Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην παγωμένη τούνδρα της βόρειας Σιβηρίας. Κύματα καύσωνα, για τα δεδομένα της περιοχής, έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση κρουσμάτων μόλυνσης από άνθρακα καθώς και σε μία σειρά από μεγάλες εκρήξεις.
Τον Αύγουστο του 2016, σε ένα απομακρυσμένο σημείο στη χερσόνησο Γιαμάλ, ένα 12χρονο αγόρι πέθανε αφότου μολύνθηκε από άνθρακα, και τουλάχιστον 20 άτομα νοσηλεύτηκαν. Ο άνθρακας δεν είχε κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή για περισσότερα από 75 χρόνια, και πιστεύεται ότι η πρόσφατη έξαρση προκλήθηκε από έναν πρόσφατο καύσωνα στη Σιβηρία, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου και έλιωσαν μέρος του παγωμένου στρώματος υπεδάφους.
Η θεωρία είναι πως αδρανή σπόρια του εξαιρετικά μολυσματικού βακτηρίου του άνθρακα, που είχαν εγκλωβιστεί στο παγωμένο κουφάρι ενός ταράνδου, ο οποίος είχε μολυνθεί πριν από χρόνια, «απελευθερώθηκαν» και ενεργοποιήθηκαν μόλις ξεπάγωσε το σημείο. Στη συνέχεια, μολύνθηκαν κοπάδια ταράνδων στην περιοχή και σταδιακά ο άνθρακας επηρέασε και ανθρώπους.
Πιο πρόσφατα, μία τεράστια έκρηξη ακούστηκε τον Ιούνιο στη χερσόνησο Γιαμάλ. Βοσκοί ταράνδων που βρίσκονταν δίπλα στο σημείο, είδαν φλόγες να εκτοξεύονται προς τα πάνω μαζί με πυκνό καπνό, ενώ όταν έφτασαν πιο κοντά είδαν να έχει σχηματιστεί ένας μεγάλος κρατήρας. Το λιώσιμο του παγωμένου στρώματος υπεδάφους φέρεται να ήταν και πάλι η αιτία, καθώς ξεπάγωσε νεκρή βλάστηση και απελευθερώθηκε ένα εξαιρετικά εύφλεκτο αέριο μεθανίου προκαλώντας την έκρηξη.
Τα τελευταία τρία χρόνια, 14 άλλοι τεράστιοι κρατήρες έχουν βρεθεί στην περιοχή, με κάποιους από αυτούς να είναι πραγματικά γιγαντιαίοι. Ο πρώτος που εντοπίστηκε είχε περίπου 50 μέτρα πλάτος και 70 μέτρα βάθος.
Παράλληλα, έχουν αναφερθεί περιστατικά με το έδαφος να τρέμει στη Σιβηρία. Φυσαλίδες μεθανίου, που είναι παγιδευμένες κάτω από την επιφάνεια, κάνουν το έδαφος να κουνιέται σαν να είναι φουσκωτό στρώμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Επίσης, το μεθάνιο που απελευθερώνεται από τις παγωμένες λίμνες τόσο στη Σιβηρία, όσο και στην Αλάσκα, είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο και σε περίπτωση φωτιάς προκαλούνται τεράστιες φλόγες.
Το μεθάνιο προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Αποτελεί αέριο θερμοκηπίου, που είναι πάνω από 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. Μία μαζική απελευθέρωση μεθανίου στην Αρκτική θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική απειλή για το παγκόσμιο κλίμα, προκαλώντας ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες παγκοσμίως.
Πηγή: Guardian
σχόλια