Επιστήμονες υποστηρίζουν: Τα φυτά μάς βλέπουν

Επιστήμονες υποστηρίζουν: Τα φυτά μάς βλέπουν Facebook Twitter
0

Τα φυτά μάς κοιτάζουν και καταφέρνουν να αποκρυπτογραφήσουν τα πράγματα που είναι γύρω τους, σύμφωνα με θεωρία που ανέπτυξε ο Stefano Mancuso,  καθηγητής του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια μίλησε για πρώτη φορά στην Ιταλία για τα νευρωνικά συστήματα των φυτών, αυξάνοντας έντονα τη συζήτηση μεταξύ των μελετητών.  

Η θεωρία της «όρασης" έχει δημοσιευθεί στις "Τάσεις στην επιστήμη των φυτών", ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά της φυσιολογίας των φυτών και υπογράφεται εκτός από Mancuso, από τον Frantisek Baluska, Καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας στη Βόννη.

Η θεωρία  ότι τα φυτά με κάποιο τρόπο «έβλεπαν» γύρω τους  διατυπώθηκε για πρώτη φορά στον 20ο αιώνα από τον Gottlieb Haberland, έναν από τους σημαντικότερους βοτανολόγους της Γερμανίας:  ήταν αυτός που είπε ότι τα επιδερμικά κύτταρα πολλών φύλλων λειτουργούσαν ως κυρτοί φακοί, ώστε στη συνέχεια να είναι σε θέση να συγκλίνουν σε ένα σημείο με φως.

Τώρα οι επιστήμονες στηρίζουν τη θεωρία τους περί «όρασης» των φυτών, στην περίπτωση της Boquilla trifoliata, ένα φυτό που όπως εξηγεί ο Stefano Mancuso, ζει στη Χιλή και η συμπεριφορά του  περιγράφηκε το 2014: αυτό το φυτό έχει μια εξαιρετική ικανότητα αφομοίωσης, σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο και τα φύλλα του λαμβάνουν τη μορφή των φύλλων του φυτού στο οποίο ανεβαίνει. Παράλληλα αλλάζει τη μορφολογία, το χρώμα και την υφή του. Τα φύλλα του μπορούν να γίνουν μεγαλύτερα ή πιο λεπτά, μπορεί να βγάλει ακόμα και τα αγκάθια. " Αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με Mancuso είναι μια σημαντική ένδειξη: "Επειδή μπορεί να προσομοιώνεται σε κάτι, αυτό σημαίνει ότι γνωρίζει τι θέλει να μιμηθεί».

Μια άλλη ιδέα προέρχεται από ένα κλασικό εργαστήριο φυτό Arabidopsis το οποίο παρουσιάζει ανάλογη συμπεριφορά προσαρμοζόμενο στο διαθέσιμο χώρο.

«Αυτό που θέλουμε να υποστηρίξουμε», συνεχίζει ο καθηγητής «είναι ότι η όραση δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των πολύπλοκων οργανισμών αλλά και απλούστερων μορφών, όπως είναι οι μονοκύτταροι. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα φυτά διαθέτουν μάτια, αλλά «φακούς» στα φύλλα που είναι ικανοί να διοχετεύσουν το φως και τις εικόνες που λαμβάνουν».

Με πληροφορίες από την Repubblica.it

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα αιματολογική εξέταση προβλέπει κίνδυνο για ασθένειες σε παιδιά

Τech & Science / Νέα αιματολογική εξέταση προβλέπει κίνδυνο για ασθένειες σε παιδιά

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξοπλισμό που χρησιμοποιείται ευρέως για τον έλεγχο του πλάσματος αίματος σε βρέφη, καθιστώντας εφικτό για τους γιατρούς να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια ασθενειών και να παρέχουν έγκαιρες θεραπείες
LIFO NEWSROOM
Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τech & Science / Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τα δεδομένα μελέτης επέτρεψαν στους ερευνητές να αποσυνδέσουν την επίδραση του θηλασμού στο μικροβίωμα του βρέφους από μια σειρά άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων
LIFO NEWSROOM
Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Τech & Science / Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Επιστήμονες θεωρούν ότι οι ανώμαλες θέσεις των κρατήρων πρόσκρουσης, τα συντρίμμια μετεωριτών σε ιζηματογενή πετρώματα, τα τσουνάμι και η σύντομη έκθεση μετεωριτών σε διαστημική ακτινοβολία σχετίζονται
LIFO NEWSROOM
Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Διεθνή / Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Η εφαρμογή θα εμποδίζει τους εφήβους να βλέπουν ευαίσθητες φωτογραφίες και βίντεο - Οι γονείς θα βλέπουν σε ποιους λογαριασμούς στέλνει μηνύματα το παιδί τους - Οι έφηβοι θα λαμβάνουν επίσης μια ειδοποίηση για έξοδο από την εφαρμογή μετά από 60 λεπτά χρήσης κάθε μέρα
LIFO NEWSROOM