Πορτρέτο της πριγκίπισσας Σίσι πουλήθηκε για 1,5 εκατ. ευρώ

Πορτρέτο της πριγκίπισσας Σίσι πουλήθηκε για 1,5 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
0

Ένα πορτρέτο που απεικονίζει έφιππη την πριγκίπισσα Σίσι, πωλήθηκε αντί 1,5 εκατομμύριου ευρώ στην Βιέννη ανακοίνωσε την Παρασκευή, 28 Απριλίου ο οίκος δημοπρασιών Dorotheum.

Το πορτρέτο είχε προσφέρει η ίδια στον μέλλοντα σύζυγο της Φραγκίσκο Ιωσήφ ως «δώρο αρραβώνων».

  

O πίνακας που φιλοτεχνήθηκε το 1853, απεικονίζει την τότε 15 ετών δούκισσα Σίσι, να ποζάρει καβάλα σε άλογο έξω από τον πύργο του Ποσενχόφεν και τη λίμνη Στάρνμπεργκ στη Βαυαρία, τη θερινή κατοικία των γονιών της.


Ο δούκας Μαξιμιλιανός Ιωσήφ της Βαυαρίας, ο πατέρας της Σίσι, παρήγγειλε σε δύο σπουδαίους ζωγράφους της Αυλής το συγκεκριμένο πίνακα. Στον Καρλ Τέοντορ φον Πιλότι και τον Φραντς 'Ανταμ.

Στις 24 Δεκεμβρίου, ημέρα των 16ων γενεθλίων της, η Σίσι πρόσφερε το πορτρέτο αυτό στον αυστριακό μονάρχη, επτά χρόνια μεγαλύτερο της, ταυτόχρονα ως δώρο Χριστουγέννων και δώρο αρραβώνων.

Απαρηγόρητος μετά τον θάνατο της συζύγου του, που δολοφονήθηκε από έναν ψυχικά διαταραγμένο στη Γενεύη το 1898, ο Φραγκίσκος Ιωσήφ θα διατηρήσει τον πίνακα στο υπνοδωμάτιό του μέχρι τον θάνατό του το 1916. 'Έκτοτε ο πίνακας έμεινε στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών. Ένα μεταγενέστερο αντίγραφο του έργου εκτίθεται στο Χόφμπουργκ, τα πρώην αυτοκρατορικά ανάκτορα της Βιέννης.


Ο μεγάλης ιστορικής σημασίας πίνακας, του οποίου η αξία υπολογιζόταν μεταξύ 300.000 και 350.000 ευρώ, πωλήθηκε αντί 1,54 εκατομμυρίων, μία πολύ υψηλή τιμή, δεδομένου πως το έργο απαγορεύεται να βγει από το αυστριακό έδαφος, αποκάλυψε ο οίκος Dorotheum.


Η νεαρή αυτοκράτειρα δεν είχε ευτυχισμένο γάμο: ολοένα και περισσότερο έφευγε σε ταξίδια για να δραπετεύει από το βάρος της αυλής της Αυστροουγγαρίας, πριν χάσει τη ζωή της στις όχθες της λίμνης της Γενεύης σε ηλικία 44 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ouest-france.fr

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ