Παυλόπουλος: Έχω ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν ότι στα εθνικά μας θέματα δεν θα κάνουμε πίσω

Παυλόπουλος: Έχω ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν ότι στα εθνικά μας θέματα δεν θα κάνουμε πίσω Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
1

«Μια μόνο διάφορα έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση της νησιώτικης υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα δεν είναι υπαρκτά. Τα λύνουν οι κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου και ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε.», τόνιζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ. 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ερντογάν, σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στις λεκτικές προκλήσεις, που ίσως λέγονται για εσωτερική κατανάλωση» και οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι «όταν επιβουλεύεται την Συνθήκη της Λωζάννης, στην πραγματικότητα επιβουλεύεται σύνορα ελληνικά, αλλά ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκά και η Ευρώπη πρέπει να το καταλάβει».


Ερωτηθείς ο ΠτΔ για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος, απαντά ότι «δυστυχώς μέχρι τώρα δεν το έχει δείξει». Υπογραμμίζει ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα εθνικά μας θέματα γιατί στηρίζονται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο».


Για το Κυπριακό, ειδικότερα, τονίζει ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα, ελληνοτουρκικό, ελληνοκυπριακό ή τουρκοκυπριακό, αλλά για διεθνές και ταυτοχρόνως ευρωπαϊκό. «Γι αυτό λέμε και στον κ. Ερντογάν και στον κ. Ακιντζί, στο πλαίσιο δικοινοτικών συνομιλιών, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για τη Κυπριακή Δημοκρατία που δεν είναι συμβατή με το κεκτημένο της Ευρώπης».


Η ευρωπαϊκή λύση, διευκρινίζει ο κ Παυλόπουλος, σημαίνει «πρώτον, ομοσπονδιακό κράτος - συνομοσπονδία αποκλείεται. Δεύτερον, μια ενιαία κυριαρχία - γεγονός που αποκλείει στρατεύματα Κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις- και μία ιθαγένεια. Αυτές είναι οι βάσεις που έχουν μπει στις συζητήσεις», επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος θεωρεί σημαντικό να αντιληφθεί ο Ερντογάν ότι η Κύπρος ως ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι δυνατόν να κοιτάζει κατά την Ανατολή αλλά και κατά τη Δύση. Κάτι αντίστοιχο που «συμβαίνει και με το Σκοπιανό».

Για την επιθυμία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ επισημαίνει ότι η χώρα οφείλει να γνωρίζει ότι το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο επιβάλλει, όποιο κράτος γίνει μέλος της ΕΕ να μην έχει αλυτρωτικές τάσεις έναντι άλλων, γιατί τότε παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πόσο μάλλον όταν «έχεις ένα όνομα που βοά στη κυριολεξία αλυτρωτισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα διευκρινίζει ότι το βέτο δικαιούται να το θέσει μια χώρα, που θα κληθεί να αποφασίσει και εκείνη, εάν θα πρέπει τα Σκόπια να μπουν στη Ε.Ε. Το βέτο, λοιπόν, υπάρχει διότι «το κράτος των Σκοπίων δεν πληροί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό δεν είναι ελληνική θέση, είναι ευρωπαϊκή», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ακόμη ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα συνεχίσουμε την πορεία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της» και να διασφαλίσει την ενότητα και την πορεία της, συνειδητοποιώντας ότι οφείλει να διορθώσει τα κενά που παρουσιάστηκαν υπό την πίεση της τεράστιας διπλής κρίσης (οικονομική και προσφυγική) που αντιμετωπίζει.

Ο ΠτΔ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι το χρέος σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμο και ότι μεγεθύνθηκε από την πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης. Αναγνωρίζει ότι δεν επιδέχεται «κούρεμα» λόγω ESM αλλά ότι «επιβάλλεται ρύθμιση με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων». Αναφορικά με τα επιτόκια σημειώνει ότι άλλες χώρες δανείζονται με πολύ μικρότερα και επιπλέον, εμείς έχουμε ένα χρέος απέναντι στο ΔΝΤ όπου το επιτόκιο του είναι αρκετά μεγάλο.

Ο κ. Παυλόπουλος θεωρεί αναγκαία την «αλλαγή της πορείας του σκάφους» της Ευρώπης, καθώς «δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον «παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο» που ξεκίνησε «μετά το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers». Προσθέτει ότι ακολούθησαν οι λανθασμένες εκτιμήσεις για την επιρροή της ευρωζώνης στον περιορισμό της κρίσης του ελλείμματος. Ωστόσο, συνεχίζει, το 2009 το έλλειμμα, σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε γίνει, ήταν διπλάσιο στον μέσο όρο της ευρωζώνης. «Δεν ήταν μόνον ελληνικό το πρόβλημα».


Επισημαίνει ότι η επιβεβλημένη λιτότητα, χωρίς τη μέριμνα του κοινωνικού κράτους δημιούργησε μια τεράστια κρίση χρέους, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης. Η Ευρώπη την κρίση αυτή, την μετατρέπει και σε τραπεζική κρίση, μη διαθέτοντας μια ευέλικτη Κεντρική Τράπεζα (π.χ. που να διαθέτει ευρωομόλογα) για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, και παρακολουθεί το πρόβλημα να «γιγαντώνεται», τονίζει.


Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, την οποία ο κ. Παυλόπουλος χαρακτηρίζει «ασθενή κρίκο εκείνης της εποχής», σημειώνει ότι η Ευρώπη, για άλλη μια φορά ανέτοιμη, «δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό». Για το ΔΝΤ, σημειώσε ότι επέβαλλε ένα «εξαρχής προβληματικό» πρόγραμμα με λανθασμένο τον υπολογισμό του συντελεστή ύφεσης, με αποτέλεσμα την αύξηση της ύφεσης και τη δημιουργία της κρίσης του χρέους.


«Το χρέος δεν ήταν σε καμία περίπτωση βιώσιμο από την στιγμή κατά την οποία, λόγω της πολιτικής λιτότητας και της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, άλλαξε το κλάσμα από πλευράς αριθμητή-παρονομαστή, με αποτέλεσμα αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε σήμερα. Έπρεπε, λοιπόν, στην περίπτωση αυτή να υπάρξει ρύθμιση», αναφέρει. «Ποτέ δεν μίλησα και ήμουν από τους λίγους την εποχή εκείνη που έλεγα «προσέξτε, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κούρεμα του χρέους, διότι δεν είναι νοητό κούρεμα χρέους, ιδιαίτερα από την ώρα που δημιουργήθηκε ο ESM και απαγορεύει το κούρεμα». «Αυτό το έλεγε ο κ. Σόιμπλε, χωρίς όμως να λέει την υπόλοιπη αλήθεια. Δηλαδή, κούρεμα όχι, αλλά ρύθμιση του χρέους οπωσδήποτε. Με δύο μεθόδους. Δεν είναι και πολλές άλλωστε: η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Ο κ. Παυλόπουλος επιμένει στη διαμόρφωση μιας κοινής στάσης των χωρών του Νότου για την παράνομη μετανάστευση, όπως το λεγόμενο Quattro group, το οποίο είχε διαμορφώσει ως υπουργός Εσωτερικών με την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, εξηγεί ο κ. Παυλόπουλος, εμείς οι Νότιοι -που στην ουσία είμαστε «η κοιτίδα της Ευρώπης»- με τη φωνή μας, είναι να της θυμίζουμε ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Όχι για να αντιπαρατεθούμε με τον Βορρά, αλλά γιατί γνωρίζουμε καλύτερα τις ιδιαιτερότητες του Νότου.


Αναφορικά με την προσφυγική κρίση και την αντιμετώπιση της, ο κ. Παυλόπουλος καταδικάζει τα φοβικά σύνδρομα κρατών–μελών που είναι «ιδεολογικά ξένα» προς τα ευρωπαϊκά δεώδη, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό «πρέπει να πάρει τα μέτρα της». Υπογραμμίζει ότι «η Ευρώπη δεν είναι ευκαιριακός χώρος και ότι εκείνοι οφείλουν να προσαρμοστούν με τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις». Προσθέτει ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει κάνει ό,τι της αναλογεί για να παραμείνει στην Ευρώπη, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της και άλλοι -και μάλιστα λαοί οι οποίοι μπήκαν πολύ αργότερα και με πολύ μεγάλη ανοχή από εμάς- να μην το κάνουν».


Συνοψίζοντας, χαρακτηρίζει αναγκαία τη λήξη της προσφυγική κρίσης «κλείνοντας το μέτωπο της Συρίας και οπωσδήποτε αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ως ανθρώπους σ' ένα πνεύμα αλληλεγγύης». Εξάρει τη στάση της Μέρκελ στο ζήτημα αυτό που ουσιαστικά λέει: «Είναι δυνατόν πεντακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίοι να μην μπορούμε να διαχειριστούμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες»; Και δεν αποκλείει η ηγετική της φυσιογνωμία στη Γερμανία να αποτυπωθεί και ως ευρωπαϊκή, εάν δείξει ότι πάνω από όλα «σκέπτεται περισσότερο το Ευρωπαϊκό όραμα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Παπανδρέου Γιώργος : «Ελάτε να απευθυνθούμε από κοινού στη Χάγη»25/01/2010 - Επιδόθηκε σήμερα το απόγευμα από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα η επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι ο τουρκικός λαός γνωρίζει καλά την προσωπική του συμβολή για την έναρξη μιας νέας περιόδου στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999, όταν η διμερής διπλωματική δραστηριότητα συνέπεσε με μια σημαντική απόφαση: τη χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψηφίας χώρας για προσχώρηση στην Ε.Ε.Αφού επισημαίνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς των διμερών σχέσεων όπως το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη διπλωματία των πολιτών, ακόμα και το ψυχολογικό κλίμα και την επικοινωνία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη, δέκα χρόνια μετά, να γίνει ένας απολογισμός, ώστε να επισημανθούν οι εναπομένουσες προκλήσεις, για να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη και παραγωγική σχέση και μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.Ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μια δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας», προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν πρότυπο για άλλες περιοχές του πλανήτη.Τονίζει, δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει συγκεκριμένο απολογισμό των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας, περιγράφοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα αναζητά τη λύση.Αναφορικά με το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης.Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας.Ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση.Σημειώνει, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης.Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Εκφράζει δε την ετοιμότητα εξέτασης μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της έντασης με την προϋπόθεση ότι δεν προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο πλευρών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τέτοια μέτρα δεν δίδουν πραγματική λύση, γιατί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση.Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση. Περιγράφοντας τη λύση, κάνει αναφορά σε ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Προσθέτει ακόμα ότι η λύση θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που θέτουν οι αποφάσεις των ΗΕ και να είναι συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, καθώς και με το κοινοτικό κεκτημένο.Στην επιστολή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι το μέλλον της επανενωμένης νήσου βρίσκεται στην ΕΕ κι ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.Αφού εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία, όπως λέει, θα συμβάλει στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, παγιώνοντας την καλή γειτονία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας, των υποχρεώσεών της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Εκφράζει ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει στην Τουρκία και πάλι, σε διμερές πλαίσιο, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε κοινοτικά θέματα.Δίνοντας απάντηση στις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.Υπογραμμίζει δε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας.Όσον αφορά στην παράνομη μετανάστευση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεργασία τόσο στο διμερές όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις της FRONTEX, αποτελεί τον μόνο τρόπο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.Υπογραμμίζει δε τη σημασία πλήρους εφαρμογής του υπάρχοντος Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, πέραν της επανεκκίνησης συνομιλιών για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ. Εκφράζει επίσης την ετοιμότητα διαμόρφωσης ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.Αφού κάνει αναφορά σε άλλες πτυχές της διμερούς συνεργασίας, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία και το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντική την πρόταση του Τούρκου ομολόγου του για τη δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας.Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν το καλοκαίρι.Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών για την κατάλληλη προετοιμασία της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν οι δύο πλευρές τη συνεργασία τους, με την εμπλοκή των αντίστοιχων φορέων από τις δύο χώρες.Αναφέρονται συγκεκριμένα ως τομείς συνεργασίας η Ενέργεια, το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.Κάνει τέλος μια απαρίθμηση των γενικών ενοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών.