Μπορείτε να θυμηθείτε 5 γυναίκες επιστήμονες; Μάλλον όχι. Σίγουρα θα θυμηθείτε τη Μαρία Κιουρί, τη βραβευμένη δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ επιστήμονα, το έργο της οποίας οδήγησε στην ανακάλυψη της ραδιενέργειας. Ωστόσο υπάρχουν εκατοντάδες άλλες γυναίκες η δουλειά των οποίων έχει θεμελιώσει την επιστήμη όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τα ονόματά τους ή τα επιτεύγματά τους.
«Τις κρατούσαν μακριά από την εκπαίδευση, από φόβο μήπως δεν γίνουν καλές σύζυγοι και μητέρες. Αλλά εκείνες επέμεναν», λέει η νευροεπιτήμονας και σχεδιάστρια Amanda Phingbodhipakkiya, δημιουργός του "Beyond Curie". Το πρότζεκτ της είναι μία σειρά από πόστερς γραφικών που παρουσιάζουν 32 γυναίκες επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο- τέλεια για να κρεμαστούν στους τοίχους σχολικών τάξεων.
«Υπάρχουν τόσο πολλά παραδείγματα γυναικών που διέπρεψαν στην επιστήμη και πολλοί λίγοι γνωρίζουν πόσο σημαντικές είναι. Οι ιστορίες τους μπορούν να εμπνεύσουν και ο κόσμος πρέπει να τις μάθει.» Η Phingbodhipakkiya θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί το έργο αυτών των γυναικών, ειδικά σήμερα με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ όπου καλλιεργείται ένα συγκεκριμένο πολιτικό κλίμα που νορμαλοποιεί τα μισογυνικά σχόλια.
Ανάμεσα στις γυναίκες που απεικονίζονται στα πόστερ της είναι και η Mae Jemison, η φυσικός και πρώτη μαύρη γυναίκα που πήγε στο διάστημα, η Chen-Shiung Wu μια εξέχουσα φυσικός του 20ου αιώνα που συνέβαλε με το έργο της στο Manhattan project και η Ada Lovelace η πρώτη γυναίκα προγραμματίστρια υπολογιστών.
Η Phingbodhipakkiya παρουσίασε το "Beyond Curie" στο Kickstarter στα τέλη του Γενάρη ελπίζοντας όχι μόνο να βρεί τρόπους να χρηματοδοτηθεί αλλά και να δημιουργήσει μία κοινότητα γύρω απ' αυτό. Φιλοδοξεί κάποια στιγμή οι αφίσες της να εκτεθούν για να έχουν μία πιο άμεση επαφή με το κοινό και ήδη ψάχνει εκδοτικό οίκο για να τυπωθούν σε βιβλίο. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι δουν το πρότζεκτ τόσο περισσότεροι θα μάθουν γι' αυτές τις καταπληκτικές γυναίκες. Ίσως έτσι σιγά-σιγά καταριφθούν τα φυλετικά στερεότυπα στο χώρο της επιστήμης. »
σχόλια