Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP στην Ελλάδα

Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP στην Ελλάδα Facebook Twitter
Γενικά προτιμούμε τη χορήγηση γενοσήμων λόγω κόστους. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια σκευάσματα θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, αλλά οι φαρμακευτικές ουσίες είναι ίδιες.
0

— Γιατί είναι σημαντική η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα επιτρέπει την επίσημη διάθεση της PrEP στην Ελλάδα;
Γιατί επιτέλους θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα σπουδαίο όπλο για την πρόληψη της HIV λοίμωξης. Η PrEP είναι ήδη διαθέσιμη εδώ και 10 χρόνια στις ΗΠΑ και από τότε χρησιμοποιείται επίσημα από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχει αποδείξει την αξία της ως μέτρο πρόληψης και όπου έχει χρησιμοποιηθεί έχουν μειωθεί σημαντικά οι καινούριες διαγνώσεις της HIV λοίμωξης.

— Σε τι διαφέρει η PrEP από την PEP και από την αντιρετροϊκή αγωγή που λαμβάνουν τα οροθετικά άτομα;
Όλα περιλαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα. Η PrEΡ (Pre Exposure Prophylaxis) και η PEP (Post Exposure Prophylaxis) αποτελούν μέτρα πρόληψης έναντι της μετάδοσης του HIV, με τη διαφορά ότι η PrEP χορηγείται ως προφύλαξη πριν από την έκθεση ενώ η ΡΕΡ λαμβάνεται τις πρώτες ώρες μετά την έκθεση (επαγγελματική ή σεξουαλική) στον ιό. Η αντιρετροϊκή αγωγή χορηγείται στα άτομα που ζουν με τον ιό προκειμένου να κατασταλεί ο πολλαπλασιασμός του, να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες επιπλοκές της λοίμωξης και να μπορέσουν οι άνθρωποι να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Παράλληλα, η καταστολή του ιού σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα αποκλείει και τη μετάδοσή του μέσω της σεξουαλικής επαφής (U=U).

Βασική αρχή: η PrEP είναι αποτελεσματική μόνο όταν τη λαμβάνει κανείς σωστά. Η μη σωστή τήρηση μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της PrEP. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η PrEP προστατεύει μόνο έναντι του HIV και όχι των υπόλοιπων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, γι' αυτό συστήνεται η παράλληλη χρήση προφυλακτικού.

— Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που σκοπεύει να ξεκινήσει την PrEP; Σε τι ποσοστό τον προστατεύει από τον HIV;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η PrEP είναι μια φαρμακευτική παρέμβαση για την οποία κάποιος πρέπει να βρίσκεται σε τακτική παρακολούθηση ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφαλή χορήγηση της.

Βασική αρχή: η PrEP είναι αποτελεσματική μόνο όταν τη λαμβάνει κανείς σωστά. Η μη σωστή τήρηση μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της PrEP. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η PrEP προστατεύει μόνο έναντι του HIV και όχι των υπόλοιπων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, γι' αυτό συστήνεται η παράλληλη χρήση προφυλακτικού.

Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς
Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς

— Ποιες φόρμουλες χορήγησης της PrEP υπάρχουν;
Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στη χορήγηση της PrEP. Πιο συχνά ακολουθούμε το καθημερινό σχήμα (ένα δισκίο την ημέρα). Με αυτό το σχήμα εξασφαλίζουμε πιο εύκολα καλή συμμόρφωση και σταθερή κάλυψη.

Υπάρχει και η δυνατότητα της PrEP on-demand για τα άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια (σεξουαλικά) ή που οι επαφές τους δεν είναι τόσο συχνές. Για αυτό το σχήμα καλό θα ήταν να προηγηθεί εκτενέστερη συζήτηση με κάποιον ειδικό. Να σημειώσω πως η on-demand χρήση αφορά μόνο τους άντρες που κάνουν σεξ με άντρες.

— Αν ξεκινήσω σήμερα, μετά από πόσες μέρες θα είμαι «θωρακισμένος»;
Στο καθημερινό σχήμα η προστασία ξεκινά μια εβδομάδα μετά την έναρξη της PrEP.

— Αν παίρνω PrEP για ένα διάστημα και για οποιονδήποτε λόγο τη σταματήσω, μπορώ να την ξεκινήσω ξανά αργότερα; Θα λειτουργεί το ίδιο;
Ασφαλώς! Φτάνει να γίνεται με σωστή καθοδήγηση. Η PrEP πρέπει να χορηγείται μόνο αν χρειάζεται, οπότε πιθανόν για κάποια διαστήματα να μπορούμε να κάνουμε «διαλείμματα», μικρά ή μεγάλα. Πρέπει να σημειώσουμε πως μετά την τελευταία επαφή πρέπει να συνεχίσουμε τη λήψη PrEP για κάποια 24ωρα πριν από τη διακοπή της. 

— Υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθεί τοξικότητα ή άλλες παρενέργειες στον οργανισμό;
Όπως όλες οι φαρμακευτικές ουσίες, έτσι και η PrEP μπορεί σπάνια να εμφανίσει ανεπιθύμητες ενέργειες και για αυτόν το λόγο είναι σημαντική η τακτική παρακολούθηση και ο περιοδικός εργαστηριακός έλεγχος των ατόμων που τη λαμβάνουν.

— Ποια χάπια θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα; Θα έχουμε πρόσβαση στο Truvada ή και σε γενόσημα;
Γενικά προτιμούμε τη χορήγηση γενοσήμων λόγω κόστους. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια σκευάσματα θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, αλλά οι φαρμακευτικές ουσίες είναι ίδιες.

— Πώς θα γίνεται η χορήγησή της στην Ελλάδα; Με ποια κριτήρια θα επιλέγονται τα άτομα που μπορούν να τη λάβουν δωρεάν και από πού θα γίνεται η διάθεσή της;
Για την ώρα δεν έχει καθοριστεί το πλαίσιο χορήγησης της PrEP και για όλες αυτές τις διαδικασίες θα ληφθούν αποφάσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Υπάρχει ήδη μεγάλη εμπειρία από πολλές χώρες του εξωτερικού και αυτό θα βοηθήσει ώστε να επιλέξουμε το μοντέλο χορήγησής της που θα πρέπει να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.

— Τι γίνεται με τα άλλα ΣΜΝ; Πολλοί κατηγορούν την PrEP για την έξαρσή τους (σύφιλη, χλαμύδια, γονόρροια κ.ά.), με το σκεπτικό ότι συμβάλλει στη μείωση της χρήσης προφυλακτικού.
Ισχύει πως όπου έχει χρησιμοποιηθεί η PrEP, ενώ παρατηρείται σημαντική μείωση στις καινούριες διαγνώσεις HIV, έχει παρατηρηθεί πολλές φορές έξαρση στα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση χρήσης του προφυλακτικού, αλλά μην ξεχνάμε πως, στο πλαίσιο χορήγησής της, οι άνθρωποι εξετάζονται πολύ πιο τακτικά και έτσι αντιμετωπίζουν πιο έγκαιρα τις λοιμώξεις αυτές (κάτι που πιθανόν να οδηγεί και σε μείωση της διασποράς).

— Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η είδηση πως η Ζιμπάμπουε έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που ενέκρινε ενέσιμο προληπτικό φάρμακο για τον HIV (και η τρίτη χώρα παγκοσμίως, μετά την Αυστραλία και τις ΗΠΑ). Σε τι διαφέρει αυτό το φάρμακο από την PrEP από το στόμα;
Η ενέσιμη PrEP είναι μακράς δράσης και αυτό σημαίνει ότι δίνει τη δυνατότητα στο άτομο που τη χρησιμοποιεί να κάνει μία ένεση κάθε δίμηνο αντί να παίρνει καθημερινά δισκία. Είναι μια σχετικά καινούρια προσέγγιση που για κάποιους θα είναι μια βολική εναλλακτική. Η ύπαρξη διαφορετικών εναλλακτικών επιλογών δίνει τη δυνατότητα στο άτομο που θέλει να κάνει χρήση PrEP, σε συνεργασία με τον ειδικό, να επιλέγει τη μέθοδο που του ταιριάζει.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπάρχει μέθοδος πρόληψης για τον ιό HIV, αλλά λίγοι τη γνωρίζουν στην Ελλάδα

Τech & Science / Υπάρχει μέθοδος πρόληψης για τον ιό HIV, αλλά λίγοι τη γνωρίζουν στην Ελλάδα

Γιατί γνωρίζουμε τόσο λίγα για την PrEP και το χάπι Truvada, την ασφαλέστερη αυτήν τη στιγμή μέθοδο πρόληψης από τον ιό HIV (η οποία όμως δεν είναι διαθέσιμη επίσημα στην Ελλάδα); Ο Σοφοκλής Χάνος, ψυχολόγος και προϊστάμενος των Athens και Thessaloniki Checkpoint, και ο Γιώργος Φ., που λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή εδώ και τρία χρόνια, εξηγούν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μάριος Λαζανάς

Υγεία & Σώμα / Μάριος Λαζανάς: «Ο HIV μάς έκανε πιο ανθρώπινους κι αυτό οφείλουμε να το διατηρήσουμε»

Μια διαφωτιστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) με αφορμή τα σαραντάχρονα του HIV, τις σκοτεινές και τις φωτεινές στιγμές της δύσκολης αυτής διαδρομής, τις εξελίξεις και τις νέες προκλήσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM