Γεννήθηκε το δεύτερο μωρό στον κόσμο με «εξωσωματική των τριών γονέων»

Γεννήθηκε το δεύτερο μωρό στον κόσμο με «εξωσωματική των τριών γονέων» Facebook Twitter
0

Ένα ζευγάρι στην Ουκρανία, που δεν μπορούσε να κάνει παιδί, απέκτησε τελικά μωρό με την μέθοδο της «εξωσωματικής των τριών γονέων». Πρόκειται για το δεύτερο παιδί στον κόσμο που γεννιέται με γενετικό υλικό από τρεις γονείς.

Το κοριτσάκι γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το BBC. Οι γιατροί στο Κίεβο χρησιμοποίησαν μία μέθοδο που ονομάζεται προπυρηνική μεταφορά, για πρώτη φορά σε μια τέτοια περίπτωση. Το πρώτο παιδί με τρεις βιολογικούς γονείς είχε γεννηθεί πέρυσι στο Μεξικό, με μια ελαφρώς διαφορετική τεχνική εξωσωματικής αναπαραγωγής.

Στην Ουκρανία, οι γιατροί γονιμοποίησαν το ωάριο της μητέρας με το σπέρμα του συντρόφου της. Στη συνέχεια, μετέφεραν τα γονίδια σε ένα ωάριο μιας δότριας. Το παιδί έχει τη γενετική ταυτότητα των γονέων, καθώς και μία μικρή ποσότητα DNA από τη δεύτερη γυναίκα.

Η εξωσωματική των τριών γονέων αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τις γυναίκες που κινδυνεύουν να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους σοβαρές γενετικές διαταραχές, οι οποίες ονομάζονται μιτοχονδριακές παθήσεις. Τα μη υγιή μιτοχόνδρια αντικαθίστανται από άλλα υγιή, που παρέχει μια δωρήτρια.

Στην περίπτωση του ουκρανικού ζευγαριού ωστόσο, οι γιατροί στην Κλινική Ναντίγια του Κιέβου, με επικεφαλής τον δρα Βαλέρι Ζούκιν, εφάρμοσαν την τεχνική όχι σε ζευγάρι με μιτοχονδριακή πάθηση, αλλά απλώς με προβλήματα γονιμότητας, στο οποίο δεν είχε φέρει αποτέλεσμα η συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με το BBC.

Βρετανοί ειδικοί ανέφεραν ότι ήταν κάτι «εξαιρετικά πειραματικό». Όπως επισημαίνει το BBC, η μέθοδος είναι καινούρια και αμφιλεγόμενη, ενώ εγείρει ηθικής φύσης ερωτήματα, όπως πώς μπορεί να νιώθει ένα παιδί που, όταν μεγαλώσει, θα μάθει ότι έχει τρεις βιολογικούς γονείς.

Ο Ζούκιν έκανε γνωστό πάντως ότι ένα δεύτερο ζευγάρι, σε παρόμοια κατάσταση, περιμένει παιδί με την ίδια τεχνική τον Μάρτιο.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM