Πάνω από 90 εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, σε 115 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα θα διοργανωθούν για την πανσέληνο του Αυγούστου, που φέτος πέφτει στις 7 του μηνός.
Επιπλέον, 22 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοικτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Το θέμα, όπως είθισται, συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στις εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν από μουσική, χορό, θέατρο και εικαστικές εκθέσεις ως προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης, ξεναγήσεις και πολλές ακόμα δράσεις.
Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό, που υλοποιούν οι υπηρεσίες του υπουργείο Πολιτισμού, με τη συνδρομή του προσωπικού των χώρων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατά τόπους φορείς.
Είναι δε, πολύ δημοφιλής, όπως δείχνουν και οι αριθμοί: Πέρσι, 63.795 άνθρωποι συμμετείχαν στις 82 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία ή επισκέφτηκαν τους 34 χώρους που απλώς παρέμειναν ανοικτοί στο κοινό.
Οι φετινές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 7 Αυγούστου, αλλά θα υπάρξουν κι άλλες γύρω από αυτή την ημερομηνία. Όσον αφορά την Αθήνα και την Αττική, εκείνη τη βραδιά η Ακρόπολη θα παραμείνει ανοικτή ως τις 8 το βράδυ και το Σούνιο ως τα μεσάνυχτα.
Ο χρυσός των Μυκηνών, τα κυκλαδικά ειδώλια, τα αριστουργήματα της αρχαίας γλυπτικής, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» θα συνθέσουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την ερχόμενη Δευτέρα ένα νυχτερινό πανόραμα για όσους παραμένουν στην πόλη.
Από τις 21.30 ως τις 23.00 στον εσωτερικό κήπο του Μουσείου, θα ακολουθήσει συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαΐα. Με αφορμή τη μεγαλύτερη πανσέληνο του χρόνου, η ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τις δύο προσωπικές της δουλειές, τις καινούργιες διασκευές σε τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου καθώς και ένα απάνθισμα από τα πιο μελωδικά τραγούδια μεγάλων συνθετών, με τη συνοδεία του Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και τη συμμετοχή του Γιάννη Παλαμίδα στο τραγούδι.
Μουσικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, με τη φιλαρμονική του Γενικού Επιτελείου Στρατού (20.00-22.00), αλλά και στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά («Μελωδίες στην Πανσέληνο» με τη σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και The Underground Youth Orchestra, στις 21.00).
Όπως έγινε επίσης γνωστό στο ΚΑΣ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, πέρσι, τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου η προσέλευση έφτασε περίπου τα 5.000 άτομα. Φέτος, θα δοθεί βήμα στους μουσικούς του δρόμου, επιλογή που έγινε μετά από το επεισόδιο της άνοιξης, όταν η δημοτική αστυνομία έδιωξε τους μουσικούς του δρόμου από την παραλία της πόλης.