Το αεροπλάνο που μετέφερε Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές της ομάδας Σαπεκοένσε και συνετρίβη στην Κολομβία έμεινε από καύσιμα, σύμφωνα με ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε.
Στην ηχογράφηση του πύργου ελέγχου, ένας από τους πιλότους ακούγεται να ζητά επανειλημμένα άδεια προσγείωσης λόγω «ολικής βλάβης στα ηλεκτρικά κυκλώματα» και έλλειψης καυσίμων. Λίγο πριν τελειώσει η κασέτα, ο πιλότος λέει πως μετά σε ύψος 9.000 ποδιών.
Από το τραγικό δυστύχημα επέζησαν μόλις 6 άτομα από τους συνολικά 77 επιβάτες. Το αεροσκάφος μετέφερε τα περισσότερα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαπεκοένσε, ενώ ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και 20 δημοσιογράφοι.
Η καταγραφή του πύργου ελέγχου, την οποία αναδημοσίευσαν πολλά μέσα ενημέρωσης της Κολομβίας, ουσιαστικά επιβεβαίωνει προηγούμενες αναφορές πως η έλλειψη καυσίμων ενδεχομένως προκάλεσε εν μέρει την πτώση του αεροσκάφους.
Στρατιωτικές πηγές της Κολομβίας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είναι πολύ ύποπτο το ότι παρά την σύγκρουση δεν σημειώθηκε καμία έκρηξη. Αυτό επαναπυροδοτεί τη θεωρία της έλλειψης καυσίμων».
Υπενθυμίζεται πως σήμερα κατά την διάρκεια των ερευνών σε μία λασπωμένη βουνοπλαγιά που βρίσκεται σε δασική ορεινή περιοχή κοντά στην πόλη Ουνιόν, βρέθηκαν, τα δύο μαύρα κουτιά από το τόπο της συντριβής. Στρατιώτες φρουρούσαν τα συντρίμμια κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ διασώστες και ερευνητές ξεκίνησαν τις έρευνες με το πρώτο φως της ημέρας. Η Βολιβία, όπου η εταιρεία τσάρτερ έχει την βάση της, και η μεγάλη Βρετανία, έστειλαν εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν τις έρευνες.
Οι γιατροί συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση των επιζώντων, ενώ μια έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, για το αεροπορικό δυστύχημα που είχε τραγική συνέπεια τον θάνατο 71 ανθρώπων και τον αφανισμό της Σαπεκοένσε, στο δρόμο για τον τελικό του Copa Sudamericana στην Κολομβία.
Πριν από την συντριβή, ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου για πρόβλημα στα ηλεκτρικά προβλήματα, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια της συντριβής, ενώ η πλήρης ανάλυση των συνθηκών συντριβής αναμένεται να διαρκέσει μήνες.