Το προσδόκιμο ζωής όσων έχουν προσβληθεί με τον ιό HIV του AIDS έχει αυξηθεί κατά 10 χρόνια

Το προσδόκιμο ζωής όσων έχουν προσβληθεί με τον ιό HIV του AIDS έχει αυξηθεί κατά 10 χρόνια Facebook Twitter
0

Το προσδόκιμο ζωής ενός 20χρονου, ο οποίος αρχίζει θεραπεία κατά του ιού HIV του AIDS στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, έχει πλέον αυξηθεί κατά περίπου μια δεκαετία, σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του 1990, χάρη στην εισαγωγή των νέων αντιρετροϊκών φαρμάκων, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.


Λόγω της βελτίωσης στη θεραπεία, μεταξύ 1996-2013 η αύξηση του προσδόκιμου ζωής φθάνει τα εννέα χρόνια για τις γυναίκες και τα δέκα χρόνια για τους άνδρες. Το προσδόκιμο ζωής ενός 20χρονου που άρχισε θεραπεία το 2010 και επιβίωσε μετά το πρώτο έτος της θεραπείας, εκτιμάται πλέον σε 73 χρόνια για τους άνδρες και 76 για τις γυναίκες, δηλαδή σταδιακά πλησιάζει το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 'Ανταμ Τρίκι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι οποίοι μελέτησαν στοιχεία για 88.500 άτομα με HIV που άρχισαν αντιική θεραπεία μεταξύ 1996-2010, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet HIV".


Διαπιστώθηκε ότι κατά την πρώτη τριετία της θεραπείας πέθαναν (από οποιαδήποτε αιτία) λιγότεροι άνθρωποι που είχαν αρχίσει τη θεραπεία μεταξύ 2008-2010, σε σχέση με όσους είχαν αρχίσει να κάνουν τη θεραπεία μεταξύ 1996-2007. Οι θάνατοι ειδικά από AIDS εμφάνισαν συνεχή μείωση μετά το 1990, καθώς τα νεότερα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.


Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν, ώστε να μειωθεί το στίγμα στους ανθρώπους με HIV και να μπορούν πλέον πιο εύκολα να βρουν δουλειά και να έχουν ιατρική ασφάλιση.


«Χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες, ώστε το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων με τον ιό HIV να μη διαφέρει από το γενικό πληθυσμό» δήλωσε ο Τρίκι. Επεσήμανε ότι «τα νεότερα φάρμακα έχουν λιγότερες παρενέργειες, απαιτούν λιγότερα χάπια, εμποδίζουν καλύτερα την αναπαραγωγή του ιού και καθιστούν πιο δύσκολο να αποκτήσει ο ιός ανθεκτικότητα σε αυτά».


Οι μελλοντικές βελτιώσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναμένεται να προέλθουν από την ανάπτυξη μιας λιγότερο τοξικής θεραπείας με περισσότερες φαρμακευτικές επιλογές, από την πιο πιστή τήρηση της θεραπείας εκ μέρους των ασθενών, από τη βελτίωση της θεραπείας των άλλων παθήσεων που συνυπάρχουν (π.χ. ηπατίτιδα C), από την πιο έγκαιρη διάγνωση και από την καλύτερη πρόληψη.


Η συνδυασμένη αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) άρχισε να χορηγείται ευρέως το 1996, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τριών ή περισσοτέρων φαρμάκων για να μπλοκάρει την αναπαραγωγή του ιού, «φρενάροντας» παράλληλα την εξάπλωσή του σε άλλους ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά πλέον η θεραπεία να χορηγείται σε όλους τους ανθρώπους με HIV, όσο γίνεται νωρίτερα μετά τη διάγνωση της νόσου.


Πάντως η νέα μελέτη συμπέρανε ότι η βελτίωση του προσδόκιμου ζωής δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους με HIV, καθώς δεν έχει αυξηθεί εξίσου για όσους μολύνονται μέσω ένεσης όπως οι ναρκομανείς. Από την άλλη, επισημαίνει ότι σήμερα οι περισσότεροι θάνατοι ανθρώπων με HIV συμβαίνουν μεταξύ όσων δεν κάνουν την αντιρετροϊκη θεραπεία.

πηγή: AΠΕ/ ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM