Ένα πελώριο παγόβουνο δημιουργεί μποτιλιαρίσματα σε μια απομακρυσμένη πόλη του Newfoundland στις ανατολικές ακτές του Καναδά, καθώς πλήθος τουριστών συνωστίζεται με σκοπό να θαυμάσει την τεράστια μάζα πάγου που επέπλεε στα ρηχά νερά.
Το παγόβουνο που υπολογίζεται πως φτάνει τα 46 μέτρα σε ύψος έχει κάνει την πόλη του Ferryland να μοιάζει μικροσκοπική σε σύγκριση μαζί του.
«Είναι το μεγαλύτερο που έχω δει ποτέ εδώ γύρω», δήλωσε ο δήμαρχος Adrian Kavanagh στον Καναδικό τύπο προσθέτοντας πως «είναι ένα τεράστιο παγόβουνο και βρίσκεται τόσο κοντά μας που οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να το βγάλουν μια καλή φωτογραφία».
Το γαλάζιο "μεγαθήριο" έχει γίνει τουριστική ατραξιόν τις τελευταίες μέρες, καθώς ντόπιοι από από ολόκληρο το Newfoundland σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να βγάλουν μια φωτογραφία του "παγωμένου γίγαντα".
Οι φωτογραφίες έχουν κατακλύσει τα social media, με το παγόβουνο να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια των κατοίκων της περιοχής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που παγόβουνο παρατηρείται σε αυτή την περιοχή.
Αντιθέτως, ο μεγάλος αριθμός παγόβουνων που αποκολλούνται κάθε χρόνο από την Αρκτική και παρασύρονται ως αυτές τις ακτές του Καναδά έχουν δώσει στο μέρος το παρατσούκλι «Δρόμος των παγόβουνων».
Ως αποτέλεσμα στην περιοχή έχει αναπτυχθεί ένας τουρισμός νέας μορφής που στηρίζεται στα "περιπλανώμενα" παγόβουνα.
«Μια μέρα με καθαρό ουρανό μπορείς να δεις στον ορίζοντα 5 με 6 παγόβουνα"», είπε ο Kavanagh.
«Τα περισσότερα από αυτά επιπλέουν και περνάνε απλώς μπροστά από την πόλη, αλλά ο τελευταίος αυτός επισκέπτης μας φαίνεται πως είναι κολλημένος και δεν μπορεί να φύγει», προσέθεσε.
Φέτος ως τώρα ο αριθμός παγόβουνων από την ανταρκτική φαίνεται να έχει αυξηθεί, αναγκάζοντας τα πλοία είτε να διέρχονται αργά, είτε να επιλέγουν άλλες μακρύτερες διαδρομές.
616 παγόβουνα έχουν βρεθεί από τις αρχές της χρονιάς σε υδάτινες διαδρομές που χρησιμοποιούν τα πλοία σε σύγκριση με τα 687 που ήταν ο αριθμός για ολόκληρο το 2016.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ασυνήθιστα δυνατοί άνεμοι πιθανότατα είναι η αιτία μεταφοράς των παγόβουνων προς τον νότο.
Τέλος η αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, έχει συνδεθεί με την αύξηση των παγόβουνων, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες τμήματα πάγου να αποκολληθούν από από τον κύριο όγκο της Γροιλανδίας.
Πηγή: The Guardian