Ο έρωτας στα χρόνια του Truvada

Ο έρωτας στα χρόνια του Truvada Facebook Twitter
Οι επόμενες γενιές θα ζήσουν απελευθερωμένες από τα δεσμά της ετεροφυλοφιλίας και της μονογαμίας κι εμείς θα αναμετρηθούμε με την παρρησία των νεανικών μας χρόνων. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ το σεξ, αντιρετροϊκά μετά το σεξ, αντιρετροϊκά μετά τη διάγνωση. Προφυλακτικά, λιπαντικό με βάση το νερό, εχεμύθεια, καψούρα, καύλα, καθαριότητα, εμπιστοσύνη, φαντασίωση, και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, υπομονή μέχρι τη μέρα που θα ξυπνήσουμε και θα έχουμε κολλήσει HIV/AIDS. Όλες, όλοι και όλα. Κανονικά, όχι συμβολικά. Στη ζωή, όχι στον εφιάλτη. Στο σώμα και στο αίμα. Με προσωπικό γιατρό σε μονάδα ειδικών λοιμώξεων και καθημερινή αντιρετροϊκή αγωγή.

Θα διοργανώνουμε κάθε χρόνο καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης; Αν τελικά κολλήσουμε HIV/AIDS, όπως κολλήσαμε Covid, θα μας επιβληθεί καραντίνα; Θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη ιατρικών εξετάσεων με το μηδενικό ιικό μας φορτίο για να μας επιτραπεί η είσοδος στο θέατρο, στο σινεμά και στην ταβέρνα;

Θα διαβάζουμε τα ονόματα των νεκρών αδελφών μας, αυτών που έπεσαν γενναία στη μάχη της επιθυμίας και το πλήρωσαν με θανατική ποινή. Τα ονόματα που δεν φωνάξαμε ποτέ, που δεν μάθαμε ποτέ, τα δικά τους ονόματα θα αντικαταστήσουν τις μέχρι τώρα γνωστές οδούς, πλατείες και λεωφόρους: Λεωφόρος «Αλεξάνδρου Ιόλα», Πλατεία «Μπίλι Μπο», Σταθμός Μετρό «Αλέξης Μπίστικας».

Θα δικαιούμαστε επίδομα αναπηρίας από τα κρατικά ταμεία ή δεν θα έχει νόημα πια, αφού η αποστολή μας απέτυχε; Κολλήσαμε ο ένας τον άλλον, ενώ στόχος ήταν να πάρουμε το επίδομα, να κλειστούμε στα σπίτια μας, να μην ξαναβγούμε κι έτσι να μην κολλήσουμε ο ένας τον άλλον. Θα είμαστε όλοι «ανάπηροι» στα χαρτιά.

Αν ο HIV/AIDS και το επίδομα των 697 είναι η μοναδική έξοδος διαφυγής από τον βασικό μισθό των 611 ευρώ, γιατί να μη χαράξουμε όλοι, όλες και όλα μαζί την πορεία προς την ελευθερία; Γιατί να μην ανατρέψουμε τον καπιταλισμό, κάνοντας αχαλίνωτο απροφύλακτο σεξ; Εφόσον η επιστήμη μάς εγγυάται ότι με την αντιρετροϊκή θεραπεία το προσδόκιμο ζωής είναι περίπου το ίδιο και οι αναπαραγωγικές δυνατότητες επίσης, τι μας σταματάει;

Δεν θα έχει καμία σημασία ποιος κόλλησε ποιον, θα είμαστε όλοι μια μεγάλη ευπαθής ομάδα. Το μόνο που θα έχει σημασία θα είναι να τηρούμε ευλαβικά την αντιρετροϊκή μας αγωγή και να ενημερώνουμε το κράτος για τις εξόδους μας από το σπίτι, με συνθηματικό. Οκτάωρο για βόλτα. Οκτάωρο για σεξ. Οκτάωρο για γκράφιτι. Οκτάωρο για καφέ φαγητό, ποτό, μπουζούκια και αφτεράδικο.

Θα δούμε το «It’s a sin» και το «Pose» με διαφορετική ματιά, θα αφουγκραστούμε τη φωνή του Φρέντι Μέρκιουρι με άλλη προσοχή. Τα σχολεία του μέλλοντος θα οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές σε μουσεία αφιερωμένα στον HIV/AIDS. Θα στολίσουμε τις πόρτες στα σπίτια των νεκρών με την κόκκινη κορδέλα, κι ας μη μένει εκεί, στο Airbnb, κάνεις απόγονός τους πια.

Κάθε 1η Δεκεμβρίου θα είναι υποχρεωτική αργία και τα παιδιά θα παρελαύνουν με το λάβαρο της επανάστασης: ένα αντιρετροϊκό χάπι.

Θα διαβάζουμε τα ονόματα των νεκρών αδελφών μας, αυτών που έπεσαν γενναία στη μάχη της επιθυμίας και το πλήρωσαν με θανατική ποινή. Τα ονόματα που δεν φωνάξαμε ποτέ, που δεν μάθαμε ποτέ, τα δικά τους ονόματα θα αντικαταστήσουν τις μέχρι τώρα γνωστές οδούς, πλατείες και λεωφόρους: Λεωφόρος «Αλεξάνδρου Ιόλα», Πλατεία «Μπίλι Μπο», Σταθμός Μετρό «Αλέξης Μπίστικας».

Θα αναρωτηθούμε πιο συγκεκριμένα πώς και γιατί χάθηκαν τόσο γρήγορα όλοι αυτοί. Θα αναλογιστούμε καχύποπτα τι συνέβη τα πρώτα χρόνια της επιδημίας. Θα αμφισβητήσουμε τα στατιστικά της τότε εποχής. Θα αναζητήσουμε ξανά και ξανά τους αγνοούμενους. Θα δικάσουμε και θα καταδικάσουμε αυτούς που τότε μας πρόδωσαν.

Θα μοιραζόμαστε τις οδοντόβουρτσές μας και θα κοιμόμαστε πάνω στα λερωμένα σεντόνια. Εμείς που μάθαμε να δουλεύουμε για τσιγάρα, για ποτά, για νοίκια, να δουλεύουμε για το σεξ, να δουλεύουμε για το τίποτα, να δουλεύουμε για να γεράσουμε. Καταφέραμε να αποχαιρετήσουμε κάθε παλιό μας εαυτό και να καλωσορίσουμε κάθε νέο.

Οι επόμενες γενιές θα ζήσουν απελευθερωμένες από τα δεσμά της ετεροφυλοφιλίας και της μονογαμίας κι εμείς θα αναμετρηθούμε με την παρρησία των νεανικών μας χρόνων και θα αναρωτιόμαστε πώς και γιατί επιβιώσαμε χωρίς δωρεάν αντιρετροϊκά εφόρου ζωής.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP στην Ελλάδα

H φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη του HIV θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην Ελλάδα, έπειτα από ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Ο παθολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΓΝ «Αττικόν» Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς απαντά σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μάριος Λαζανάς

Υγεία & Σώμα / Μάριος Λαζανάς: «Ο HIV μάς έκανε πιο ανθρώπινους κι αυτό οφείλουμε να το διατηρήσουμε»

Μια διαφωτιστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) με αφορμή τα σαραντάχρονα του HIV, τις σκοτεινές και τις φωτεινές στιγμές της δύσκολης αυτής διαδρομής, τις εξελίξεις και τις νέες προκλήσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ