδος έχει αναπτύξει ένα ανησυχητικό αίσθημα ανοσίας σε πράγματα που πρέπει να το αηδιάζουν, αλλά τώρα πια δεν του προξενούν τίποτα απολύτως. Αυτό είναι κακό, γιατί η αηδία μας κρατά μακριά από μολύνσεις, δηλητηριάσεις, επιδημίες και οτιδήποτε θα μπορούσε να μας εκθέσει σε σοβαρούς κινδύνους.

Η αηδία ως μέσο προφύλαξης και αποτελεσματικότερης υγιεινής Facebook Twitter

Τα αισθήματα είναι το κλειδί που μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του ανθρώπινου είδους. Δεν είναι κάτι για το οποίο εκπαιδευόμαστε, δεν είναι γνώση. Είναι έμφυτα. Η αηδία είναι το πρόδηλο, το προφανές, που εν πολλοίς προστατεύει τη δημόσια υγεία. Όταν θέλεις να αποτρέψεις ένα παιδάκι από το να πιάσει περιττώματα, δεν του φωνάζεις. Το αποτελεσματικότερο είναι αυτή η γκριμάτσα με όλα τα επιφωνήματα αηδίας μαζί", λέει η Curtis.   

Με ασθένειες που είχαν εξαλειφθείνα επανέρχονται στο προσκήνιο και με τη σοβαρή κρίση, από την οποία διέρχεται η Ευρώπη με την αναγκαστική, συχνά βίαιη μετακίνηση πληθυσμών, όλο και περισσότεροι επιδημιολόγοι αναζητούν έναν πειστικό τρόπο, προκειμένου το ανθρώπινο είδος να μάθει από την αρχή να πλένει τα χέρια του και να τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Σύμφωνα με στατιστικές και έρευνες των τελευταίων ετών, το ότι αμελούμε όλα αυτά έχει να κάνει κυρίως με την πίστη μας στο ότι επιστήμη και τεχνολογία με τα άλματα τους μπορούν να μας σώσουν απ' όλα και κυρίως απ' οτιδήποτε έχει να κάνει με ιώσεις και μικρόβια. Να, όμως, που ο Ζίκα αποδείχθηκε μια νέα ασύμμετρη απειλή, ένας νέος ολοκαίνουριος κίνδυνος με σοβαρότατες συνέπειες.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο του Guardian, αν τον 19ο αιώνα, η αηδιαστική απεικόνιση εντόμων πάνω σε φαγητό ήταν αρκετή για να αποτρέψει τους ανθρώπους, από το να θεωρούν φυσιολογικό μία μύγα μέσα στο γάλα τους, στις μέρες μας πρέπει να βρεθεί ένα πολύ πιο αποτελεσματικό μέσο για να επαναπροσδιορίσει τι είναι αηδιαστικό και τι όχι και γιατί δεν πρέπει να θεωρούμε φυσιολογική τη βρωμιά, τους τόνους σκόνης, την απλυσιά και τα ακατάστατα και πολύ βρώμικα σπίτια, μαγαζιά και υπηρεσίες με τις οποίες συναλλασσόμαστε καθημερινά σε μία ατέλειωτη ανταλλαγή μικροβίων και... κινδύνων. 

Με στοιχεία από τον Guardian 

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM