Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε νέους, πιο αυστηρούς κανόνες σχετικά με τον ορισμό του θαύματος

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε νέους, πιο αυστηρούς κανόνες σχετικά με τον ορισμό του θαύματος Facebook Twitter
4

Το Βατικανό εξέδωσε νέους κανονισμούς σχετικά με την διαδικασία που καθορίζει αν οι θεραπείες από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι γιατρεύουν κόσμο από αρρώστιες μπορούν να θεωρηθούν ως θαύματα για την αγιοσύνη αλλά και μέτρα προστασίας απέναντι σε πιθανές οικονομικές καταχρήσεις.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, πλέον, τα πιθανά θαύματα θα ελέγχει εξονυχιστικά μια επιτροπή από εμπειρογνώμονες ιατρούς. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει πως η διαδικασία της αγιοσύνης, η οποία μεταξύ άλλων προσελκύει και δωρεές, είναι σχολαστική και αποφεύγει τα σκάνδαλα. 

Ένας εκ των νέων κανονισμών αναφέρει πως "ενδεχόμενο θαύμα δεν θα είναι δυνατόν να συνεχίσει να εξετάζεται αν αποτύχει να περάσει τις εξετάσεις τις αρμόδιας επιτροπής τρεις φορές". Έτερος κανονισμός λέει πως οι εμπειρογνώμονες θα πληρώνονται πλέον μόνο μέσω τραπέζης κι όχι σε μετρητά, καθώς διαπιστώθηκε σε πρόσφατη έρευνα, ότι είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά υποψήφιο- "θαυματοποιό", χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική εποπτεία.

Επίσης, όσοι ασχολούνται με κάποιο "υποτιθέμενο θαύμα" θα λειτουργούν υπό άκρα μυστικότητα, ενώ οι εμπειρογνώμονες ιατροί θα απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε επαφή με τον υποψήφιο για αγιοσύνη. Στην αρχή κάθε συνεδρίασης για να εκτιμηθεί ένα πιθανό θαύμα, οι ειδικοί "θα υποχρεώνονται, μέσω όρκου, να εξετάζουν την υπόθεση σύμφωνα με την επιστήμη και την συνείδηση και να τηρούν το απόρρητο".  

Σχετικά με υποτιθέμενα θαύματα που δεν αφορούν θεραπεία χωρίς επιστημονική εξήγηση αλλά φαινόμενα όπως "αποφυγή κινδύνου", θα τοποθετούνται ειδικοί τεχνικοί. Ωστόσο, εδώ ο κανονισμός δεν προσδιορίζει την έννοια του κινδύνου, αλλά εικάζεται πως ίσως υπονοείται διαφυγή από κάποια φυσική καταστροφή. 

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο έχει ο Ποντίφικας, ο οποίος και διαθέτει την αποκλειστική αρμοδιότητα αναγνώρισης ενός αξιοσημείωτου γεγονότος ως αληθινό θαύμα. 

* Με πληροφορίες από Associated Press

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Διεθνή / Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Ο Υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ κλιμακώνει τη μάχη του κατά της επεξεργασμένης διατροφής, χαρακτηρίζοντας τη ζάχαρη «δηλητήριο» και ανακοινώνοντας συμφωνία για την αφαίρεση συνθετικών χρωστικών έως το 2026
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Κινέζοι εργάζονται σε ρωσικό εργοστάσιο drones – Ίσως με κλεμμένη τεχνολογία

Διεθνή / Ουκρανία: Κινέζοι εργάζονται σε ρωσικό εργοστάσιο drones – Πιθανόν με κλεμμένη τεχνολογία

Η Ουκρανία καλεί τον Κινέζο πρέσβη μετά από κατηγορίες ότι Κινέζοι πολίτες εργάζονται στη ρωσική βιομηχανία drones με πιθανώς κλεμμένη τεχνολογία - Ο Ζελένσκι απαιτεί εξηγήσεις από το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Οι υγειονομικές αρχές δεν θα είναι σε θέση να αποκαλύψουν τα αίτια του αυτισμού τον Σεπτέμβριο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δεν θα αποκαλύψουν τελικά τον Σεπτέμβριο τα αίτια της «επιδημίας αυτισμού»

Η απάντηση στη δήλωση του υπουργού Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, που θέλει τα αποτελέσματα της έρευνας για τα αιτία της «επιδημίας του αυτισμού» τον συγκεκριμένο μήνα
LIFO NEWSROOM
Μακελειό στην Ινδία: Ένοπλοι σκότωσαν 26 τουρίστες - Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Διεθνή / Μακελειό στην Ινδία: Ένοπλοι σκότωσαν 26 τουρίστες - Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Η πλέον πολύνεκρη τέτοια επίθεση στη γιγαντιαία χώρα τις τελευταίες δυο δεκαετίες - Τουλάχιστον 17 είναι οι τραυματίες - Οι ινδικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στο Δελχί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
"θα υποχρεώνονται, μέσω όρκου, να εξετάζουν την υπόθεση σύμφωνα με την επιστήμη και την συνείδηση"Η πλακα ειναι πως η μεσαιωνικη εκκλησια αυτους του εμπειρογνωμενες θα τους εκαιγε στην πυρα ως αιρετικους!