Η ελληνική δικαιοσύνη έβγαλε μια απόφαση για την οποία δε ντρεπόμαστε και η οποία είναι σύμφωνη με τους νόμους. Όμως κάποιοι ακόμα θυμόμαστε την αρχική βιασύνη της κυβέρνησης να παραδώσει άμεσα ή να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης παράδοσης των στρατιωτικών στην Τουρκία, όπως είχε καταγραφεί στα δημοσιεύματα του περασμένου Ιουλίου.
Και το χειρότερο; Τα θυμούνται όλα εκείνα και οι Τούρκοι, που λένε πως είχαν πάρει διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον Τσίπρα πως θα έστελνε τους 8 το συντομότερο στην Τουρκία.
Ο δε νομικός σύμβουλος της Τουρκίας χτες, μετά τη δίκη, κάρφωσε τον πρωθυπουργό για αθέτηση της υπόσχεσής του. Δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν τήρησε την υπόσχεσή του παρά την αρχική του δήλωση "ότι θα τους παραδώσουμε αμέσως". Αναμένουμε να δούμε αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τηρήσει την υπόσχεσή του.»
Όλα ξεκίνησαν στις 16.7.2016: Η Τουρκία έχει ήδη διαμηνύσει στην Αθήνα πως αναμένει άμεσα να σταλούν πίσω οι οκτώ πραξικοπηματίες. Η κυβέρνηση έχει από την αρχή δείξει διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά καλείται να κάνει προσεκτικές κινήσεις προκειμένου να μην εκτεθεί καθώς οι οκτώ Τούρκοι έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.
Την ίδια ημέρα, η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εκπροσωπώντας την κυβέρνηση τόνισε:
«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές. Σε ό,τι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας». Η γλώσσα βέβαια είναι προσεκτική και διπλωματική, όμως κλείνοντας και επισήμως το μάτι στην Τουρκία, η κυβέρνηση λέει πως ουσιαστικά πως λόγω της βαρύτητας των κατηγοριών οι στρατιωτικοί θα πρέπει να σταλούν στη γειτονική χώρα.
Λιγότερο διπλωματικά και με μεγαλύτερη σαφήνεια φέρονται να δόθηκαν στο παρασκήνιο οι υποσχέσεις της κυβέρνησης προς τον Ερντογάν. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού (τη συνεργασία του οποίου με την ΕΡΤ και το ΑΠΕ είχε ανακοινώσει περιχαρής ο Τσίπρας μερικούς μήνες νωρίτερα) μετέδωσε δήλωση του Ερντογάν για το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε τηλεφωνικά πως «μέσα σε 15 με 20 μέρες η Ελλάδα θα εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα». Σύμφωνα με το ελληνικό πρακτορείο στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες.
Καμία επίσημη διάψευση δεν υπήρξε απ' την ελληνική πλευρά. Κι όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στο Twitter αποκάλυψε πως μιλώντας με τον Έλληνα ΥΠΕΞ έλαβε την υπόσχεση πως οι 8 θα σταλούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό...
Spoke by phone w/FM @NikosKotzias of Greece. He said that 8 traitors who fled to Greece will be returned to Turkey as soon as possible
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) July 16, 2016
...ο κύριος Κοτζιάς απέφυγε να διαψεύσει δημοσίως τον Τσαβούσογλου. Μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, κάποια ανώνυμη ελληνική «διπλωματική πηγή» επικοινώνησε με την HuffPost και έκανε μια διάψευση που μοιάζει να προοριζόταν για εσωτερική κατανάλωση, χωρίς να συνοδεύεται από κάποια ανακοίνωση - ίσως γιατί αν λάμβανε δημοσιότητα υπήρχε ο κίνδυνος να φτάσει στα αυτιά του Τούρκου ΥΠΕΞ.
Και καθώς οι ειδήσεις σχετικά με τις υποσχέσεις της πολλαπλασιάζονταν, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως «στην περίπτωση που οι συγκεκριμένοι 8 άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους...» Η κυβέρνηση στη χειρότερη είχε υποσχεθεί έκδοση, στην καλύτερη είχε παραδώσει τα όπλα αποδεχόμενη ότι δήθεν θα ήταν πολύ δύσκολο να μην εκδοθούν.
«Η αναμενόμενη είδηση ήρθε από την Ελλάδα». Αυτός ήταν ο τίτλος της Xουριέτ την επόμενη ημέρα, και πάλι δεν διαψεύστηκε επισήμως. Eπικαλούμενη πηγές, η Χουριέτ έγραψε πως ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι η διαδικασία για την επιστροφή των 8 Τούρκων που ζήτησαν άσυλο προσγειώνοντας το ελικόπτερο τους στην Αλεξανδρούπολη ήταν σε εξέλιξη. Την ίδια μέρα, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έκδοση των 8, ο υφ. Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας επανέλαβε την άποψη του ότι η Τουρκία έχει σοβαρά επιχειρήματα ώστε να ζητά την έκδοσή τους. Δύο μήνες αργότερα, κατά την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι και καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα».
Άρα φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας και είχε δεσμευτεί να τους παραδώσει αλλά και το ήθελε. Το ίδιο φαίνεται κι απ' την σημερινή ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού που λέει συγκεκριμένα πως «οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας». Όμως τι να κάνει ο καημένος που ζει σε κράτος δικαίου και άρα «εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές» όπως συνεχίζει η ανακοίνωση.
Εντωμεταξύ, η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού μιλά σαφώς για τους 8 στρατιωτικούς, όμως αναφέρεται σ' αυτούς ως «οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος» σαν να δικάστηκαν και να καταδικάστηκαν ήδη. Η δε σπουδή να πείσει για το πόσο ανεπιθύμητοι είναι στην Ελλάδα, αν δεν κάνω λάθος, έρχεται σε μεγάλη αντίθεση και με την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά και με το λαϊκό αίσθημα.
Καθόλου ανεπιθύμητοι δεν είναι, κι αν δημιουργείται τώρα ένταση απ' την πλευρά της Τουρκίας οφείλεται στις άκυρες δεσμεύσεις που, χωρίς να εκπροσωπεί κανέναν, φαίνεται πως έδωσε στον Ερντογάν απ' τον περασμένο Ιούλιο ο Πρωθυπουργός.