3 πράγματα που οι γυναίκες καλό είναι να μην κάνουν μετά το σεξ

0

Απ' άκρη σ' άκρη του πολιτισμένου κόσμου οι συνήθειες υγιεινής μετά το σεξ είναι συγκεκριμένες: μπάνιο ή ντους και σχολαστικές πλύσεις των ευαίσθητων περιοχών ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα, όμως, με τα ευρήματα ερευνών γυναικολόγων ακριβώς αυτές οι συνήθειες θα πρέπει να τεθούν υπό αναθεώρηση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, καθώς τείνουν να κάνουν ακριβώς όσα δεν πρέπει, λόγω υπερβολικής σχολαστικότητας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. 

Σύμφωνα με τη σύγχρονη ιατρική -που εξετάζει με επιφύλαξη κάποια από τα προϊόντα και τις μεθόδους καθαρισμού της ευαίσθητης γυναικείας περιοχής- υπάρχουν 3 λάθη που οι περισσότερες σεξουαλικές ενεργές γυναίκες κάνουν, θεωρώντας ότι φροντίζουν στο έπακρο τις συνθήκες υγιεινής, ενώ αντιθέτως προξενούν προβλήματα. 

Aξίζει να θυμόμαστε ότι ο κόλπος είναι ένα από τα αυτο-καθαριζόμενα όργανα του γυναικείου σώματος και οποιοσδήποτε καθαρισμός επιχειρείται στην περιοχή πρέπει να γίνεται με απολύτως ουδέτερα στοιχεία, ακριβώς όπως το νερό

Το πρώτο από αυτά τα λάθη είναι το σαπούνι εξηγεί ο μαιευτήρας - γυναικολόγος Robert Wool, ο οποίος σε σχετική συνέντευξη του εμφανίζεται επιφυλακτικός ακόμη και με τους ήπιους σάπωνες που προτείνονται για τα γυναικεία γεννητικά όργανα. 

"Ας το θέσουμε απλά: ό,τι δεν θα τρώγαμε, δεν το βάζουμε στη συγκεκριμένη περιοχή. Ένα ντους με άφθονο νερό και χωρίς σαπούνι είναι ό,τι πρέπει για να φρεσκαριστεί το σημείο. Το σαπούνι μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από αλλεργικές αντιδράσεις ακόμη και χωρίς συμπτώματα. Η παρατεταμένη ξηρότητα του κόλπου είναι μία από αυτές και είναι η αντίδραση της περιοχής στα χημικά καθαριστικά. Αξίζει να θυμόμαστε ότι ο κόλπος είναι ένα από τα αυτο-καθαριζόμενα όργανα του γυναικείου σώματος και οποιοσδήποτε καθαρισμός επιχειρείται στην περιοχή πρέπει να γίνεται με απολύτως ουδέτερα στοιχεία, ακριβώς όπως το νερό", εξηγεί ο γυναικολόγος. 

Το δεύτερο λάθος μετά το σεξ που αφορά κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό και απολύτως λανθασμένα δεν εντάσσεται στους κανόνες υγιεινής είναι η ούρηση. Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι η ανάγκη ούρησης μετά το σεξ καλό είναι να καταπιέζεται, καθώς δεν θεωρείται και τόσο σέξι κίνηση, όπως λένε οι γιατροί, όμως πρόκειται για μια ανάγκη που πρέπει να ικανοποιείται άμεσα, κυρίως για λόγους υγείας. 

"Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής αναπτύσσονται βακτήρια, που αν αναβάλλεται η ούρηση, προωθούνται στην ουροδόχο κύστη. Αυτό και μόνο μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από λοιμώξεις, κάποιες εκ των οποίων εξαιρετικά επώδυνες. Καλό είναι, μέσα σε λιγότερο από μία ώρα μετά την σεξουαλική επαφή να έχετε επισκεφθεί το μπάνιο", εξηγεί ο γυναικολόγος.  

Το τρίτο λάθος, που οι περισσότεροι (και κυρίως οι περισσότερες) θεωρούν απόλυτα σωστή και υγιεινή συνήθεια είναι το ζεστό μπάνιο αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή. Όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ειδικά οι γυναίκες με το να βουτούν σε μία μπανιέρα γεμάτη ζεστό νερό και αφρόλουτρο εκθέτουν τον οργανισμό τους σε απίστευτο ρίσκο. Για τα βακτήρια που μέχρι εκείνη τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί στο σώμα -και δη στα γεννητικά όργανα- το ζεστό νερό είναι ένα απόλυτα φιλόξενο περιβάλλον που επιτρέπει την οργιώδη ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους. Ειδικά δε για τη γυναικεία ανατομία, αν έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή, η περιοχή είναι απολύτως ανοχύρωτη και αφήνει τον οργανισμό εκτεθειμένο σε κάθε είδους μόλυνση. 

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν και τα υγρά μαντηλάκια, που χρησιμοποιούνται στην ευαίσθητη περιοχή, ενώ πάντα η πιο ασφαλής πρακτική καθαρισμού και τήρησης των κανόνων υγιεινής θα είναι το σχολαστικό πλύσιμο με νερό -ήπιας θερμοκρασίας- ενώ το μπάνιο ας επιλέγεται τουλάχιστον ένα δίωρο μετά τη σεξουαλική επαφή, για λόγους που αφορούν κυρίως την αποκατάσταση της χημείας του σώματος. 

Με στοιχεία από τον Independent 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ