ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

5 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σας, όταν κόψετε τη ζάχαρη

5 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σας, όταν κόψετε τη ζάχαρη Facebook Twitter
Το έτος 1822 ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε περίπου 45 γραμμάρια ζάχαρης κάθε 5 μέρες, που είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ενός κουτιού αναψυκτικού. Στις μέρες μας, καταναλώνουμε περίπου 800 γραμμάρια ζάχαρης κάθε 5 μέρες.
0

Το έτος 1822 ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε περίπου 45 γραμμάρια ζάχαρης κάθε 5 μέρες, που είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ενός κουτιού αναψυκτικού. Στις μέρες μας, καταναλώνουμε περίπου 800 γραμμάρια ζάχαρης κάθε 5 μέρες, κοινώς σήμερα καταναλώνουμε μέσα σε μια μέρα ποσότητα που ήταν αρκετή για να κρατήσει στα πόδια τους, τους παππούδες μας για σχεδόν μια εβδομάδα.

Και φυσικά, όλοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός εθίζεται στη ζάχαρη και πόσο δύσκολο είναι για την πλειονότητα των ανθρώπων να την περιορίσουν, πόσω μάλλον να την βγάλουν δια παντός από τη διατροφή τους και τις καθημερινές τους συνήθειες. Κι όμως, τα οφέλη θα ήταν τεράστια, ενώ σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα ήταν οφθαλμοφανές στο σώμα, το δέρμα και το πνεύμα μας, το πόσο θα άξιζε τον κόπο μια τέτοια θυσία. 

Πέρα από την άμεση απώλεια κιλών -υγρών για την ακρίβεια, αφού είναι αποδεδειγμένος ο τρόπος με τον οποίο η ζάχαρη συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών- αυτά είναι μερικά από τα άμεσα αποτελέσματα στο σώμα μας, έτσι όπως προκύπτουν από τη άμεση απομάκρυνση της από το διατροφολόγιο μας:

Πιο λαμπερό δέρμα, με νεανική όψη 

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης παρεμποδίζει την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου από τον οργανισμό. Πρόκειται για τις πρωτεΐνες που κάνουν το δέρμα μας να είναι και να φαίνεται σφριγηλό, νεανικό, χωρίς πρόωρες ρυτίδες και θαμπάδα. Αποδεδειγμένα δε στην κατανάλωση ζάχαρης αποδίδονται πολλά δερματικά προβλήματα, αλλεργίες και δερματικές διαταραχές. Οι ειδικοί συνιστούν αποχή από τη ζάχαρη για 3-5 μέρες, που μπορούν να πείσουν ακόμη και τους πιο δύσπιστους για το τι πραγματικά ευθύνεται για την κουρασμένη όψη και την άτονη επιδερμίδα του προσώπου τους. 

Τέλος στη δυσάρεστη αναπνοή 

Αν φροντίζετε για τη στοματική σας υγεία, δεν υποφέρετε κάποιο στομαχικό πρόβλημα, ωστόσο σας έχουν επισημάνει ότι η αναπνοή σας μυρίζει βαριά, ενίοτε και δύσοσμα, ίσως η απάντηση να κρύβεται στα γλυκά που καταναλώνετε. Τα βακτήρια του στόματος κυριολεκτικά "τρέφονται" από τη ζάχαρη, η οποία επιπλέον είναι μεγάλος εχθρός των δοντιών σας. Κόβοντας τη ζάχαρη, μειώνετε την πιθανότητα τερηδόνας -αν δεν έχετε αποκτήσει ήδη- και για πρώτη φορά μετά από καιρό θα δείτε να επιστρέφει στα ούλα σας, ένα ροδαλό ροζ χρώμα, σημάδι ότι δεν δίνουν κι αυτά μάχη με τα βακτήρια του στόματος.  

Καλύτερος, πιο ξεκούραστος ύπνος 

Παρά τα θρυλούμενα, η ζάχαρη προκαλεί πτώση των επιπέδων ενέργειας, υπερένταση και διαταραχές ύπνου. Όσοι έχουν -μετά από κάποια ιατρική σύσταση- μειώσει ή κόψει εντελώς τη ζάχαρη, το πρώτο πράγμα που παρατηρούν είναι σαφή αλλαγή στην ποιότητα του ύπνου τους, ακόμη και άμεση ανακούφιση από τις βασανιστικές αϋπνίες.

Άμεση ανακούφιση από το αίσθημα της λιγούρας 

... και τα τσιμπολογήματα. Βάσει μελετών προκύπτει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί αντίσταση στη λεπτίνη. Ο λόγος για την ορμόνη που δίνει εντολή στον εγκέφαλο ότι χορτάσατε. Τα ζαχαρούχα σνακς δεν μειώνουν το αίσθημα πείνας, αντιθέτως αφήνουν το σώμα πεινασμένο ή για την ακρίβεια με το αίσθημα του ακόρεστου, ενώ παραλλήλως αυξάνουν το σωματικό βάρος. Διπλή ζημιά. 

Υγιέστερο ήπαρ 

Η υπερβολική κατανάλωση γλυκόζης και φρουκτόζης έχουν ως συνέπεια τη συσσώρευση τοξικών ουσιών στο συκώτι: ακριβώς ό,τι συμβαίνει όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ. Η μείωση των ποσοτήτων ζάχαρης που προσλαμβάνει ο οργανισμός προστατεύει το συκώτι από πολλά προβλήματα, με κυριότερο τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, δηλαδή τη δημιουργία λίπους που το ήπαρ αδυνατεί να απομακρύνει από τον οργανισμό. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο Journal of Clinical Nutrition είχε διαπιστωθεί ότι άνθρωποι που έτρωγαν 1.000 επιπλέον θερμίδες από ζαχαρούχα τρόφιμα, είδαν το σωματικό βάρος τους να αυξάνεται κατά 2%, ενώ ένα 27% αυτής της αύξησης βρισκόταν στην περιεκτικότητα του λίπους στο συκώτι...

Με στοιχεία από Journal of Clinical Nutrition, MenSHealth.com, Telegraph

Υγεία & Σώμα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ