Το έτος 1822 ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε περίπου 45 γραμμάρια ζάχαρης κάθε 5 μέρες, που είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ενός κουτιού αναψυκτικού. Στις μέρες μας, καταναλώνουμε περίπου 800 γραμμάρια ζάχαρης κάθε 5 μέρες, κοινώς σήμερα καταναλώνουμε μέσα σε μια μέρα ποσότητα που ήταν αρκετή για να κρατήσει στα πόδια τους, τους παππούδες μας για σχεδόν μια εβδομάδα.
Και φυσικά, όλοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός εθίζεται στη ζάχαρη και πόσο δύσκολο είναι για την πλειονότητα των ανθρώπων να την περιορίσουν, πόσω μάλλον να την βγάλουν δια παντός από τη διατροφή τους και τις καθημερινές τους συνήθειες. Κι όμως, τα οφέλη θα ήταν τεράστια, ενώ σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα ήταν οφθαλμοφανές στο σώμα, το δέρμα και το πνεύμα μας, το πόσο θα άξιζε τον κόπο μια τέτοια θυσία.
Πέρα από την άμεση απώλεια κιλών -υγρών για την ακρίβεια, αφού είναι αποδεδειγμένος ο τρόπος με τον οποίο η ζάχαρη συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών- αυτά είναι μερικά από τα άμεσα αποτελέσματα στο σώμα μας, έτσι όπως προκύπτουν από τη άμεση απομάκρυνση της από το διατροφολόγιο μας:
Πιο λαμπερό δέρμα, με νεανική όψη
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης παρεμποδίζει την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου από τον οργανισμό. Πρόκειται για τις πρωτεΐνες που κάνουν το δέρμα μας να είναι και να φαίνεται σφριγηλό, νεανικό, χωρίς πρόωρες ρυτίδες και θαμπάδα. Αποδεδειγμένα δε στην κατανάλωση ζάχαρης αποδίδονται πολλά δερματικά προβλήματα, αλλεργίες και δερματικές διαταραχές. Οι ειδικοί συνιστούν αποχή από τη ζάχαρη για 3-5 μέρες, που μπορούν να πείσουν ακόμη και τους πιο δύσπιστους για το τι πραγματικά ευθύνεται για την κουρασμένη όψη και την άτονη επιδερμίδα του προσώπου τους.
Τέλος στη δυσάρεστη αναπνοή
Αν φροντίζετε για τη στοματική σας υγεία, δεν υποφέρετε κάποιο στομαχικό πρόβλημα, ωστόσο σας έχουν επισημάνει ότι η αναπνοή σας μυρίζει βαριά, ενίοτε και δύσοσμα, ίσως η απάντηση να κρύβεται στα γλυκά που καταναλώνετε. Τα βακτήρια του στόματος κυριολεκτικά "τρέφονται" από τη ζάχαρη, η οποία επιπλέον είναι μεγάλος εχθρός των δοντιών σας. Κόβοντας τη ζάχαρη, μειώνετε την πιθανότητα τερηδόνας -αν δεν έχετε αποκτήσει ήδη- και για πρώτη φορά μετά από καιρό θα δείτε να επιστρέφει στα ούλα σας, ένα ροδαλό ροζ χρώμα, σημάδι ότι δεν δίνουν κι αυτά μάχη με τα βακτήρια του στόματος.
Καλύτερος, πιο ξεκούραστος ύπνος
Παρά τα θρυλούμενα, η ζάχαρη προκαλεί πτώση των επιπέδων ενέργειας, υπερένταση και διαταραχές ύπνου. Όσοι έχουν -μετά από κάποια ιατρική σύσταση- μειώσει ή κόψει εντελώς τη ζάχαρη, το πρώτο πράγμα που παρατηρούν είναι σαφή αλλαγή στην ποιότητα του ύπνου τους, ακόμη και άμεση ανακούφιση από τις βασανιστικές αϋπνίες.
Άμεση ανακούφιση από το αίσθημα της λιγούρας
... και τα τσιμπολογήματα. Βάσει μελετών προκύπτει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί αντίσταση στη λεπτίνη. Ο λόγος για την ορμόνη που δίνει εντολή στον εγκέφαλο ότι χορτάσατε. Τα ζαχαρούχα σνακς δεν μειώνουν το αίσθημα πείνας, αντιθέτως αφήνουν το σώμα πεινασμένο ή για την ακρίβεια με το αίσθημα του ακόρεστου, ενώ παραλλήλως αυξάνουν το σωματικό βάρος. Διπλή ζημιά.
Υγιέστερο ήπαρ
Η υπερβολική κατανάλωση γλυκόζης και φρουκτόζης έχουν ως συνέπεια τη συσσώρευση τοξικών ουσιών στο συκώτι: ακριβώς ό,τι συμβαίνει όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ. Η μείωση των ποσοτήτων ζάχαρης που προσλαμβάνει ο οργανισμός προστατεύει το συκώτι από πολλά προβλήματα, με κυριότερο τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, δηλαδή τη δημιουργία λίπους που το ήπαρ αδυνατεί να απομακρύνει από τον οργανισμό. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο Journal of Clinical Nutrition είχε διαπιστωθεί ότι άνθρωποι που έτρωγαν 1.000 επιπλέον θερμίδες από ζαχαρούχα τρόφιμα, είδαν το σωματικό βάρος τους να αυξάνεται κατά 2%, ενώ ένα 27% αυτής της αύξησης βρισκόταν στην περιεκτικότητα του λίπους στο συκώτι...
Με στοιχεία από Journal of Clinical Nutrition, MenSHealth.com, Telegraph
σχόλια