5 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τσεκάρουμε τα προφίλ των πρώην στο Facebook

5 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τσεκάρουμε τα προφίλ των πρώην στο Facebook Facebook Twitter
1

Από κάθε άποψη και από καταβολής ανθρώπινων σχέσεων, ο χωρισμός είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, την οποία ο κάθε άνθρωπος τη βιώνει διαφορετικά και αναπτύσσει - ή όχι - τους δικούς του μηχανισμούς άμυνας, προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα. 

Ωστόσο, στην ψηφιακή εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τους δεκάδες λογαριασμούς και τα προφίλ σε κάθε νέο μέσο, η προσπάθεια απαγκίστρωσης από αυτόν που κάποτε ήταν σύντροφος και πλέον "πρώην", το ήδη μεγάλο πρόβλημα ενός χωρισμού, καθίσταται ακόμη δυσκολότερο. 

Ειδικότερα, και σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, προέκυψε ότι το διαρκές "τσεκάρισμα" των λογαριασμών των πρώην, οδηγεί σε σταδιακές αλλαγές της συμπεριφοράς και εισάγει τα άτομα σε έναν βίαιο κύκλο εναλλαγής συναισθημάτων, που μπορεί να βλάψει σοβαρά τόσο τον ψυχισμό τους, όσο και συνολικά την κοινωνική τους ζωή.

Ζευγάρια, τα οποία δεν είναι "φίλοι" στα κοινωνικά δίκτυα, κρατούν ζωντανή τη φλόγα στη σχέση τους και αποφεύγουν τις διαδικτυακές κακοτοπιές, σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα ζευγάρια των προφίλ με τα διπλά ονόματα και τις κοινές φωτογραφίες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 150 άντρες και 281 γυναίκες χρήστες του Facebook, ηλικιακού φάσματος 18-42 ετών και το ερωτηματολόγιο αφορούσε τη συμπεριφορά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μετά το τέλος μίας σχέσης. Αφορούσε επίσης το ποιος επέλεξε να βάλει τέλος σε αυτή τη σχέση και το αν και πόσο συχνά έμπαιναν στη διαδικασία να ελέγξουν τα προφίλ των πρώην για τους προφανείς λόγους: αν προχώρησαν στη ζωή τους και κυρίως με ποιόν. 

Το πρώτο εύρημα ήταν αναμενόμενο: άνθρωποι οι οποίοι ήταν αφοσιωμένοι στις σχέσεις τους και με υψηλά επίπεδα άγχους τόσο πριν όσο και μετά τον χωρισμό, ήταν εκείνοι που δυσκολεύονταν περισσότερο να ξεπεράσουν την έκβαση, ενώ ήταν και εκείνοι που αδυνατούσαν να ελέγξουν την εξάρτηση τους από τη ζωή του άλλου, εκείνοι οι οποίοι κατασκόπευαν τις κινήσεις του/της πρώην στους λογαριασμούς στο Facebook, το Instagram και οπουδήποτε αλλού υπήρχε "σύνδεση". Πού το παράξενο θα αναρωτηθούν πολλοί; Στο γεγονός ότι τα υψηλά ποσοστά "διαπροσωπικής ηλεκτρονικής επιτήρησης" ανησυχούν τους ειδικούς για τους μηχανισμούς εμμονής και προσκόλλησης που αναπτύσσει το άτομο, καταστάσεις όχι πάντα διαχειρίσιμες, ανάλογα με τον ψυχισμό του κάθε ανθρώπου. 

Σε δεύτερη φάση και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας πάντα, αυτού του είδους το stalking στις κινήσεις και τις δημοσιεύσεις των πρώην στα social media δεν είναι ότι απλώς επιμηκύνει την περίοδο "ίασης" ενός χωρισμού ή ότι κορυφώνει το αίσθημα απόγνωσης που νιώθει το άτομο: είναι ότι σταδιακά εισάγει τη ζωή του σε μία κατάσταση μονομανίας, που δεν πυροδοτεί απλώς αρνητικά συναισθήματα, αλλά δημιουργεί βίαιες, εριστικές συμπεριφορές, που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. 

Σε ένα τρίτο στάδιο -και σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας DR Jesse Fox- και ευρισκόμενο σε έναν φαύλο κύκλο που άρχισε και τελείωσε στην πραγματική ζωή, αλλά συνεχίζεται σε ημιθανή κατάσταση στο διαδίκτυο, το άτομο θέτει σε κίνδυνο τόσο τις μελλοντικές προσωπικές του σχέσεις, όσο και την υπόλοιπη κοινωνική του ζωή, καθώς εμφανίζει τάσεις απομόνωσης ή μονοπώλησης των συζητήσεων του με άλλα άτομα γύρω από τη ζωή των πρώην. 

Μία τέτοιου είδους καταδίωξη των πρώην στα social media, δημιουργεί επίσης διαταραχές ύπνου και ευθυκρισίας, αισθήματα ανασφάλειας και καχυποψίας και αίσθημα ματαιότητας για οτιδήποτε συμβαίνει στην πραγματική ζωή, με αποτέλεσμα το άτομο που έχει παγιδευθεί σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. 

Τι προτείνουν, λοιπόν, οι ειδικοί για την αντιμετώπιση, όχι του χωρισμού, αλλά της εξάρτησης από τα avatar των πρώην; Άμεσο unfollow, unfriend ή ακόμη και delete συνιστά ο ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος σχέσεων Ian Kerner, ακόμη κι αν δεν έχετε χωρίσει... Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ζευγάρια, τα οποία δεν είναι "φίλοι" στα κοινωνικά δίκτυα, κρατούν ζωντανή τη φλόγα στη σχέση τους και αποφεύγουν τις διαδικτυακές κακοτοπιές, σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα ζευγάρια των προφίλ με τα διπλά ονόματα και τις κοινές φωτογραφίες. 

Με στοιχεία από Daily Mail και Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Ευτυχώς που τα λένε και κάποιοι άλλοι και έχουμε την παρηγοριά ότι δεν παραλογιζόμαστε.Από την στιγμή που χωρίζεις και πονάς, κόβεις τα δεσμά με τον πόνο. Ούτε φίλοι, ούτε ακόλουθοι: Μόνο block για να ησυχάσουν αμφότεροι.