Η Ε.Ε. συζητά το ενδεχόμενο να στείλει εκπαιδευτική αποστολή στο Ιράκ μετά την πτώση της Μοσούλης

Η Ε.Ε. συζητά το ενδεχόμενο να στείλει εκπαιδευτική αποστολή στο Ιράκ μετά την πτώση της Μοσούλης Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει στο Λουξεμβούργο σήμερα το ενδεχόμενο μιας νέας αποστολής ομάδας που θα εκπαιδεύσει ιρακινούς αξιωματικούς ασφάλειας, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το πρακτορείο Reuters.

 

Το Ιράν ζήτησε επίσημα τη βοήθεια της ΕΕ, είπαν διπλωμάτες, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα μετά την αναμενόμενη ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Οι διπλωμάτες είπαν ωστόσο ότι τα σχέδια βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

 

Παρά τις ξεχωριστές συμμετοχές της Γαλλίας και Γερμανίας στη μάχη εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ, τα στρατεύματα της ΕΕ έχουν συνεργαστεί ως ομάδα μετά δυσκολίας, παρά την εκτενή γνώση της Ένωσης στην εκπαίδευση μη-μαχητικών ρόλων.

 

Μια αποστολή της Ένωσης στο Ιράκ το 2006 για να εκπαιδευτούν δικαστές και αστυνομικοί θεωρείται αποτυχημένη γενικά γιατί ήταν πολύ μικρή και περιορισμένης χρονικής διάρκειας, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

 

Η επίτροπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίνα Μογκερίνι, υποστηρίζει τον μεγαλύτερο ρόλο της Ένωσης στο εξωτερικό, ενώ μια αποστολή της ΕΕ θα μπορούσε να συνεργαστεί με παρόμοια σχέδια του ΝΑΤΟ, το οποίο αυτόν τον μήνα συμμετείχε στην αμερικανική συμμαχία εναντίον του ΙΚ, και το οποίο εξετάζει τον ενδεχόμενο να εκπαιδεύσει περισσότερους ιρακινούς στρατιώτες.

 

Το ΙΚ αναμένεται να ηττηθεί στο ιρακινό του προπύργιο στη Μοσούλη ενώ ετοιμάζεται για επίθεση εναντίον της Ράκα, εκ των πραγμάτων πρωτεύουσάς του στη Συρία. Οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι ενώ τρέπονται σε φυγή οι μαχητές, θα ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των τοπικών φυλών για τον έλεγχο.

 

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός κενού" εξουσίας, είπε διπλωμάτης της ΕΕ που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες της Ένωσης. "Εμείς και άλλοι προετοιμαζόμαστε να επέμβουμε. Το πώς θα το κάνουμε αναμένεται να αποφασιστεί", είπε.

 

Η υπηρεσία εξωτερικών της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της σύντομα.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Ανάλυση / Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Απόπειρα εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης, προσέγγιση με Κούρδους, και στρατηγικός ρόλος στη Συρία – Οι κινήσεις Ερντογάν στην πιο κρίσιμη πολιτική φάση της καριέρας του
LIFO NEWSROOM
UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM