Με ανακοίνωσή της η διοργάνωση της documenta14 απάντησε σε καταγγελία εργαζομένων που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Documenta 14, «η αρχική σύμβαση πρόσληψης, με μισθό 9 ευρώ μεικτά την ώρα, μετατράπηκε σε 5,62 ευρώ μεικτά, με τη δικαιολογία ότι τα υπόλοιπα θα τα πάρουμε με μπόνους. Λέγοντας μπόνους, βέβαια, εννοούσαν αυτά που ούτως ή άλλως δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι, δηλαδή το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στο τέλος της σύμβασης».
Η documenta14 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι μηνιαίες απολαβές της πλειονότητας των επιτηρητών της documenta 14 στην Αθήνα, που εργάζονται 30 ώρες την εβδομάδα, κυμαίνονται μεταξύ 800 και 940 ευρώ, ανάλογα και με το αν καταβάλλεται προσαύξηση λόγω Κυριακής ή βραδινής εργασίας» και προσθέτει: «Όλα τα νόμιμα επιδόματα καταβάλλονται πλήρως σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Λόγω του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων (200 άτομα) που απαιτήθηκε να προσληφθούν ταυτόχρονα και να απασχοληθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η documenta und Museum Fridericianum gGmbH συνεργάζεται για διαδικαστικούς λόγους με πάροχο υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού που ανέλαβε την ολοκλήρωση των συμβάσεων και των προσλήψεων των επιτηρητών κατ' ανάθεση της documenta und Museum Fridericianum gGmbH.
Η καταγγελία που έγινε από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Documenta 14
H documenta, η οποία λαμβάνει χώρα από το 1955 και κάθε πέντε χρόνια στο Κάσσελ της Γερμανίας, αποτελεί έκθεση-σταθμό στη σύγχρονη τέχνη.
Φέτος, μετά από επιλογή του καλλιτεχνικού της διευθυντή Adam Szymczyk, η Documenta φεύγει για πρώτη φορά από το Κάσσελ και μετακομίζει για τρεις μήνες στην Αθήνα, για να μάθει, σύμφωνα με τον τίτλο της, από την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Απ' ότι φαίνεται λοιπόν, δε χρειάστηκε πολύς χρόνος για να μάθει, αλλά και να μιμηθεί στο έπακρο τους χειρότερους εγχώριους εργοδότες.
Η Documenta προασπίζεται ότι η επιλογή της να μεταφερθεί στην Αθήνα έχει να κάνει, εκτός των άλλων, και με το ότι την ενδιαφέρει να μιλήσει για και να μάθει από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από την Ευρώπη. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο διατυμπανίζει πως αναγνωρίζει τις συνθήκες εξαθλίωσης που βιώνουν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και συμπαραστέκεται στον Ελληνικό λαό. Είναι έτσι όμως;
Η έκθεση άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό από τις 8/4 και ήδη πολλά ΜΜΕ και μέλη του καλλιτεχνικού κόσμου συζητάνε για το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός της Ευρώπης και τι σημαίνει το ότι γίνεται στη Αθήνα.
Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που εργαζόμαστε στη Documenta εδώ και κάποιες μέρες, στη θέση του invigilator. Υπεύθυνοι δηλαδή για την επιτήρηση του χώρου αλλά και για τη βοήθεια του κοινού, ενημερώνοντας για τα έργα και τα event της documenta. Δυστυχώς η εμπειρία μας ως εργαζόμενοι/ες ξεκίνησε με κάποια γεγονότα που θεωρούμε απαραίτητο να δημοσιοποιήσουμε.
Πρώτον. Όταν δώσαμε τη συνέντευξη για να προσληφθούμε, μας είπαν ο μισθός θα είναι 9 ευρώ μεικτά την ώρα. Όταν όμως, δυο εβδομάδες μετά, μας επέλεξαν για να εργαστούμε, μας είπαν ότι η σύμβαση που θα υπογράφαμε θα είναι 5,62 μεικτά. Η δικαιολογία για την αλλαγή αυτή ήταν ότι τα υπόλοιπα θα τα πάρουμε με bonus. Λέγοντας μπόνους βέβαια, εννοούσαν αυτά που ούτως ή άλλως δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι/ες, δηλαδή, το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στο τέλος της σύμβασης. Μετά από πιέσεις από πλευράς εργαζόμενων που αρνήθηκαν να υπογράψουν σε κάτι που δε συμφώνησαν ποτέ, σε συνάντηση που έγινε με τη διοίκηση της Documenta και με την εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων Man Power (αναφερόμαστε παρακάτω σε αυτήν), ειπώθηκε ότι τα 9 ευρώ αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ως το συνολικό κόστος της εταιρείας ανά εργαζόμενο και όχι ως η αμοιβή του. Δεν ξέρουμε αν οι ίδιοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης όταν ακούν "9 ευρώ μεικτά/ώρα" καταλαβαίνουν κάτι άλλο, εμείς πάντως διαπραγματευόμαστε με βάση το μεροκάματο/ωρομίσθιό μας. Φυσικά όταν ρωτήθηκαν κάτι ανάλογο η απάντηση ήταν η ίδια: "Έγινε κάποιο misunderstanding"...
Δεύτερον. Οι συμβάσεις μας αντί να συναφθούν απευθείας με την διοργάνωση της Documenta, κατάρτιστηκαν – επίσης την τελευταία στιγμή, χωρίς τη συναίνεσή μας και απροειδοποίητα – με την εταιρεία μεσάζοντα, εργολάβο MAN POWER! Έτσι, η διοργάνωση της Documenta αποποιείται κάθε ευθύνης, αφού ως εργοδότης φέρεται ο εργολάβος. Οι δικοί μας μισθοί μειώθηκαν, προφανώς για να καλυφθεί το κόστος του μεσάζοντα... Φυσικά ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο αρκεί για να καταλάβει κανείς τι εστί η Man Power και πόσες καταγγελίες υπάρχουν σε βάρος της. Αποτελεί μια από τις εταιρείες ενοικίασης εργαζόμενων που κερδοφόρησαν μέσα στην κρίση. Στόχος των εν λόγω εταιρειών είναι να βρουν όσο το δυνατόν φθηνότερους εργαζόμενους, και σίγουρα κατάφερε να ρίξει το κόστος κάθε ατόμου στο μισό.
Τρίτον. Η σύμβαση που καλούμαστε να υπογράψουμε γράφει λιγότερες ημέρες και ώρες από αυτές που έχουμε συμφωνήσει. Όταν ρωτήσαμε γιατί συμβαίνει αυτό, η εταιρεία ΜANPOWER που έχει αναλάβει τις συμβάσεις απάντησε το εξής: «Με τον καιρό μπορεί η Documenta να μην σας χρειάζεται τόσες πολλές μέρες, οπότε έτσι καλύπτεται με μία σύμβαση». Δηλαδή, εμείς θα πρέπει να δεσμεύσουμε τη ζωή μας και να απορρίψουμε άλλες τυχόν επιλογές για τους μήνες για τους οποίους διαρκεί η έκθεση, αλλά η Documenta μπορεί, ανάλογα με τις διαθέσεις της, να μας μειώσει τις ώρες εργασίας, ή ακόμα και να μας πετάξει ανά πάσα στιγμή στον δρόμο χωρίς καμιά εγγύηση ή αποζημίωση.
Αυτό που συνειδητοποιούμε ως εργαζόμενοι/ες στη documenta είναι ότι ένα από τα μαθήματα που πήρε από την Ελλάδα είναι πως η κρίση και η οικονομική ανέχεια δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω εκμετάλλευση των εργαζομένων και την ελαστικοποίηση της εργασίας. Και βέβαια, ότι στα λόγια, καλή είναι η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση που προφασίζεται η διοργάνωση ότι δείχνει για την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες αυτή τη στιγμή, αλλά στην πράξη, business is business! Και η documenta του μπάτζετ των 70 εκατομμυρίων, είναι χοντρές business.
Ευτυχώς, η απάντηση που συνάντησε η διοίκηση της μέγα-έκθεσης από ένα μεγάλο μέρος των εν λόγω εργαζομένων, ήταν από τη μία η άρνηση να υπογράψουμε τη σύμβαση μέχρι να μας ξεκαθαριστούν γραπτώς οι ακριβείς όροι εργασίας μας.
Καταγγέλουμε λοιπόν, τον τρόπο με τον οποίο η διοργάνωση εκμεταλλεύεται την ανεργία στην Ελλάδα προκειμένου να ρίξει το μισθό προς όφελος των κερδών της, αλλά και των κερδών της εταιρείας – εργολάβο που ανέλαβε να φέρει σε πέρας τις συμβάσεις εργασίας. Τις απαντήσεις από τη διοίκηση της Documenta τις πήραμε. Τώρα είναι δικιά μας απόφαση το πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα.
Ας μάθει λοιπόν η documenta και κάτι άλλο από την Αθήνα! Ότι ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων είναι πιο ισχυρός από οποιονδήποτε μέγα-θεσμό.
Γιατί αυτοί μας έχουν περισσότερη ανάγκη απ' ότι εμείς αυτούς.
Πρωτοβουλία εργαζομένων στη documenta 14»
Η απάντηση της Documenta 14:
Στην documenta und Museum Fridericianum gGmbH (μη κερδοσκοπική εταιρεία) αποδίδουμε την προσήκουσα προσοχή στο θέμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των εργασιακών συνθηκών στην Ελλάδα, στη Γερμανία και οπουδήποτε αλλού. Ενθαρρύνουμε τον διάλογο ανάμεσα στη μεγάλη ομάδα όλων των εργαζομένων της documenta und Museum Fridericianum gGmbH, documenta 14, καθώς και του documenta Archiv, σεβόμαστε τις απόψεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και προσπαθούμε διαρκώς να βρίσκουμε ικανοποιητικές λύσεις.
Μετά τις αρχικές συζητήσεις στην Αθήνα σχετικά με τις συμβάσεις και τις αμοιβές των εργαζομένων στις θέσεις των επιτηρητών, όλοι οι εν λόγω εργαζόμενοι έχουν υπογράψει τις συμβάσεις τους, που καλύπτουν πλήρως την περίοδο λειτουργίας της έκθεσης στην Αθήνα, από τις 5 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου 2017. Δεν υπάρχουν πλέον διεκδικήσεις από την πλευρά τους.
Οι λεπτομέρειες των συμβάσεων έχουν συζητηθεί σε προσωπικές συναντήσεις με τον κάθε εργαζόμενο, προκειμένου να καλυφθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οποιεσδήποτε προσωπικές ανάγκες.
Οι επιτηρητές της documenta 14 αναλαμβάνουν εργασία ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους και τις ανάγκες της έκθεσης στην Αθήνα. Συνεπώς, οι ώρες εργασίας μπορεί να ποικίλλουν για τον καθέναν. Οι ελάχιστες ώρες εργασίας έχουν συμφωνηθεί σε συζητήσεις με τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά. Εκτός από αυτή τη συμφωνημένη ελάχιστη εγγυημένη απασχόληση, προσφέρουμε στους επιτηρητές τη δυνατότητα να εργαστούν περισσότερες ώρες, για τις οποίες ασφαλώς και αποζημιώνονται επιπλέον.
Στους κύριους εκθεσιακούς χώρους της documenta 14, όπου απασχολείται η συντριπτική πλειονότητα των επιτηρητών, αυτοί εργάζονται κατά μέσο όρο πεντέμισι ώρες την ημέρα, πέντε έως έξι ημέρες την εβδομάδα. Σε μικρότερους χώρους, σε έργα που παρουσιάζονται σε δημόσιους χώρους και σε ειδικές εκδηλώσεις, τα ωράρια διαφέρουν και συνεπώς μπορεί να διαφέρουν και οι συμβάσεις, οι οποίες και σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνουν ελάχιστη εγγυημένη απασχόληση (δύο μέρες την εβδομάδα, τρεις έως πέντε ώρες την ημέρα). Τέτοιοι χώροι και οι αντίστοιχες συμβάσεις επιλέχθηκαν για συναδέλφους που δήλωσαν περιορισμένη διαθεσιμότητα.
Όλοι οι επιτηρητές της documenta und Museum Fridericianum gGmbH αμείβονται με ωρομίσθιο. Οι μηνιαίες απολαβές της πλειονότητας των επιτηρητών της documenta 14 στην Αθήνα, που εργάζονται 30 ώρες την εβδομάδα, κυμαίνονται μεταξύ 800 και 940 ευρώ, ανάλογα και με το αν καταβάλλεται προσαύξηση λόγω Κυριακής ή βραδινής εργασίας. Όλα τα νόμιμα επιδόματα καταβάλλονται πλήρως σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Τέλος, λόγω του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων (200 άτομα) που απαιτήθηκε να προσληφθούν ταυτόχρονα και να απασχοληθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η documenta und Museum Fridericianum gGmbH συνεργάζεται για διαδικαστικούς λόγους με πάροχο υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού που ανέλαβε την ολοκλήρωση των συμβάσεων και των προσλήψεων των επιτηρητών κατ' ανάθεση της documenta und Museum Fridericianum gGmbH.
Η documenta und Museum Fridericianum gGmbH διαχειρίστηκε την όλη διαδικασία αιτήσεων και επιλογής προσωπικού και φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συμβάσεις αυτές. Η αμοιβή του παρόχου υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού ουδόλως σχετίζεται με το ωρομίσθιο και/ή τις αποδοχές των επιτηρητών.